Poreklo prezimena Vunjak

15. februar 2012.

komentara: 1

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. vojislav ananić

    NASTANAK PORODIČNOG PREZIMENA VUNJAK

    Plemenska (porodična) prezimena Srba pravoslavaca davana su po imenu oca, dede, natprirodnih događaja, prirodnih događaja, životinja, biljaka, rodbinskih odnosa, predmeta, zanata, odeće, psihe kao i krajeva iz kojih vode poreklo.
    Prezime Vunjak potiče od reči vunja, koja predstavlja dugački vuneni džemper (mantiju) gusto pleten (tkan) sa izvučenim (isčešljanim) pramenovima vune sa spoljne strane, kako ne bi prokišnjavao. Koristili su ga čobani ovčari i ljudi u brdskim krajevima posebno u kasne jesenje, hladne i vlažne zimske dane, pri obavljanju svakodnevnih poslova.
    Reč vunjač predstavlja u narodu brdskih krajeva sitnu stoku s vunom (ovce), te se vremenom od vunjači mogla formirati i reč Vunjak. U delima našeg poznatog pisca Sime Matavulja spominje se da je neki kmet imao ”od kretnog imetka dvije krave i dvadesetoro vunjači”. Najverovatnije se neki naš predak u dalekim vremenima bavio ovčarstvom, vunom, tkanjem odeće od vune, te je po tom i dobijeno plemensko prezime Vunjak.
    Sa sigurnošću se može tvrditi da svi Vunjaci potiču iz istog plemena jer imaju istu krsnu slavu Svetog Jovana. Svi su iz postojbine Polimlja i Potarja, okoline sela Vilića (blizu Pljevalja), prešli na granicu Turske kod Doboja (reke Usore), da bi se početkom XVII veka nastanili kao graničari na prostorima između Plitvičkih jezera i Korenice. Napuštanjem turske granice prešli su na austrijsku stranu kao dobri graničari i nastanili se u Gacku dolinu, selo Škare kod Otočca. Dominantna imena u rodoslovu Vunjaka su: Jovan, Dane, Milan, Ilija, Rade, Stevan, Nikola, Mile, Đuro, Dušan, Milka, Staka, Soka, Anka itd.