Poreklo prezimena Duka

16. februar 2012.

komentara: 11

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Vladimir

    Krsna slava: Sv. Mučenik Agatonik – Arlijevdan (04.09)
    Područje u kojima se prezime pojavljuje: Istočna Hercegovina, opštine Berkovići, Bileća, Trebinje.
    Dalmacija, Zadar…

    Prezime se javlja prvi put na prostorima današnje Budve i Cetinja. Moguće da ima veze sa državom Dukljom u kojoj se prvo to prezime i javilo. Duka u mnogim jezicima ima različita značenja, npr. “vođa”.

  2. Duka

    Duke su poreklom Arbanasi, koji su u 18. veku naseljeni u Zadar, Herceg Novi i još neka mesta, i to od strane Mletaka.

  3. Igor

    Prezime Duka potiče iz istočne Hercegovine,slava je Sv. mučenik Agatonik.Prema predanju Duke su potomci Mrnjavčevića koji su vladali u Hercegovini.Kako su u srednjem vijeku vladari odlazili u Mletačku republiku tamo su ih po tituli vođe nazivali “duče“ odakle su nastali Dučići.Njihovo staro ognjište bile su Orahovice.Pod naletom Turaka Dučići se sklanjaju iz Hercegovine,osim mladog momka Lazara koji odlazi kod svoje tetke Kabeje na području današnjih Hatelja,tu osniva porodicu a Turci ga skraćeno od Dučić prozvaše Duka.Duke se nalaze u Hercegovini,Srbiji,Banjaluci te u Crnoj Gori.Bitno je reći da je ovo isključivo pravoslano srpsko prezime.

    • Nije istina da su Duke isključivo Srbi i pravoslavne vjere. U Hrvatskoj su gotovo sve Duke – Hrvati katolici

    • Skender Beg

      Prezime Duka postoji kod Srba, Albanaca i Hrvata.
      Niko nema validne dokaze da potkrepi svoju teoriju o poreklu prezimena i o poreklu Duka srpske nacionalnosti, a verujem da je tako i kod druga dva pomenuta naroda. Nacionalističke želje da se nečije poreklo i prezime isključivo pripiše dalekom poreklu iz naroda kome trenutno pripada taj koji tvrdi, nisu argument. Jako teško je biti objektivan na ovim našim prostorima, i to ne toliko zbog nacionalističke pristrasnosti već zbog istorijske nemarnosti mnogih porodica.

      • Nikola Dukić

        Moji Dukići su iz Košuta kraj Sinja,Hrvati rimokatolici.U prvom spomenu nas na ovom podrucju 1709. zavedeni smo pod ime Duka kasnije se to promijenilo u Dukić.

  4. Vojislav Ananić

    DUKA (p), u Sunićima, Dolovima i Kljenku (Dabar) i Lukama (Nevesinje). Živjeli su izvjesno vrijeme u Kukrićju i Donjoj Vranjskoj (Bileća). U rodu su sa Dučićima iz Fatnice (Bileća) i Šubotićima iz Vrbe (Gacko), a “svi potiču od istog pretka Lazara. Staro im je prezime Dučić i dio su “raseljenih Dučića iz Orahovice”. Dukama su ih, prema sačuvanom predanju, prozvali Turci u drugoj polovini 19. vijeka. Duke iz Luke takođe potiču iz Sunića: “Sin Stojana Duke Risto, kao mladić od 25 godina, napustio je porodicu u Sunićima i otišao na imanje nekog mostarskog bega u selo Luku. Imanje je dobio uz posredovanje bega Čovića iz Bijelog Polja kod Mostara”. Risto je imao sina Milana za koga se tvrdi da je bio ličnost vrijedna posebne pažnje. Duke, kao i Dučići, slave Ariljevdan (71:87-112).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Iraklije

    Braco kako niko ne pominje vizantijske Duke kao moguce poreklo prezimena Duka na ovim prostorima? Ima vise smisla od Duklje

    • RV

      Duka prezime u Kanadi, porijeklom iz Ukrajine

      Ima I Poljaka sa istim prezimenom

      Duka znaci ducan u nekim drzavama

    • DUKA

      U potpunosti se slažem… Dok sam se bavio poreklom Dukića iz Like koji su došli sa Kosova, došao sam do istog zaključka. Sada ću to i obrazložiti. Po predanju znam da je predak Dukića bio neki Duka (što je i logično jer u našem jeziku ne postoji ni jedna druga reč koja bi se mogla izvući izvući iz prezimena). S obzirom da su Dukići sa Kosova emigrirali preko Hercegovine (gde su neki i ostali – Dukići u Bosni) i stigli do Like i drugih mesta u XV veku, a čak i za vreme zidanja manastira Krupa (vreme vladavine kralja Milutina) i još tada su se prezivali Dukić. Tada sam se zapitao zašto se čak od tada prezivaju Dukić? (s obzirom da je u Srednjem i Novom veku bila praksa da sin uzima očevo prezime izuzev ako predak nije bio slavan ili imao slavno poreklo) Tako sam došao do zaključka da Dukići, Dučići i Duke imaju zajedničkog pretka – vizantijske Duke. Naime u XI veku je temom Vardar u Vizantiji (teritorija Kosova) upravljao protostator Mihajlo Duka (unuk cezara Jovana Duke – brata cara Konstantina X Duke), poznato je da je on imao dosta dece, čija su imena nepoznata, koja su nastavila da žive na Kosovu kao sitni plemići ali su znali svoje poreklo. Kako se srpska država širila ta oblast je brzo potpala pod vlast Srba i onda su se potomci carskih Duka asimilovali, Duka – Dukić. A jedan od dokaza da je to verovatno tačno je taj što su Dukići svoje prezime zadržali još od srednjeg veka, što nije bila praksa kao što sam iznad naveo. Zato se i ja pitam kako ljudi kada pričaju o poreklu ovih porodice ni ne pomišljaju na poreklo od Duka.

    • DUKA

      Slažem se… S obzirom da sam se dosta bavio poreklom Dukića pričaću više o njihovom poreklu nego o poreklu Duka. Naime Dukići su sa prostora Kosova u XIV veku emigrirali u Liku (vreme podizanja Manastira Krupa) oni su emigrirali preko Hercegovine, gde su neki Dukići i ostali… Sada ću navesti činjenice na osnovu kojih postoje šanse da su Dukići potomci Duka. Kao prvo na Kosovu je u XI veku živeo protostator Mihajlo Duka (unuk cezara Jovana Duke, brata cara Konstantina X Duke) koji je upravljao oblašću oko Vardara uključujući i Kosovo. Imao je dosta dece, čija su imena istoriji nepoznata, bili su sitni velikaši, ali su znali svoje carsko poreklo. Velike su šanse da su Dukići potomci baš tih Duka jer je poznato da je predak Dukića bio neki Duka. A ovo potvrđuje i to što znamo da su se Dukići u XIV veku prezivali Dukić i da se tako prezivaju dan danas ( s obzirom da je u srednjem veku bila praksa da sin uzme očevo ime za prezime i da se tako menja s kolena na koleno, izuzev kada je predak bio slavan ili imao slavno poreklo, a s obzirom da se prezime zadržalo već minimum 8 vekova a verovatno i duže znači da je taj predak imao stvarno slavno poreklo). Još jedan dokaz je taj da se srpska država brzo nakon smrti Mihajla Duke proširila na Kosovo gde su živeli njegovi potomci i vrlo je verovatno da su se oni asimilovali iz grčkog Duka na srpski Dukić. Tako da je verovatno da je ovo tačno jer tako velika slavna porodica ne može da nestane za samo par vekova (izuzev carevih potomaka čija je grana izumrela za par vekova).