Дурман

16. фебруара 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Alle Duman

  Porijeklo prezimena Duman , pominje se u Istočnoj Hercegovoni u Ljubinju naselje Obzir. Odakle je i ko su nemam nikakvih informacija …

 2. vojislav ananić

  ДУРМО
  Поријекло из Анадолије

  Постоје бројна насеља која у свом називу имају у основи турско лично име Дурмиш. Дурмићи из Пећиграда су поријеклом из Анадолије и на овим просторима су још од времена турских освајања.
  Сирађ Дурмо из Јањића код Зенице јавља нам да у поменутом селу данас има око 40 кућа Дурма. По предању, поријеклом су из Сарајева, у којем су живјела три брата од којих је први остао у Сарајеву, други дошао у Јањиће, а трећег су се прва двојица браће одрекла па се и не зна гдје се населио. Знају за постојање презимењака у Бунићком потоку код Сарајева.
  Памти се да су некада Дурме имале велику земљу у Јањићима, а у породици како нам је написао Сирађ још од његовог прадједа се води дневник мушких потомака породице Дурмо. Према томе дневнику њихов предак, један од поменуте тројице браће се звао Мухарем и рођен је 1810. године.
  У Сарајеву, у Коматину, високо изнад Бистрика живјела је 1841. године породица Салиха Дурме, Муслимани. Он је тада имао два дванаестогодишња сина: Мустафу и Абдулаха.
  Дурме из Горње Биоче су се иселиле у Турску, да би се неки од њих касније вратили и населили у Хаџићима и Сарајевском пољу. У овом селу је између два рата било три куће Дурмића, који су се сматрали “старјеницима”.
  Ово презиме је хипокористик од турског личног имена Дурмиш. Насеља чије име има у основи поменуто лично име (Дурмиш) постоје у околини: Маглаја (Дурма, заселак села Шеварлија), Цазина (Дурмићи, заселак села Градска) и Грачанице (Дурмићи, заселак села Грапска). У свим поменутим засеоцима је у то вријеме живјело муслиманско становништво.
  Један дио Пећиграда (Поуње) има назив Дурмићи и ту је између осталих непосредно по завршетку Првог свјетског рата било осам кућа Дурмића. За ове Дурмиће се сматра да улазе у ред “старих колина”, која су поријеклом из Анадолије, и овдје су од “фета”, то јест турског освајања ове области.

  ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
  БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

 3. Саша Ж. Луковић

  Војиславе можемо ли молим Вас да ступимо у лични контакт.
  С’поштовањем
  Саша Ж. Луковић