Дангубић

16. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Ја сам друга генерација Дангубића рођених у Војводини. Мој прадеда се са породицом 1957. годеине доселио у Ђурђево код Новог Сада из села Дола код Љубиња у Херцеговини. Село је данас готово празно, део се доселио за Војводину, а остали за Билећу и околину. Колико знам Дангубићи се као племе састоје од четири рода. Мени су познати само Рућић и Ћурдовић. По једном предању док је Свети Сава ходао кроз своју земљу, наишао је на три брата који су лежали на трави и одмарали, после неког тешког рада. Када их је питао шта раде, они су му одговорили да дангубе. Сви Дангубићи славе Аранђеловдан.

  2. Војислав Ананић

    ДАНГУБИЋ (п), у Долима, Ивици, Жрвњу (Љубиње) и у Љубињу. Према народном предању, Дангубићи потичу од Раде – трећег сина Влача Бијелића који је дошао у Влаховиће из Србије. Раде се настанио у Долима. Стално је нешто радио, а кад би га упитали шта то ради, одговорио би: „Ево не радим ништа него само дангубим” Од тога “дангубим” прозвше га Дангубић. Његови потомци насељавали су се у друга мјеста око Љубиња: у Ивицу око 1810, у Жрвањ око 1860, Љубиње око 1865. године. Славе Аранђеловдан (155:502.552,560.575).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.