Порекло презимена Вуњак

15. фебруар 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. vojislav ananić

    НАСТАНАК ПОРОДИЧНОГ ПРЕЗИМЕНА ВУЊАК

    Племенска (породична) презимена Срба православаца давана су по имену оца, деде, натприродних догађаја, природних догађаја, животиња, биљака, родбинских односа, предмета, заната, одеће, психе као и крајева из којих воде порекло.
    Презиме Вуњак потиче од речи вуња, која представља дугачки вунени џемпер (мантију) густо плетен (ткан) са извученим (исчешљаним) праменовима вуне са спољне стране, како не би прокишњавао. Користили су га чобани овчари и људи у брдским крајевима посебно у касне јесење, хладне и влажне зимске дане, при обављању свакодневних послова.
    Реч вуњач представља у народу брдских крајева ситну стоку с вуном (овце), те се временом од вуњачи могла формирати и реч Вуњак. У делима нашег познатог писца Симе Матавуља спомиње се да је неки кмет имао ”од кретног иметка двије краве и двадесеторо вуњачи”. Највероватније се неки наш предак у далеким временима бавио овчарством, вуном, ткањем одеће од вуне, те је по том и добиjено племенско презиме Вуњак.
    Са сигурношћу се може тврдити да сви Вуњаци потичу из истог племена јер имају исту крсну славу Светог Јована. Сви су из постојбине Полимља и Потарја, околине села Вилића (близу Пљеваља), прешли на границу Турске код Добоја (реке Усоре), да би се почетком XVII века настанили као граничари на просторима између Плитвичких језера и Коренице. Напуштањем турске границе прешли су на аустријску страну као добри граничари и настанили се у Гацку долину, село Шкаре код Оточца. Доминантна имена у родослову Вуњака су: Јован, Дане, Милан, Илија, Раде, Стеван, Никола, Миле, Ђуро, Душан, Милка, Стака, Сока, Анка итд.