Порекло презимена Драмићанин

16. фебруара 2012.

коментара: 6

Поштовани,

озивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Andrea

  Jel mozete da mi posaljete poreklo prezimena dramicanin iz vucaka?

  • tanja

   Majka mi je od ove porodice , kako su mi pricali ujaci poreklom su ercovi, tri brata koja su bezala od krvne osvete prezivali su se Dramic i imali su majku Anu, pa su samo na prezime dodali Anini Dramic- Anin a valjda jos dalje porijeklo vodi od skroz nekog drugog prezimena ali ne mogu da se sjetim tacno je li Bjelic ili Bjelšić . Znam da je velika familija i da cak neke porodice cak mogu i medju sobom da se uzimaju da nisu u nikakvom krvnom srodstvu. Moji su iz Vucaka sa Golije.

  • Dr Milorad Dramićanin

   Po mojim informacijama, Dramićani potiču iz Hercegovine, opština Gacko, selo Mulji pored reke Bijele i prvo prezime je Bijelić. Najpoznatiji čovek iz te familije je Despot Stefan Vukić Kosača, vladar Zahumlja i Istočne Bosne. Njegovog sina Stefana zarobili su Turci i postao je janjičar i bio je veliki vezir turski, prvi vezir srpskog porekla – pre Mehmed Paše Sokolovoića. Po prodoru Turaka familija Bjelić se deli u dve grupe, jedna beži na područje Dinare i o njoj ništa ne znam. Drugi deo familije se seli u područje Polica kod Berana u selo Tmuše i po selu dobijaju prezime Tmušić. Slave svi Stevandan po crkvi posvećenoj Sv. Stefanu koja se nalazi u selu Mulji kod Hercegovine odakle potiču. Oko 1600. godine deo Tmušića se selio u selo Dramiće kod Pazara. U Vučak kod Ivanjice se doseljavaju oko 1800.godine i po mojoj proceni bilo ih je oko 30ak porodica koji čak i nisu bil u bliskom strodfstvu ali svi dobijaju prezime Dramićanin po selu na Goliji. Posle austrougarsko-turskog rata 1876.godine u ispražnjena sela u Topličkom kraju doseljavaju se dosta porodica iz Moravičkog okruga medju njima i dosta Dramićanina a zanimljivo je da su sa njima u Toplicu dosli i preci Zorana Đinđića koji potiču iz susednog sela Divlja rijeka na granici Ivanjica – Sjenica. Inače u Srpskoj akademiji nauka o ovome je postojao jedan magistarski rad koji sam ja imao u rukama, dao ga jednom svoj rođaku koji ga je nažalost izgubio. Ako neko može neka ga tamo potraži. Dr Milorad Dramićanin lekar iz Ivanjice telefon. 064 – 881-9-761