Poreklo prezimena Divac

16. februar 2012.

komentara: 15

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. ana dragutinović

    Divac prezime je rasprostranjenu u Prijepolju. Postoji čak i selo koje nosi ime po ovom prezimenu, Divac. Mnogo poznatih ličnosti nosi ovo prezime: biologa, istoričara, arhitekta; ali sigurno je najpoznatiji košarkaš Vlade Divac, jer zahvaljujući njemu ovo prezime je upoznao ceo svet.

  2. Neven Polić

    divci nikada nisu i neće biti srbi nego hrvati, ali vi uvijek imate potrebu da krivotvorite povijest

  3. Rade Brakočević

    Divci su iseljenici iz plemena Riđana ( Nikšić). Izvorno, pored sela kod Prijepolja, ima ih kod Pljevalja i Mojkovca. Doseljenici su donijeli i ime selu Divci kod Valjeva. Danas Divaca ima širom svijeta. Istorijski, pop Dukljanin, pominje Riđane u X vijeku u Onogoštu i pokraj njega. U turskom popisu s kraja 15. vijeka Riđani se navode kao zaorjensko pleme.

  4. Nebojša Babić

    Još jedan glas patnje iz Hrvatske…
    Juče Teslu i Boškovića, danas Divca i Đokovića, koga li će sjutra prisvajati…
    Logično je što pokušavaju preoteti naše velikane, kad kod sebe ni sličnih nemaju…

  5. Portulica

    Da, bas poznajem puno pravoslavaca imenom Vlade, Duje, Mate…s prezimenima na ikavici – Divac, Pivac, Dičak, Bilic, Bilogrlic – cudo jedno koliko ih je. Ali oni silom hoce da su katolici. I Hrvati. Cudan neki soj

  6. Nebojša Babić

    Da, čim nije na -ić, odma’ je Hrvat! Ali su zato čistokrvni Hrvati i Zoran Milanović i Aleksandar i Dražen Petrović i Danijel Popović i Oliver Dragojević, itd, itd, sve sama čistokrvna hrvatska imena i prezimena.

    Nemaju Hrvati na ikavicu neka isključiva prava. Ikavica je govor jednog područja gde su živeli i Srbi i Hrvati. Ikavice ima i u Podrinju, Rađevini i Jadru, Bačkoj, Sremu, istočnoj Slavoniji (sve same hrvatske zemlje naseljene Hrvatima koji su od Mletaka i Austrijanaca bežali iz ikavskog govornog područja pod tursku vlast 😀 ).

    Divci dobro znaju ko si i što su. Pitaj Vladu Divca, ako ne veruješ.

  7. Nikola

    Hrvati ne mogu da shvate da su Divci iz Srbije, Crne Gore i Istočne Hercegovine SRBI pravoslavne vere.

  8. Beograd

    Porodica Divac,potice iz Prjepolja Ivanje.tu je rodjen moj Deda Njegov Otac a moj Otac,ima 70god.i trenutno zivimo u predgradju Beograda.

  9. VLADIMIR

    Porodica potice Prijepolja-Ivanje tu je rodjen moj Deda,i Njegova Braca i Sestre.

  10. Tatjana rođ. Divac

    Moje devojačko prezime je Divac, (pokojni) otac Svetomir Divac rodom je iz sela Lučice kod Prijepolja, gde i dalje žive njegov najmlađi brat Slavenko sa porodicom. Vlade Divac (košarkaš) je moj brat od strica, potiče iz iste familije. Pre desetak godina Vlade je pomogao da se izda veliki Rodoslov familije Divac, tako da u njoj možete pronaći sve informacije i podatke o familiji/porodici Divac!