Poreklo prezimena Vulin

15. februar 2012.

komentara: 25

Vulina ima šest domaćinstava u selu Gornje Ratkovo (opština Ključ) i slave Miholjdan. Osim toga, Vulina istog porijekla i s istom slavom ima još i u Čađavici, Lusićima, Dujakovcima, Sitnici, Sokolovu i Stričićima.

Doselili su se iz Ribnika, a, po predanju, daljom starinom su iz Dalmacije s etapnim zadržavanjem u Uncu. Karanović vjeruje da su iz Ribnika i da ih tamo ima preko 100 kuća sa raznim prezimenima. On nadalje smatra da im je staro prezime Kenjalo, u Ribniku ima zaseok Kenjali, i da su se odatle raseljavali po cijeloj Bosanskoj krajini i Lici, te da su neki ogranci zadržali staro prezime. U pomenutim selima Vulini se smatraju mlađim doseljenicima, a Karanović navodi da su se u Ratkovo doselili prije 150 godina.

IZVOR: MIROSLAV NIŠKANOVIĆ – PRILOG PROUČAVANJU STANOVNIŠTVA ZMIJANJA “O PORIJEKLU STANOVNIŠTVA GORNJEG I DONJEG RATKOVA I STRAŽICA”

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (25)

Odgovorite

25 komentara

  1. Predrag Vulin

    Najstariji pisani pomen o Vulinima je iz 1481. u Šibeniku. To su navodi Velimira dr Mihajlovića, knjiga “srpski prezimenik”. Vulini se spominju, po navodima istog autora i u Pomeniku manastira Krušedol od HV-XVII vijeka. Moji pokojni stričevi, prof. Vladimir i Miodrag, pouzdano su po predanjima najstarijih Vulina, iz istoimenog sela na Manjači-Zmijanju, znali da smo došli iz Dalmacije. Na Zmijanje su se doselili iz Rašinovca, Bos. Petrovac, oko 1780. Godine. Ovo potvrđuje i Petar Rađenović. Nikad se nisu, to jest nismo prezivali Kenjalo i to što u Ribniku postoji zaselak Kenjala, iz koga su navodno neki Vulini doselili je najblaže rečeno glupost.Prezime Vulin je mnogo starije i od prezimena Vulinović, za koga su ga neki vezivali, a kamoli od pomenutog…Zanimljivost je i to da Vuline u trećem delu seoba, na jednom mestu spominje i Miloš Crnjanski…Videti podatke o Ilić Vulinu ….Srdačan pozdrav

  2. Predrag Vulin

    Vulin:

    U Šibeniku 1481; u Krušedolu (Srem) 1736; u oblasti Krnjeuša u Bosni, u Pounju, Bjelajskom polju i Cazinskom kraju u Bosni; u Hrvatskoj: okolina Zadra, Osijeka i Šibenika. Vodiporeklo od hipokoristika Vula (Krušedolski pomenik, XV-XVII vek). Up. Vulini, toponim kod Banjaluke i Ključa u
    Bosni.

    Srbi u Ukrajini/Ljubivoje Cerović/

    “Kada je Petar Veliki počeo 1710. godine pripreme za rat protiv Turske, Jovan Tekelijam, obrštar Pomoriške granice iz Arada, i Vulin Ilić, obrštar Potiske granice iz Segedina, poslali su pismo Petru Velikom u kojem ga mole “da pomisli i o njihovoj srpskoj zemlji”. Sa svoje strane oni nestrpljivo čekaju “da požure službom svojom za svoga pravoslavnoga cara”. Ova dvojica su 1712. godine, zajedno sa svojim vrhovnim obrštarom Mojsijem Raškovićem, ruskom caru ponudili da sa 10.000 graničara zajedno krenu na Turke. To je bilo u skladu sa pozivom ruskog cara, upućenom svim hrišćanima da se uključe u rat koji su Rusi poveli protiv turaka i Tatara. Uprkos svim pozivima, odziv Srba nije bio velik, mada je u sastavu ruske vojske bio i jedan srpski odred, kojim je komandovao kapetan Jovan Albanez.”

    Prim. P. Vulin: Nakon neuspešnog ustanka, prema rečima mog rođaka pukovnika Dragiše Vulina, Ilić Vulin je došao u sukob sa tadašnjim patrijarhom Arsenijem IV Jovanovićem Šakabentom, što je bio razlog njegove odluke da dođe u Bosnu, tačnije na Zmijanje, iz pravca Karlovca, preko Bihaća. Ove informacije, prema njegovim rečima postoje u Krušedolskom manastiru, gde je on bio i pročitao te podatke. Ilić Vulin se po tim podacima upokojio na Čađavici a sa njim je došla velika grupa njegovih srodnika koji su se tu nastanili. Ja za ovo nemam pouzdane dokaze.

    Kenjalo:
    Srpske porodice u selima Osredak i Drenovac u Lici 1712. godine; u Bosanskoj Dubici, Bosanskoj Krupi iokolini Bihaća krajem XIX veka; u sledećim selima u Pounju u Bosanskoj Krajini: u Bosanskoj Krupi (iz Bihaća), u Matavazima (iz Račića), Meniću, Zlopoljcu (iz Nebljuva), Lipi (iz Račića),Pritoki (iz Nebljuha), selu Račiću Seocetu i Hrgaru. Up. hidronim (potok)
    Kenjalovac u istoj oblasti.

    • Barjaktar

      Da li znate nešto o Barjaktarevićima iz Donje Slatine kod Ribnika. Takođe slave Miholjdan, ali nigdje nisam pronašao da se sa porodicama Vulin , Dakić, Ilić-Bekez…. pominju i oni.

      Može li neko od moderatora da mi da Predragov e-mail. Hvala.

    • obrad

      Postovani da li znate nesto o Vladimiru Vulinu koji je napisao knjigu Manjaca??

      • Predrag Vulin

        To je moj stric. Upokojio se 1997. god. i sahranjen je na groblju “Sveti Pantelija” u Banjaluci.Pripadnik puka”Manjača” i član glavnog štaba Krajiškog korpusa JVuO. Posle rata, zajedno sa svojim ocem Mirkom, mojim dedom, upućen na izdržavanje višegodišnje robije u Zenicu. Posle rata je radio u nastavi-profesor srpskog jezika, a napisao je i nekoliko knjiga.

  3. Predrag Vulin

    Hvala i veliki pozdrav…

  4. Miljan Vulina

    Poštovani,

    Imate li više informacija o mom prezimenu Vulina?
    Naši preci su iz sela Vučja Luka (Hreša), danas u sastavu Opštine Istočni Stari grad.
    Slavimo slavu Đurđevdan. Otac mi se zvao Mladen, deda Marko, a pradeda Simo.
    U kumovskim odnosima smo sa porodicom Derikonja, to prezime takođe nemate u bazi (Savo Derikonja).
    Derikonje su isto sa Vučje Luke.

    Lijep pozdrav

  5. Miroslav Vulin

    …svi moji su rođeni i živeli na Manjači (zaseok Vulini), odakle su doselili 1969 u Pančevo, gde sam rođen.
    Deda moj Milutin Vulin (1921-2009), doživeo je starost ovde u Banatu. Preneo mi je priču koja se prenosila s kolena na koleno. Kako je naše pleme Vulina poreklom iz Dalmacije, odakle su se raselili nakon sukoba i ubistava nekog turskog haračlije.

    pozdrav svim rođacima!!!

  6. Aleksa Vulin

    Testiran je Vulin iz Stričića na Manjači i pripada haplogrupi E1b V13 podgrani L 241 Y 142744 i ima veoma bliska genetička poklapanja sa Jaguzom iz Šipova, Djukićem iz Sredica ,Ćopićem iz Like i Kleutom iz Dalmacije .Sva ova prezimena pripadaju istom genetičkom rodu i svi slave krsnu slavu sveti Miholjdan.U svakom slučaju zanimljiv krajiški rod.

  7. Aleksa Vulin

    Vulini pripadaju haplogrupi E1b V13 podgrani L 241 Y 142744.

  8. Aleksa Vulin

    Živili svi Vulini