Poreklo prezimena Grkavac

15. februar 2012.

komentara: 10

Prezime Grkavac sreće se u Trebinju i u selu Grkavci (Brda trebinjska). Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, Grkavci su prema predanju daljim poreklom iz Grčke. Preci su im se doselili u Hercegovinu za vreme Vizantijskog carstva. Selo Grkavci je po njima dobilo ime. Prvi doseljenik je imao tri sina: Đura, Gavrila i Vidaka. Međusobno su se zvali: po Vidaku – Vidakovići, po Đuru – Đurovići, po Gavrilu – Gavrilovići. Posle aneksije BiH od strane Austro-ugarske monarhije, da bi izbegli vojnu obavezu iseljavali su se u Ameriku, gde i danas ima više porodica sa ovim prezimenom. Tomo Grkavac je bio solunski dobrovoljac i nosilac Karađorđeve zvezde. U Trebinje su Grkavci došli posle Drugog svetskog rata iz Grkavaca. (Kazivanje Rista Grkavca iz Bačke Palanke).

KRSNA SLAVA: Sveti Stevan

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. goran saponjic

    Selo grkavci je zaista veoma staro.prvi grkavci koji su se tu doselili moguce iz makedonije jos u vreme dusanovog carstva raselili su se ili mozda zamrli do pocetka15veka.petar askraba tvrdi da se u 15veku u ovo selo ili zaseok u trebinjskim brdima doselili familija jelascici iz sela jelasci kod kalinovika i da su oni nadalje prozvani grkovci kasnije grkovici u trebinju i niksicu slava sveti arhidjak.stefan.

  2. goran saponjic

    Selo grkavci je moguce dobilo ime po nazivu za trgovce preprodavce koje su u to vreme zvali grkovci ili grkavci.jos od srednjeg veka mnogi zitelji trebinjskih sela preprodavali su robu iz okoline trebinja u dubrovniku u dubrovniku su bili poznati trgovci i milisici iz sela glavske koji su slavili sv stefana.moguce dasu neki milisici iz glavske otisli u trebinjska brda gde su prozvani grkavci.u glavskoj jos od srednjeg veka postoji crkva sv stefana a to je krsna slava grkavaca sto je mozda bio nadimak nekim milisicima potomcima starcica iz glavske.mnogi milisici su zbog razbojnistva u dubrovniku bezali u trebinjska brda ali i prema gacku pa cesto i menjali prezime ali se poznaju po slavi sv stefan.moguce je da grkavci nisu iz grcke vec da je to nadimak po zanimanju trgovac a po slavi da imaju veze sa selom glavska.

  3. Goran

    Grkavci su iz Trebinjskih brda krajem 17veka u seobi hercegovaca u boku kotorsku iselili na planinu Orjen u pleme Krivosije.Naselili su se na brdu blizu turske tvrdjave Zilindar.I pored njihovih kuca nalazila se neka tvrdjava.Kasnije je to brdo po njima prozvano Grkavac oko 8km ispred Risna.Grkavci su iz Krivosija odlazili u Herceg novi a jedno vece bratsvo Grkavaca je iz Krivosija otislo prema Pesteru i Sjenici u selo Korita.Poticu od Vlaha Grkavaca iz okoline Zadra.Selili su za Trebinje i Gacko gde su postali pravoslavni.U Krivosijama su bili oko 40god.i kao Gavrilovici i Djurovici pa jedni u Bihor odatle Stari Vlah na Uvac pocetkom 18veka.

  4. Goran

    Vlasi Grkavci su u Dalmaciju,poput mnogih drugih vlaskih katuna,dosli iz juzne Hercegovine,a u Hercegovinu su dosli iz Starog Vlaha u danasnjoj Srbiji.Vlasi su iz Grcke i Makedonije jos u 10veku preseljeni u Rasku,izmedju Pestera i lima na zapadu,na reku Uvac i planine Zlatar i Mucanj.Ovde su Vlasi ziveli vekovima,u ovim planinama,ali su se sirili i prema drini,Visegradu u Bosni.Sa ovog prostora mnogi katuni su otisli na jug prema Trebinju,Dubrovniku,Nevesinju,za Dalmaciju.U Dalmaciji su Mlecani ove vlahe iz hercegovine zvali Morlaci.U Raskoj su imali nadimak grkovci ili grkavci jer su dosli iz Grcke.Iz Dalmacije su vlaski katuni otisli za Trebinje i Gacko,Bilecu gde su se nastanili u sela.U 16veku su ih Turci odvodili u zapadnu Bosnu,a mnogi Vlasi su se iz juzne Hercegovine,kao pravoslavci,vratili posrbljeni u svoj stari zavicaj,Stari Vlah gde su vekovima stanovali,koji je po njima i dobio ime.Tu su ziveli i preci Grkavaca iz Trebinjskih brda,kasnije odselili za Trebinje,15vek.

  5. Goran

    Grkavci su Cincari koji su u vreme Dušanovog carstva,iz Makedonije otišli uDuklju i Boku Kotorsku a odatle išli prema Trebinju i dalje prema Dalmaciji,a neki od njih prema Gacku i Foči.Iz Dalmacije su ovi cincarski katuni vraćali južnu Hercegovinu a mnogi su otišli u Bosansko Grahovo.Mnogi su Vlaški katuni u Staroj Hercegovini zapravo bili Cincari,Grkovlasi koji su po raspadu Dušanovog carstva pobegli iz Grčke i Stare Srbije u Hercegovinu i Dalmaciju.

  6. Goran

    Srbi su u mnogim krajevima i regijama Cincare nazivali Grk i Grkavci,a u Makedoniji su ih zvali Kucovlasi.Delili su se na gradske Cincare,trgovce i zanatlije i brđane,stočare,koji su doneli u Hercegovinu i Srbiju kiridžiluk,Vlaški trgovinski robni transport.Bili su svugde veoma poznati kao velike cicije i štedljivi,ali i vredni radnici,vrlo umešni i brzo su iz Hercegovine i sa Kosova došli u Srbiju,i dalje na sever u Vojvodinu

  7. Goran

    Ovo prezime,koje se zadnjih dva veka susreće u Trebinjskom brdima i Krivošijama može da bude i staro hercegovačko nadimačko prezime od nadimka koji je dobio neki Vlah rodonačelnik ovog bratstva.U Staroj Hercegovini grkavicom su zvali veoma suvu,kamenitu i tvrdu zemlju,vrlo posnu,s mnogo peska,ili Pržine.To je zemlja leti jako suva i čemerna i može da upije veoma mnogo vode,i treba jako mnogo vlage da bi mogla bar malo da smekša i nešto na njoj da rađa.Tako bi i Grkavac bio čovek koji ima u sebi neku jaku gorčinu,velik apetit a mršav,posan,tvrdica i često je veoma žedan i mnogo pije kao da hoće da ugasi neku vatru u sebi,da pićem sam sebe malo smekša.Ko neka kamenita ornica u Dalmaciji.Dakle mršav koščat žilav grub čovek koji može mnogo da popije i vode i vina.Dakle možda Grkavci nemaju nikakve veze sa Grcima već su autohtoni Dalmatinski Vlasi.nadimak Grkavac kao napr.Suvajac.

  8. Goran

    Jedno veće bratstvo ovih Grkavaca je krajem 16veka iz plemena Riđana,Grahovo,zajedno sa još nekoliko Vlaških bratstava,u Livanjsko polje,prema Planini Šator.Jedni od njih u selo Pržine,gde su prozvani Grkovići.Oni su odatle otišli u Gatačko polje pored sela Stepen,selo nazvali Pržine.Nekoliko tih Grkovića Budu prozvani Šaponje,jedni su odatle otišli u Dalmaciju,a jedni u Stari Vlah,Nova Varoš.Neki Grkovići su ostali u Gatačkom polju u selu Bodežišta. Svi su od Vlaha Grkavaca iz Plemena Riđani kod Nikšića.Slavu Grkavaca Stevanjdan sačuvali su Šaponje u Starom Vlahu.Ostali Grkovići iz Pržina su promenili slave.

  9. Goran

    Pleme Riđani su Morlaci,koji su živeli u Severnoj Dalmaciji,Bukovici i Zrmanji još u 14veku.Zbog doseljavanja mnogih manjih vlaških katuna iz istočne Hercegovine,Riđani odlaze iz Bukovice na jug prema Boki Kotorskoj na planinu Orjen,blizu Risna.Odatle su se kasnije premeštali prema Nikšiću,i tu su kao pleme veoma ojačali i umnožili se.Zauzimali su prilično veliko područje.Grkavci su iz Dalmacije među njih doselili na Orjen.

  10. Vedran Arnautovic

    U Konjicu su takodje Grkavci iz Trebinja. Zanima me koja je haplogrupa ?

    U Konjicu su ih zvali Trebinjac- Grkavac. Slava Sv Stefan. U Konjic su stigli 1870

    Ja sam od Arnautovica koji takodje slave Sv Stefan. Zivjeli su u Celebicima kod Konjica koji se ranije zvao Grkavci