Порекло презимена Дука

16. фебруара 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Владимир

  Крсна слава: Св. Мученик Агатоник – Арлијевдан (04.09)
  Подручје у којима се презиме појављује: Источна Херцеговина, општине Берковићи, Билећа, Требиње.
  Далмација, Задар…

  Презиме се јавља први пут на просторима данашње Будве и Цетиња. Могуће да има везе са државом Дукљом у којој се прво то презиме и јавило. Дука у многим језицима има различита значења, нпр. “вођа”.

 2. Duka

  Duke su poreklom Arbanasi, koji su u 18. veku naseljeni u Zadar, Herceg Novi i još neka mesta, i to od strane Mletaka.

 3. Igor

  Prezime Duka potiče iz istočne Hercegovine,slava je Sv. mučenik Agatonik.Prema predanju Duke su potomci Mrnjavčevića koji su vladali u Hercegovini.Kako su u srednjem vijeku vladari odlazili u Mletačku republiku tamo su ih po tituli vođe nazivali “duče“ odakle su nastali Dučići.Njihovo staro ognjište bile su Orahovice.Pod naletom Turaka Dučići se sklanjaju iz Hercegovine,osim mladog momka Lazara koji odlazi kod svoje tetke Kabeje na području današnjih Hatelja,tu osniva porodicu a Turci ga skraćeno od Dučić prozvaše Duka.Duke se nalaze u Hercegovini,Srbiji,Banjaluci te u Crnoj Gori.Bitno je reći da je ovo isključivo pravoslano srpsko prezime.

  • Nije istina da su Duke isključivo Srbi i pravoslavne vjere. U Hrvatskoj su gotovo sve Duke – Hrvati katolici

  • Skender Beg

   Prezime Duka postoji kod Srba, Albanaca i Hrvata.
   Niko nema validne dokaze da potkrepi svoju teoriju o poreklu prezimena i o poreklu Duka srpske nacionalnosti, a verujem da je tako i kod druga dva pomenuta naroda. Nacionalističke želje da se nečije poreklo i prezime isključivo pripiše dalekom poreklu iz naroda kome trenutno pripada taj koji tvrdi, nisu argument. Jako teško je biti objektivan na ovim našim prostorima, i to ne toliko zbog nacionalističke pristrasnosti već zbog istorijske nemarnosti mnogih porodica.

 4. Војислав Ананић

  ДУКА (п), у Сунићима, Доловима и Кљенку (Дабар) и Лукама (Невесиње). Живјели су извјесно вријеме у Кукрићју и Доњој Врањској (Билећа). У роду су са Дучићима из Фатнице (Билећа) и Шуботићима из Врбе (Гацко), а “сви потичу од истог претка Лазара. Старо им је презиме Дучић и дио су “расељених Дучића из Ораховице”. Дукама су их, према сачуваном предању, прозвали Турци у другој половини 19. вијека. Дуке из Луке такође потичу из Сунића: “Син Стојана Дуке Ристо, као младић од 25 година, напустио је породицу у Сунићима и отишао на имање неког мостарског бега у село Луку. Имање је добио уз посредовање бега Човића из Бијелог Поља код Мостара”. Ристо је имао сина Милана за кога се тврди да је био личност вриједна посебне пажње. Дуке, као и Дучићи, славе Ариљевдан (71:87-112).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 5. Iraklije

  Braco kako niko ne pominje vizantijske Duke kao moguce poreklo prezimena Duka na ovim prostorima? Ima vise smisla od Duklje