Порекло презимена Дивац

16. фебруар 2012.

коментара: 15

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. ana dragutinović

    Divac prezime je rasprostranjenu u Prijepolju. Postoji čak i selo koje nosi ime po ovom prezimenu, Divac. Mnogo poznatih ličnosti nosi ovo prezime: biologa, istoričara, arhitekta; ali sigurno je najpoznatiji košarkaš Vlade Divac, jer zahvaljujući njemu ovo prezime je upoznao ceo svet.

  2. Neven Polić

    divci nikada nisu i neće biti srbi nego hrvati, ali vi uvijek imate potrebu da krivotvorite povijest

  3. Раде Бракочевић

    Дивци су исељеници из племена Риђана ( Никшић). Изворно, поред села код Пријепоља, има их код Пљеваља и Мојковца. Досељеници су донијели и име селу Дивци код Ваљева. Данас Диваца има широм свијета. Историјски, поп Дукљанин, помиње Риђане у X вијеку у Оногошту и покрај њега. У турском попису с краја 15. вијека Риђани се наводе као заорјенско племе.

  4. Небојша Бабић

    Још један глас патње из Хрватске…
    Јуче Теслу и Бошковића, данас Дивца и Ђоковића, кога ли ће сјутра присвајати…
    Логично је што покушавају преотети наше великане, кад код себе ни сличних немају…

  5. Portulica

    Da, bas poznajem puno pravoslavaca imenom Vlade, Duje, Mate…s prezimenima na ikavici – Divac, Pivac, Dičak, Bilic, Bilogrlic – cudo jedno koliko ih je. Ali oni silom hoce da su katolici. I Hrvati. Cudan neki soj

  6. Небојша Бабић

    Да, чим није на -ић, одма’ је Хрват! Али су зато чистокрвни Хрвати и Зоран Милановић и Александар и Дражен Петровић и Данијел Поповић и Оливер Драгојевић, итд, итд, све сама чистокрвна хрватска имена и презимена.

    Немају Хрвати на икавицу нека искључива права. Икавица је говор једног подручја где су живели и Срби и Хрвати. Икавице има и у Подрињу, Рађевини и Јадру, Бачкој, Срему, источној Славонији (све саме хрватске земље насељене Хрватима који су од Млетака и Аустријанаца бежали из икавског говорног подручја под турску власт 😀 ).

    Дивци добро знају ко си и што су. Питај Владу Дивца, ако не верујеш.

  7. Nikola

    Hrvati ne mogu da shvate da su Divci iz Srbije, Crne Gore i Istočne Hercegovine SRBI pravoslavne vere.

  8. Beograd

    Porodica Divac,potice iz Prjepolja Ivanje.tu je rodjen moj Deda Njegov Otac a moj Otac,ima 70god.i trenutno zivimo u predgradju Beograda.

  9. VLADIMIR

    Porodica potice Prijepolja-Ivanje tu je rodjen moj Deda,i Njegova Braca i Sestre.

  10. Татјана рођ. Дивац

    Моје девојачко презиме је Дивац, (покојни) отац Светомир Дивац родом је из села Лучице код Пријепоља, где и даље живе његов најмлађи брат Славенко са породицом. Владе Дивац (кошаркаш) је мој брат од стрица, потиче из исте фамилије. Пре десетак година Владе је помогао да се изда велики Родослов фамилије Дивац, тако да у њој можете пронаћи све информације и податке о фамилији/породици Дивац!