Дангубић Reviewed by Momizat on . Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Дангубић

Дангубић

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (2)

 • Жељко Дангубић

  Ја сам друга генерација Дангубића рођених у Војводини. Мој прадеда се са породицом 1957. годеине доселио у Ђурђево код Новог Сада из села Дола код Љубиња у Херцеговини. Село је данас готово празно, део се доселио за Војводину, а остали за Билећу и околину. Колико знам Дангубићи се као племе састоје од четири рода. Мени су познати само Рућић и Ћурдовић. По једном предању док је Свети Сава ходао кроз своју земљу, наишао је на три брата који су лежали на трави и одмарали, после неког тешког рада. Када их је питао шта раде, они су му одговорили да дангубе. Сви Дангубићи славе Аранђеловдан.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ДАНГУБИЋ (п), у Долима, Ивици, Жрвњу (Љубиње) и у Љубињу. Према народном предању, Дангубићи потичу од Раде – трећег сина Влача Бијелића који је дошао у Влаховиће из Србије. Раде се настанио у Долима. Стално је нешто радио, а кад би га упитали шта то ради, одговорио би: „Ево не радим ништа него само дангубим“ Од тога „дангубим“ прозвше га Дангубић. Његови потомци насељавали су се у друга мјеста око Љубиња: у Ивицу око 1810, у Жрвањ око 1860, Љубиње око 1865. године. Славе Аранђеловдан (155:502.552,560.575).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top