Poreklo prezimena Dimić

16. februar 2012.

komentara: 67

[toggle title=”TESTIRANI DIMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Dimić

Haplogrupa: I2a DN rod S

Poreklo: Čomborje, Podravska Slatina, Hrvatska

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (67)

Odgovorite

67 komentara

  1. Branko Todorović

    Dimića je nakada bilo u Poreču. Poreklom su Ličani iz sela Ostrvica. Krsna slava im je Aranđelovdan.

    • Svi Dimici koji slave Arandjelovdan koji vode poreklo iz Like su rodjaci.
      Ako se ide jos unazad pre Like su ziveli u Cevu Crna gora, a jos pre toga Prizren Kosovo i Metohija i svi slave Arandjelovdan.

  2. dimcho

    Moji su iz Ostrvice, Lika i slave Arandjelovdan. Cuo sam da su poreklom iz Stare Hercegovine odakle su se raseljavali u Liku, Kosovo, istocnu i zapadnu Srbiju. Ja sam sretao ljude iz tih predela koji su tamo rodjeni. Poreklo sigurno nije podravlje, to su verovatno Licki Dimici, mojih je bilo tamo (i u Slavoniji).

    • Nađa Gagić

      Moja pok.Majka je Paskaš , rođena u Ostrvici , njena majka Stana -Stanojoca je Dimić , imala je 10- oro braće i sestara , otselili su u Bačku – Prigerevicu 1945 god. Jadan o braće Dimić je ostao da živi u Ostrvoci Bogdan *-Boćan Dimić , imao je ćereke Dušu , Bebu , sinove , Miloša , Bracinu …da li poznajte te moje rođake ?

      • Miroslav Tomaš

        Nađa , moja majka Ljubica je od Dimića iz Ostrvice , njen otac Rade je bio rođeni brat Bogdana Boćana Dimića tako da su pomenuti Miloš , Bracina , Duša , Beba mojoj majci braća i sestre od strica .Rade je kao mladić sa mnogim svojim vršnjacima iz Ostrvice , Vrebca ,Pavlovca ,Barleta,Mogorića otišao u Ameriku 1910-e ili 1911-e godine , proveo je 3 godine radeći u rudnicima u Minesoti , posle toga odlazi u Čikago gde radi kao mesar sve do 1915/16 kada kao dobrovoljac dolazi u Prvi svetski rat.Posle rata dolazi u Ostrvicu da obiđe porodicu pre povratka u Ameriku ali upoznaje moju babu Sofiju-Soku Basarić iz Barleta ,ženi se njom i 1921,godine u septembru mesecu sa dvoje rođene dece stižu u Srbiju, Vojvodinu ,kao kolonisti na prostor između Sente i Kanjiže u selo koje su osnovali dobrovoljci iz Like i koje su nazvali VELEBIT. Tu im se rađa još 6 dece, među njima i moja majka.Inače i po ocu moje poreklo je iz Like , moji su Tomaši iz Pavlovca Vrebačkog,pradeda mi se zvao Đuro a deda Nikola, prababa Milka mi je od Đakovića a baba Milja od Ugaraka. Evo , toliko za sada , nadam se da sam ti bar malo pomogao. Pozdrav tebi i tvojima ,Miroslav – Mićo Tomaš.

        • Marko Dimić

          Pozdrav, moj pradeda Marko Dimić je bio oženjen sa Milkom Basarić, takođe je radio u americi u rudnicima i vratio se u Srbiju kao dobrovoljac u prvom svetskom ratu i bio na solunskom frontu. 1921 iz Like (Ostrvice) dolaze u Trešnjevac. Otac mu se zvao Đuro i mislim da je pored Marka imao dve ćerke i još jednog sina Maksima koji je živeo u Kanjiži. Takođe slavimo Aranđelovdan.
          Ako postoji još neko od rođaka voleo bih da mi se javi.

      • Mira Gutesa

        Dear Nadja,

        I am your relative. My mother was Lubica -Beba Dimic,
        the oldest daughter of Bocan – Bozidar Dimic and Milka.
        Bocan was your grandmother’s Stana – Stanojica youngest
        brother.
        As a child I lived in Ostrvica with my grandparents and later
        in Gospic. Your grandmother Stanojica regularly visited us
        and I have lovely memory of her.

        If you would like to be in contact I would be more than happy
        to hear from you.

        Your cousin Mira😊

    • B. Dimić

      Poštovani!

      Zamolila bih Vas da napišete sve što znate o poreklu Dimića koji su živeli u Ostrvici, u Lici. Moja porodica je takođe iz Ostrvice i ja sam tamo živela do 90-ih godina. Ko su Vaši preci? Možda smo i rođaci.

  3. dima

    Dimića ima i na Kosovu,okolina Vučitrna,a jedan deo i oko Prizrena (po mom saznanju mislim da su to cincari).Veliki deo se raselio krajem XIX veka u područija Južne i Zapadne Morave . Dimići kojima pripadam slave Svetog Jovana.

    • Dragan Dimic

      Ti dimici su svi dosli iz like na kosovo…u vucitrn i.svi su mi rodjaci

      • Dimic Dragan

        moja familija Dimic
        poreklo doseljeni sa Grcko Makednske granice nastanjeni u Mirijevu kraj Beograda
        To je najveca familija u Mirijevu
        nasa krsna slava je sv ATANASIJE 31-Januar

        • Dimic Srbislav

          Dimića ima i u mestu Deronje, i svi slavimo sv. Atanasija Velikog 31.januar i kolko znam da smo sa Kosova doseljeni.

    • Ja sam od Dimica sa Kosova, jos uvek zivimo na Kosovu, u okolini Vucitrna kako neko rece, selo se zove Svracak. Iz Like se deda doselio, Milos mi se zvao deda, a baba je ZORKA od Zigica mislim isto iz Like. Ako ima koga da zna nesto o mojim rodjacima nek se javi. Deda nije imao bracu, ali imao je ujake koji si ostali u Lici.

    • Đurađ Dimić

      Pozdrav,ja sam Dimić i moja krsna slava je sveti Toma
      .

  4. Dejan Dimić

    Ja sam sa KiM-a,konkretno centralno Kosovo,okolina Lipljana,s.Lepina i Batuse a takodje i okolina Kosova Polja,sela Bresje i Ugljare..Takodje ima ih u Prištini,Obiliću,pouzdano znam da ih ima u Leskovcu i okolini Indjije.Ja sam konkretno iz Lepine(pola sela su Dimići)i slavimo Tomindan.Na seoskom groblju,na kamenim krstovima takodje su uklesani a godina je 1700 ,,i neka i 1800 i neka(ne vidi se dobro)…Pozdrav!!!

  5. zoran

    Dimići u Podravlju vuku korjene iz Prljeva općina Gračac, dio kao Solunski dobrovoljci, dio kao ekonomski migranti. Moji su došli u Baranju 1932. Slavimo Sv.Aranđela.

  6. Milan Dimić

    Dimići koji žive na teritorji opštine Kozarska Dubica su uglavnom u bližem ili daljem srodstvu. Najviše ih živi ili bolje rečeno je živelo u potkozarskom selu Pucari. Svi oni vode poreklo iz Like. Prenosim vam informacije koje sam slušao od mog đeda MIrka, oca Ljube. Nekoliko braće je iz Zrmanje otišlo brodom za Ameriku a nekoliko njih je kupilo zemlju u gore navedenom selu. Tu su se nastanili i zasnovali svoje porodice. Da bi smo imali jasniju predstavu o vremenskoj distanci moj prađed je rođen u Pucarima a njegov otac je doseljenik iz Like. Mnoge od tih porodica su ostali bez svojih najmilijih tokom drugog svetskog rata posle ofanzive na Kozaru i odvođenja u logor Jasenovac. Danas je situacija takva da su ognjišta u navedenom selu uglavnom ugašena ili pred gašenjem. Na sreću prezime nije pred gašenjem niti će biti jer smo uspeli da sačuvamo svoju lozu. Moj đed Mirko je preživeo nacistički logor u Norveškoj, u Jasenovcu su mu ubijeni majka, supruga, i dvoje dece. Mog oca koji je tada imao 11 godina, je vidi apsurda od Jasenovca spasio hrvat Stjepan Ornek koji je zbog svojih dela obešen zajedno sa svojom porodicom u samom centru Dubice.Oca je spasio tako što ga je izdvojio i prebacio u selo Kraljeva Velika u Hrvatsku gde je dočekao kraj rata.Moram još da napomenem da je moj rođak Jack Dimić koji sada živi u NY pokušao da pronađe bilo kakav trag rođacima Dimićima koji su otišli za Ameriku.Došao je do saznanja da su se ugasili odnosno da nisu imali svoje porodice i potomke.

  7. Nađa Gagić

    Moji Dimići su poreklom iz Like , Široka Kula i naseljeni su u Bačkoj , Bilo ja 11-oro braće i sestara . Jedan od braće Dimića odselio je u Ameriku i promeni prezime u Kotlar bavi se proizvodnjom kotlova za parno grejanje .Nije ima mušku decu ,a bio je oženjen amerikankom. Da li neko zna poreklo porodičnog prezimena Dimić , slavili su Aranđelov dan !

    • B. Dimić

      Poštovana Nađa!

      Ja sam poreklom iz Ostrvice u Lici i tamo sam živela do 90-ih godina. Poznajem tvoje rođake koje pominješ, a to su i moji rođaci. Svi Dimići iz Ostrvice slave Aranđelovdan. Ako želiš da stupimo u kontakt, ostavi mejl na koji mogu da ti se javim. Pozdrav! B

  8. Jovan Dimić

    U knjizi ‚‚Şrbi u Banatu‚‚ koju je objavio Nikolić (ne sečam se imena) su sređeni podaci koje je sakupio Jovan Erdeljanović Piše da u seobi Srba 1737god.su bili i dava brata Dima i Đorđe.Dima se naselio u Kovinua Đorđe u Rumi.
    Dima se oženio u Kovinu i tu su mu rođena deca.Srbi iz Kovina,Dubovca i Gaja koji nisu hteli da uđu u sastav Vojne granice osnovali su Bavanište počev od 1766.god.Među njima je bio i Dima.Dimin najstariji sin Janko je bio prvi pop u Bavaništu.Slava nam je Svti Georgije velikomučenik – Đurđevdan.
    Značajniji Dimići iz Bavništa:
    Sa Jankom bilo je ukupno,do dana današnjeg,šest sveštenika,među njima i Aksentije,koji je životopis učio kod Konstatina Danila – u crkvi u bavaništu se nalazi njegova slika‚‚ Bogorodica sa malim Isusom‚‚,
    Teofil profesor Karlovačke gimnaze , potom načelnik srpskih škola u Sremu,sahranjen u Sremskim Karlovcima.Aksentije i Teofil su bili učesnici Majske skupštine 1848.god.Teofil je sarađivao i sa Feliksom Kanicom.
    Platon je bio profesor matematike na Skopskom građevinskom fakultetu,zatim gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu.
    Dimići su cincarskog porekla iz mesta Blace(Vlasti) -severna Egejska Makedonija – danas severo-zapadna Grčka – u okolini grad Kastorija(severo-istočno).Dimića ima od Argentine do Rusije.

  9. Jovana

    Rođena sam u Leskovcu. Prema priči moga dede, moji preci su se iz okoline Vučitrna posle Berlinskog kongresa 1878.g. preselili najpre u Dobro Polje (selo u okolini Crne trave), a potom početkom XX veka u selo Bučumet na Radanu. Neposredno pre i posle II svetskog rata većina mojih rođaka se preselila u Leskovac. Sada nas ima u Beogradu, Kragujevcu, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i u SAD-u. Slavimo Sv.Jovana.

    • Aleksandar Dimić

      Dimići iz Leskovac su gotovo svi u rodbinskim odnosima. Potiču iz okoline Vucitrna, krajem XIX veka prelaze na teritoriju uze SrbijeoCrna Trava, pa Przogrnci kod Negotin i na kraju se vraćaju na Radan planinu… selo Gornj Bucumet… Krsna slava Sveti Jovan…
      Odakle su došli na Kosovo?
      Prvi poznati predak Dima Dimić….

  10. Aleksandar

    Poštovani
    Na KiM je bilo više porodica Dimić. Konkretno u centralnom delu Kosova ih je bilo u selima Lepina, Ugljare i Bresje kod Kosova polja. Dimići iz Lepine i iz Bresja slave Tomindan (19. Oktobra) a za Dimiće iz Ugljara nisam siguran. Takođe je bilo i Dimića iz Crkvene Vodice (pored Obilića) koji su malo tamnije puti ali se izjašnjavaju kao Srbi (za njih neznam koju slavu slave).
    Mi Dimići iz Bresja (kraj Kosova Polja) smo došli tu iz sela Bakšije u blizini Obilića oko 1895 godine, pa su nas u selu i zvali “Bakšićani” što se može i proveriti u turskim popisima…
    Odakle smo doseljeni u Bakšiju.. to neznam i voleo bih da mi neko odgovori ako zna….
    Uglavnom, moj čukundeda Sima Dimić je bio kmet, a posle više od jednog veka smo morali da napustimo svoja ognjišta pod naletima “milosrdnog anđela” kojeg su nemilosrdno sprovodili naši tzv. “saveznici’…. seme im se zatrlo…..daBogda………