Poreklo prezimena Vujašanin

15. februara 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

 1. Milos

  Vujasanin prezime. Ima Nas u Kraljevu I Vrnjackoj Banji. U Kraljevu se nalazimo u mestu Jarcujak i Gracac. Moj deda mi je pricao da smo starosedeoci u Jarcujaku i da smo tu oko 300 godina Kao da su samo dve familije bile u Jarcujaku: Vujasanin i Karapandzic. Krasna slava nam je sv Petka. Moj deda je otisao na miraz u selo Samaila gde slavimo i slavu Djurdjic. Deda kaze i da nam je kumstvo preko dosta staro preko 7 kolena (naravno ni ja to nisam hteo da menjam. Staro kumstvo su nam Smiljkovici i oni su se doselili u Trstenik negde iz okoline Kopanika. Niko ne zna da mi kaze odakle smo dosli u Kraljevo. Pricaju: Banija, Kordun, Usce kod Kraljeva, Ulcinji itd. Ako znate nesto vise o mom prezimenu. Voleo bih da mi odgovorite na ovu mail adresu. S Postovanjem Milos Vujasanin

  • Uros Vujasanin

   Vujasani su iz sela Vranesi izmedju Kraljeva i Vrnjacke Banje , to selo se nekada zvalo Vujasi po Vujasanima.

  • Nikola

   Prezime je verovatno poreklom iz Korduna ili Banije,iz razloga sto su kao deo Austrougarskog carstva bili pod udarom tadasnje vlasti i pokusana je asimilacija Srba,po odluci vlasti brise se deo prezimena ovic,ic kao deo slovenskog porekla i ostaje pocetni deo prezimena (stojkov,marin,vujasanin). Prica vlasti nikad nije do kraja sprovedena kao sto je to bilo i Ceskoj,Slovackoj ili Madjarskoj (Srbi Rimokatolici Bunjevci), zbog cestih seoba Srba koji nisu priznavali tiraniju vlasti.