Порекло презимена Вујашанин

15. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Milos

    Vujasanin prezime. Ima Nas u Kraljevu I Vrnjackoj Banji. U Kraljevu se nalazimo u mestu Jarcujak i Gracac. Moj deda mi je pricao da smo starosedeoci u Jarcujaku i da smo tu oko 300 godina Kao da su samo dve familije bile u Jarcujaku: Vujasanin i Karapandzic. Krasna slava nam je sv Petka. Moj deda je otisao na miraz u selo Samaila gde slavimo i slavu Djurdjic. Deda kaze i da nam je kumstvo preko dosta staro preko 7 kolena (naravno ni ja to nisam hteo da menjam. Staro kumstvo su nam Smiljkovici i oni su se doselili u Trstenik negde iz okoline Kopanika. Niko ne zna da mi kaze odakle smo dosli u Kraljevo. Pricaju: Banija, Kordun, Usce kod Kraljeva, Ulcinji itd. Ako znate nesto vise o mom prezimenu. Voleo bih da mi odgovorite na ovu mail adresu. S Postovanjem Milos Vujasanin

    • Uros Vujasanin

      Vujasani su iz sela Vranesi izmedju Kraljeva i Vrnjacke Banje , to selo se nekada zvalo Vujasi po Vujasanima.

    • Nikola

      Prezime je verovatno poreklom iz Korduna ili Banije,iz razloga sto su kao deo Austrougarskog carstva bili pod udarom tadasnje vlasti i pokusana je asimilacija Srba,po odluci vlasti brise se deo prezimena ovic,ic kao deo slovenskog porekla i ostaje pocetni deo prezimena (stojkov,marin,vujasanin). Prica vlasti nikad nije do kraja sprovedena kao sto je to bilo i Ceskoj,Slovackoj ili Madjarskoj (Srbi Rimokatolici Bunjevci), zbog cestih seoba Srba koji nisu priznavali tiraniju vlasti.