Порекло презимена Драмићанин

16. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

озивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Andrea

    Jel mozete da mi posaljete poreklo prezimena dramicanin iz vucaka?

    • tanja

      Majka mi je od ove porodice , kako su mi pricali ujaci poreklom su ercovi, tri brata koja su bezala od krvne osvete prezivali su se Dramic i imali su majku Anu, pa su samo na prezime dodali Anini Dramic- Anin a valjda jos dalje porijeklo vodi od skroz nekog drugog prezimena ali ne mogu da se sjetim tacno je li Bjelic ili Bjelšić . Znam da je velika familija i da cak neke porodice cak mogu i medju sobom da se uzimaju da nisu u nikakvom krvnom srodstvu. Moji su iz Vucaka sa Golije.

    • Dr Milorad Dramićanin

      Po mojim informacijama, Dramićani potiču iz Hercegovine, opština Gacko, selo Mulji pored reke Bijele i prvo prezime je Bijelić. Najpoznatiji čovek iz te familije je Despot Stefan Vukić Kosača, vladar Zahumlja i Istočne Bosne. Njegovog sina Stefana zarobili su Turci i postao je janjičar i bio je veliki vezir turski, prvi vezir srpskog porekla – pre Mehmed Paše Sokolovoića. Po prodoru Turaka familija Bjelić se deli u dve grupe, jedna beži na područje Dinare i o njoj ništa ne znam. Drugi deo familije se seli u područje Polica kod Berana u selo Tmuše i po selu dobijaju prezime Tmušić. Slave svi Stevandan po crkvi posvećenoj Sv. Stefanu koja se nalazi u selu Mulji kod Hercegovine odakle potiču. Oko 1600. godine deo Tmušića se selio u selo Dramiće kod Pazara. U Vučak kod Ivanjice se doseljavaju oko 1800.godine i po mojoj proceni bilo ih je oko 30ak porodica koji čak i nisu bil u bliskom strodfstvu ali svi dobijaju prezime Dramićanin po selu na Goliji. Posle austrougarsko-turskog rata 1876.godine u ispražnjena sela u Topličkom kraju doseljavaju se dosta porodica iz Moravičkog okruga medju njima i dosta Dramićanina a zanimljivo je da su sa njima u Toplicu dosli i preci Zorana Đinđića koji potiču iz susednog sela Divlja rijeka na granici Ivanjica – Sjenica. Inače u Srpskoj akademiji nauka o ovome je postojao jedan magistarski rad koji sam ja imao u rukama, dao ga jednom svoj rođaku koji ga je nažalost izgubio. Ako neko može neka ga tamo potraži. Dr Milorad Dramićanin lekar iz Ivanjice telefon. 064 – 881-9-761

      • Đorđe

        Poštovanje gospodine, voleo bih da imam jednu kopiju vašeg rada.Moj mail je [email protected]. Đorđe Dramićanin

      • Milorad

        Temeljitije sam pogledao saznanje dr. Milorada Dramićanina i zapazio sledeće.
        Pomeranje naših predaka
        Iz sela Mulji /na obodu Gatačkog polja/ nije bilo direktno na Đurđeve stupove /sever C.Gore/, već u planinu Leliju kod Kalinovika. To mesto je bilo u večitoj magli i mraku i prozvaše ga Tmuše.
        Selo i danas postoji. Opustelo je, nema ljudi.
        Tek krajem 16 veka napuštaju Tmuše i dolaze na Đurdjeve stupove kao
        Tmušići.
        Tmušići iz Poljica, postoje
        genetički i antropološki dokazi da su Kuči.
        Za sada ne postoje egzaktni podaci da smo ista familija.
        Pronašao sam mišljenje Petra Aškrabe da Kuči vode poreklo iz Hercegovine.
        Za vreme velikog rata izmedju Austrije i Turske
        1682-1692 naši preci su bili na strani Austrije koja je došla do Skoplja.
        Kada se Austrija povukla nastao je zulum Turaka nad narodom.
        Deo naše familije proteraju u Deževu kod Turčina Bilala. On im da zemlju u Deževi i prozove ih DRAMIĆ /na Turskom sitan, žgoljav/.
        Po tom novom imenu i selo se nazva Dramiće.
        /i danas dan postoji/, ali Dramića nema. Tu su Đorovići i neki drugi.
        1808 godine kada je Karadjordje došao sa Šumadincima do N.Pazara
        i nije hteo ili nije smeo, po povratku u Šumadiju podju i naši preci sa njima.
        Sa vojskom su došli do Vučaka, svidi im se tu i ostanu.
        Odatle smo se razmileli po zemaljskom šaru.
        U Hercegovini su nam rodbinski najbliži Lojovići i
        mislim Darijevići?
        Ima indicija da smo starinom Jovančevići /pre sela Mulji i davnašnjeg pretka Jovana Bijelića.
        Motiv ovog pisanija je moj mali doprinos rodjacima o našim precima.
        Uzdravlje.

  2. Nevena

    Ja sam Nevena Marković. Poreklo mi vodi od Dramića. Gvozden Dramic je oko 1800-te godine došao u selo Cvetojevac kod Kragujevca. Imao je tri sina, Jovana, Nikolu i Marka. U nekom trenutku su njihovi potomci preuzeli prezimena po njima, i tako je moje prezime danas Marković. Takodje svi slavimo Svetog Stefana (Nikolići i Markovići). Da li je moguće da je moj predak Gvozden Dramić istog porekla kao i Dramićanini? Ne znam ništa o Dramićima pre njihovog dolaska u selo Cvetojevac. Jako bih volela da saznam nešto više o svom poreklu. I razlogu dolaska u Cvetojevac.
    Pozdrav.

    • Aleksandar Dramicanin

      Draga Nevena ja imam puno podataka o Dramicanima, pokusavam da napravim rodoslovno stablo o svim Dramicanima. Po mojim saznanjima ima Nikolica koji su bili Dramicani . Mislim da imam resenje za nas zajednicki problem.Aleksandar Dramicanin 0600115010

    • Radoje Nikolić

      Poštovana,
      po saznanjima nas Nikolića, braća su se zvala: Nikola, Marko i Janko, a otac im je bio Filip, a ne Gvozden. Nikola je moj čukun-čukundeda. Moja saznanja su usmena. Da li su i vaša saznanja usmena, ili ste imali prilike da vidite neki pisani dokument.
      Pozdrav
      tel. 069/801-49-75