Порекло презимена Дражић

16. фебруар 2012.

коментара: 52

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (52)

Одговорите

52 коментара

  1. nenad drazic

    Shumadinac sam iz porodice Drazic, doseljene iz okoline kraja Osat opstina Srebrenica, pocetkom 19-og veka, znam za peto koleni iza sebe a voleo bih i vise, vrlo verovatno da je to prezime bilo promenjeno po dolasku ovamo, slavim Sv.Stefana. Postoji prica da smo u srodstvu sa obliznjom familijom Popovic, koja takodje slavi istu slavu. Ako neko ima nekakva saznanja neka se javi!?

  2. Милорад Богдановић

    Ненаде,
    презиме Дражић и Поповић је доста заступљено у сјеверозападном дијелу Републике Српске, гдје није баш мали број Срба из овога краја дошао у дринско подручје, и обрнуто. Од Дражића, овдје, нико не слави Стевањдан. Поповића Стевањдан славе у бањалучком крају, затим приједорском,тешањском,маглајском, дервентском, као и Мркоњћ Граду и околини.
    Ови Поповићи су махом свештеничка породица, па ако те занима, могу помоћи.

    П.С. Поручио бих нашим посјетиоцима, пишите ћирилицом као што је ваше име у крштеници написано, једино тако можеш прочитати, како је и написано.

  3. Dražići potiču iz Like.Ima ih u Novom Gradu.Moj deda Branko Dražić je rođen u Ravnicama u Novom Gradu.

  4. Ђорђе

    Порекло моје фамилије је из Северне Далмације тачније област Равни Котари, село Корлат (Кула Атлагића). Крсна слава презимена Дражић у Далмацији јесте Св. Георгије, (не познајем никога ко слави другу славу). Мало сам истраживао и дошао до података да је извесни Колан Дражић заповедник цреске галије 1571. године борио у највећој поморској бици икада забележеној у историји, а то је битка код Лепанта (грчка лука), где су хришћанске галије извојевале велику битку против османске војске која је претила да преко Јадранског мора дође у срце Европе. Заповедник једне од галија је био Колан Дражић. Подаци о Колану Дражићу могу се наћи у историјском музеју у Задру. Дакле, презиме Дражић датира у прошћост преко 450 година. .

  5. rapaic

    I ja mislim da Drazici vode poreklo iz Like. Moja prababa Jela Drazic je iz Like iz sela Krbavica, imala je samo jednu sestru koja je umrla jako mlada a otac im se zvao Vajo Drazic.

    • Анђелка

      И мој деда Дражић био је рођен 1883. у Крбавица, Бунић, Кореница. Између два светска рата дошли у село Петровац, код Подравске Слатине, а два брата су отишла у Америку (где сам пронашла доста потомака). Слава је Св.Георгије. Потомци мог деде смо сада претежно у Београду и Костолцу.

  6. Dimitrije

    Zanima me da li je tacan podatak da je najvise zastupljeno prezime Drazic u bivsoj SFRJ u mestu Trogir pored Splita, koji se mestani uglavnom izjasnjavaju kao Srbi -katolicke veroispovesti. (danas se pod pritiskom rezima u HR uglavnom izjasnjavaji kao Hrvati-katolici) …sto je zalosno za nase prezimenjake koji moraju znati da su Srbi.

  7. unuk

    Moja majka je od Drazica iz sela Kusadak kod Smederevske Palanke. Oni misle da su doseljenici iz Hercegovine/Like, pre najmanje 5-6 generacija, a verovatno i mnogo duze. Moj pradeda je nastradao u Albanskoj golgoti srbske vojske prvog svetskog rata. Ima dosta Drazica u Kusatku i dan danas.

  8. Goran

    Moja baba se prezivala Dražić i rođena je u mestu pored NS-a koje se zove Čurug… Došao sam do nekih podataka gde se to prezime pojavljuje još početkom 18 veka… Slavu koju slave je sv. Alimpije 09.12., a imam drugara njegova mama se preziva Dražić devojačko i njeno poreklo je iz okoline Sremske Kamenice i po knjigama su u sremu od 1790-te godine…

  9. Goran Drazic

    Moj otac je Drazic Milan, poreklom iz R.Hrvatske rodjen u Beloj Lozi,Nasice od oca Drazic Rade i slavimo sv.Georgija. Inace moj otac Milan Drazic je izbegao 1941g. iz R.Hrvatske u Srbiju u selo Sivac u blizini Sombora.Voleo bi da znam vise o svom poreklu ako neko zna neka se javi.

  10. Goran Drazic

    Zaboravio sam da napomenem da ima dosta nas Drazica u Somboru i okolini.