Poreklo prezimena Dražić

16. februar 2012.

komentara: 52

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (52)

Odgovorite

52 komentara

  1. nenad drazic

    Shumadinac sam iz porodice Drazic, doseljene iz okoline kraja Osat opstina Srebrenica, pocetkom 19-og veka, znam za peto koleni iza sebe a voleo bih i vise, vrlo verovatno da je to prezime bilo promenjeno po dolasku ovamo, slavim Sv.Stefana. Postoji prica da smo u srodstvu sa obliznjom familijom Popovic, koja takodje slavi istu slavu. Ako neko ima nekakva saznanja neka se javi!?

  2. Milorad Bogdanović

    Nenade,
    prezime Dražić i Popović je dosta zastupljeno u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, gdje nije baš mali broj Srba iz ovoga kraja došao u drinsko područje, i obrnuto. Od Dražića, ovdje, niko ne slavi Stevanjdan. Popovića Stevanjdan slave u banjalučkom kraju, zatim prijedorskom,tešanjskom,maglajskom, derventskom, kao i Mrkonjć Gradu i okolini.
    Ovi Popovići su mahom sveštenička porodica, pa ako te zanima, mogu pomoći.

    P.S. Poručio bih našim posjetiocima, pišite ćirilicom kao što je vaše ime u krštenici napisano, jedino tako možeš pročitati, kako je i napisano.

  3. Dražići potiču iz Like.Ima ih u Novom Gradu.Moj deda Branko Dražić je rođen u Ravnicama u Novom Gradu.

  4. Đorđe

    Poreklo moje familije je iz Severne Dalmacije tačnije oblast Ravni Kotari, selo Korlat (Kula Atlagića). Krsna slava prezimena Dražić u Dalmaciji jeste Sv. Georgije, (ne poznajem nikoga ko slavi drugu slavu). Malo sam istraživao i došao do podataka da je izvesni Kolan Dražić zapovednik creske galije 1571. godine borio u najvećoj pomorskoj bici ikada zabeleženoj u istoriji, a to je bitka kod Lepanta (grčka luka), gde su hrišćanske galije izvojevale veliku bitku protiv osmanske vojske koja je pretila da preko Jadranskog mora dođe u srce Evrope. Zapovednik jedne od galija je bio Kolan Dražić. Podaci o Kolanu Dražiću mogu se naći u istorijskom muzeju u Zadru. Dakle, prezime Dražić datira u prošćost preko 450 godina. .

  5. rapaic

    I ja mislim da Drazici vode poreklo iz Like. Moja prababa Jela Drazic je iz Like iz sela Krbavica, imala je samo jednu sestru koja je umrla jako mlada a otac im se zvao Vajo Drazic.

    • Anđelka

      I moj deda Dražić bio je rođen 1883. u Krbavica, Bunić, Korenica. Između dva svetska rata došli u selo Petrovac, kod Podravske Slatine, a dva brata su otišla u Ameriku (gde sam pronašla dosta potomaka). Slava je Sv.Georgije. Potomci mog dede smo sada pretežno u Beogradu i Kostolcu.

  6. Dimitrije

    Zanima me da li je tacan podatak da je najvise zastupljeno prezime Drazic u bivsoj SFRJ u mestu Trogir pored Splita, koji se mestani uglavnom izjasnjavaju kao Srbi -katolicke veroispovesti. (danas se pod pritiskom rezima u HR uglavnom izjasnjavaji kao Hrvati-katolici) …sto je zalosno za nase prezimenjake koji moraju znati da su Srbi.

  7. unuk

    Moja majka je od Drazica iz sela Kusadak kod Smederevske Palanke. Oni misle da su doseljenici iz Hercegovine/Like, pre najmanje 5-6 generacija, a verovatno i mnogo duze. Moj pradeda je nastradao u Albanskoj golgoti srbske vojske prvog svetskog rata. Ima dosta Drazica u Kusatku i dan danas.

  8. Goran

    Moja baba se prezivala Dražić i rođena je u mestu pored NS-a koje se zove Čurug… Došao sam do nekih podataka gde se to prezime pojavljuje još početkom 18 veka… Slavu koju slave je sv. Alimpije 09.12., a imam drugara njegova mama se preziva Dražić devojačko i njeno poreklo je iz okoline Sremske Kamenice i po knjigama su u sremu od 1790-te godine…

    • Tijana

      Moj deda žarko dražić je rodjen u čurugu, slava je sv.Alimpije. Po nekom secanju deda mi je rakao da poreklo drazica koji su iz curuga vodi sa kosova.

      • Goran

        Zarko Drazic mojoj mami dodje brat po ne znam tacno kome i kako… Posto je familija Drazic u Curugu bila velika.

        • Zoran Drazic

          Gorane, ako mozes da mi se javis na mail [email protected] … Koliko vidim, Tijana je moja cerka, a nasi su stvarno dosli pod Carnojevicima u Sajkasku oblast kao granicari. Slava je Sv.Alimpije a kako imam i crkvene spise o kumstvu od tog doba, primremam porodicno stablo te mi je svaki podatak interesantan.

        • Zoran Drazic

          Inace, postoje po mojim saznanjima dve grane koje su napustile Kosovo, jedna (moja) je u Vojvodinu (sajkaska oblast) a druga je naselila tzv dalmatinsko kosovo. Odatle su se neki preselili u Liku. Jako me zanimaju relacije 🙂

  9. Goran Drazic

    Moj otac je Drazic Milan, poreklom iz R.Hrvatske rodjen u Beloj Lozi,Nasice od oca Drazic Rade i slavimo sv.Georgija. Inace moj otac Milan Drazic je izbegao 1941g. iz R.Hrvatske u Srbiju u selo Sivac u blizini Sombora.Voleo bi da znam vise o svom poreklu ako neko zna neka se javi.

  10. Goran Drazic

    Zaboravio sam da napomenem da ima dosta nas Drazica u Somboru i okolini.