Порекло презимена Дражић

16. фебруар 2012.

коментара: 52

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (52)

Одговорите

52 коментара

  1. Dragan

    Pozdrav svim rodjacima Drazicima 🙂 Ja o svojim precima jako malo znam ali su moji iz sela Obrez, opstina Pecinci i mi takosje slavimo sv Georgija. Moj deda dok je bio ziv stalno je pricao da smo mi doseljeni iz Like ali iz kog mesta tacno to neznam. Pozdrav svima i pisite ako nenko nesto sazna vise meni je stalo da znam mamlo vise. Kod mene se to u porodici malo Pricalo posto je pramdeda Petar rodjen kao 13 dete a svi pre njega su umrli kao mala deca tako da se malo o tome pricalo.

  2. Zeljko Drazic

    Moji su iz Zemuna i svi slavimo Sv Georgija!! I navijamo za Partizan! Pozdrav svin Drazicima!

  3. Miladin Dražić

    Pozdrav svima i hvala za informacije, lijepo je znati! Moji su iz Dervente tacnije selo Cerani.
    Nazalost sada nema nikoga od 3-4 porodice (Drazici koji navodno nisu bili moj rod) koje su bile, mnogo je smrti bilo,a ono sto je prezivjelih otisli su po svijetu. Ja sam zadnji muski potomak ovih krajeva jos vrlo mlad. Znam da su dva brata naselila to podrucje nekada oko 1. svj. rata mada nista nije sigurno, djed mi se zvao Djordjo otac Ostoja (poginuo kod Maglaja 93). Slava mi je Djurdjevdan.

  4. Nenad Drazic

    Pozdarav Drazici. Poreklo mojih Drazica je selo Josani u Lici plemenska smo familija . Po mojim istrazivanjima poticemo iz Severne Dalmacije,Like,Gorski i Ravni Kotari.Posle seoba pojavljuju se Drazici cak i u Vojvodini gde nam sigurno nije poreklo

    • Nenad Drazic

      Naravno Sv.Georgije je slava koja cuva Drazice

    • nada petrovic

      zdravo moji drazici, a posebno nenadu jer je moj pokojni deda nikola od oca boska takodje iz josana rodom pa bih volela da nenad svoja saznanja podeli sa mnom mi takodje slavimo sv djordja

      • Ђуро Дражић

        Поштована Надо,
        занима ме годиште твог пок. деде Николе и када је (бар оквирно) отишао из Јошана. Након што је напустио Јошан – где је почео живети? Где ти сада живиш? Поздрав.

    • Ђуро Дражић

      Поштовани Ненаде, ја сам рођен 1958. год. у Сомбору а од рођења живим у Апатину. Крсна слава ми је Св. Георгије а породично порекло је село Јошан у Крбавском пољу, поред Удбине у Лици. Мој отац је као 10-огодишњи дечак у Апатин стигао колонизацијом 1945/46 год. Напиши ми од које породице Дражића из Јошана је твоје порекло (име или имена твојих предака који су рођени у Јошану, која су, бар од прилике, годишта и када су и где одселили из Јошана). Где ти сада живиш? Поздрав.

  5. Njinsa

    Pozdrav svim Dražićima, bližoj i daljoj rodbini!?
    Za ono što pouzdano znam moji su poreklom iz Bosanske krajine selo Mrazovac i okolina negde od 18 veka. Najverovatnije se pleme doselilo u seobi Usoraca iz stare Hercegovine i raselilo se u manjim grupama u tada pogranicna mesta duz Vojne granice jer je nase prezime zastupljeno od Dalmacije,preko Like do Bosanske krajine.Slava naravno Sveti Georgije. Inace moji, posle 1945 svi koji nisu pobijeni od ustasa-muslimana(a bilo ih je mnogo sto po jamama i logorima,sto u šumi Rastovači i sl.) kolonizirali su po Vojvodini, a moja uza familija u Srem. Znam da npr. jako puno ima i Hrvata Dražića, ali i oni svi vuku korene sa istog podrucja u Lici i Dalmaciji. Naprimer u Bribiru ima jako puno Drazica. Sve sto znate pisite jer je zanimljivo procitati. Pozz

  6. Nikola Dražić

    Pozdravljam sve Dražiće diljem bivše Juge pošto čitam komentare i vidim da nas ima iz svih krajeva iste. Ja sam se silom prilika 90tih godina (sa službom )nastanio u Kuli, Vojvodina dok je moje poreklo kao i mojih bližih predaka iz Like, tačnije selo Oravac, opština Donji Lapac, gde su i sada nastanjena cetiri domaćinstva Dražića uključujući i moje. U razgovoru sa starijim generacijama dosao sam do nekog, doduše ne 100% proverenog podatka da su naše selo Oravac i u taj deo Like ( opština Donji Lapac), doselilo četiri-pet porodica Dražića iz Dalmacije, ne bih znao u kom periodu, ali je to najverovatnije negde krajem 18 ili početkom 19 veka. Nepouzdano je i to da poticemo sa podrucja stare C.Gore odakle smo za vreme Austro-ugarske i formiranja Vojne Krajine naseljeni u delove Dalmacije, Like itd….Inače iz tih kuća Dražića iz sela Oravca, novijom kolonizacijom posle II sv. rata naseljavamo i mesto Apatin R.Srbija gde i sada živi više domaćinstava sa kojima smo u bliskim rodbinskim vezama. Ja sam relativno mladja generacija 44 god, ali bih voleo da ukljucimo i starije nase prezimenjake, rođake, đedove, prađedove, očeve itd da u ove komentare unesemo i njihova predanja…slavim slavu našeg zaštitnika Sv Georgija 06.05 kao i svi Dražići koje poznajem….pišite Dražići da što bolje i dalje spoznamo naše korijene..veliki pozdrav…

    • Jasmina

      Ja sam devojacko Dražić, deda mi je pricao da je njegov pradeda doselio iz Like sa jos 4 brata. Nije mnogo znao o svom poreklu jer je bio najmladje dete, bez oca od 8 godina a stricevi postradali u Prvom svetskom ratu. Od onoga sto je znao pominjao je Plitvicka jezera i Korenicu. U toj seobi nasih predaka deo porodice je ostao navodno u Bosanskom Brodu a deo u Petlovaci kod Šapca. Koliko je to tacno mi ne znamo. Dražica ima u Kusatku i Smederevskoj Palanci od te nase loze. Slava je Sveti Nikola. Nazalost nemamo nikoga u familiji starijeg od 60 godina ko bi znao nesto vise da nam kaze.Volela bih da znam vise o nasem poreklu jer sam jako ponosna na svoje devojacko prezime. Pozdrav za sve Dražiće ma gde bili

    • Dražić po materi

      Nikola, mi smo najvjerojatnije rodjaci. Moja baka (mamina mama) je rodjena Dražić iz Oravca, kćer Jandre. Ona je poslije 2. svjetskog rata doselila u Zagreb, a dvije seste i brat (sad svi pokojni) i njihove porodice su u i oko Beograda. Hvala ti na informacijama o mogućem porijeklu Dražića prije nego što su doselili u Liku. Slava mojih Dražića je naravno Đurđevdan.

  7. Никола Дражић

    Поздрав за све Дражиће на планети а и шире па да кренемо редом
    Деда Никола син од Боже Дражића из Горњих Јошана а баба Пера из Доњих Јошана доселили се после првог светског рата односно колонизовали у Војводину у село Војвода Степа близу румунске границе 1918год. где су ликоте добиле као захвалницу од краља земљу да обрађују. Знам за прадеду да се звао Божа али не знам оклен 😂 су дошли и да ли су уопште се доселили у Лику ако неко може да ме упути у даље хвала и велики позд.

  8. Deagan

    pozdrav
    od Dražića iz okoline Slavonskog Broda ciji korijeni su ovdje vise od 400 godina…. takodje slavimo slavu Đurđev dan

  9. Војислав Ананић

    ДРАЖИЋ (к), у Расном (Широки Бријег). Поријеклом су из Бачке, од Бездана (Сомбор). У Расну се један „увинча прије 8 година” (84:84). Дражићи се спомињу у 18. вијеку у Попову: у Загорцу и Вељој Међи 1746. године (213:154).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. drazici selo pejinovic vladimirci poreklom iz radjevine slava sveti mrata