Poreklo prezimena Glogovac

15. februar 2012.

komentara: 11

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Dosadasnji komentari o prezimenu GLOGOVAC su netacni. Ja sam iz sela Mosko kod Trebinja. Stari ljudi iz ovog sela i susjednog Ljubomira znali su porijeklo imena, a to je ovako: i danas na Kosovu postoji selo Glogovac gdje su pretci zivjeli i tamo ubise neke turske osvajace. Silna osveta je krenula tada svi izbjegnu u c.g. a potom se nasele i osnuju selo Miruse ispod Bilece gdje bijahu uspjesni i postovani od susjeda. Na Kosovu su imali drugo prezime koje nemamo zapisano. Kad su rekli komsijskim selima odakle su dosli tako ih i prozvase. U tom selu Glogovac su sve siptari osim jedne srbske kuce. Otprilike prije 350-400 godina naidje kuga koja unisti skoro pola sela, tada cijelo selo se iseli prema Trebinju, Mosku, Bileci, Gacku i Nevesinju. Poslije te epidemije druga plemena se tu nasele. Krsna slava nam je Sv. Georgije. Po predanju znamo da su danasnji Glogovci od pretka RISTA koji je imao 3 sina: Djuro,Peso i Trifko i tako danas ima Glogovaca po cijelom svijetu. Na kraju bih zahvaio akademiku i pjesniku Bozidaru Glogovcu na ogromnom trudu i izradi rodoslova Glogovaca kada rece: kakvi smo da smo dabogda se hiljadili -hvala rodjo na mnogaja ljeta, amin

    • Slava Glogovac

      Poštovani Ilija, javlja vam se Slava Glogovac Bogdanović iz Nevesinja. Bila bih vam zahvalna kada bi mi pomogli da dođem do rodoslova porodice Glogovac. Odnosno da dođem do informacije kada se dio naše porodice doselio u Nevesinje. Lijep pozdrav.

    • Dragan Glogovac

      Po predanju moga djeda Bozidar Glogovac zv.Bojko iz sela.Bratač srez Nevesinje.prezime Glogovac su doboli po mjestu Glogovac sa Kosova i Metohije a pravo prezime je bilo Jurišić.

      • Nikola

        Glogovci su poreklom od Šarenaca a moguće je i da su zasebno bratstvo, to sa Kosovom je samo mit izmišljen prije 100 godina jer svi žele da su sa čuvenog Kosova pa se mlate priče i traže razlozi da se povezuje nepovezivo, sama činjenica da su među najstarijim stanovnicima opštine ih svrstava ili u Predojeviće Vujoviće ili Šarance a možda i Maleševce

  2. Natasa Butulija

    I moja baka je bila Glogovac. Udla se za Bozu Butuliju. Na zalost oboje su umrli je dok je moj otac bio mali tako da nemam puno informacija osim da su sa Moska.

  3. Vojislav Ananić

    GLOGOVAC (p), porodice ovog prezimena nastanjene su u raznim krajevima Hercegovine: u Zarječju i Mirušama (Bileća), Draželjevu i Gračanici (Gacko), Brataču (Nevesinje), Pridvorcima i Volujcu (Trebinje). Živjeli su i u gatačkoj Cernici, odakle su preselili u Draželjevo koje je bilo “katun Glogovaca”. U Mirušama misle da su Glogovci “najstariji stanovnici opštine”. Iz Miruša su se raseljavali u Zarječje, Bratač i druga mjesta. U Volujac su došli polovinom 19. vijeka iz Pridvoraca. Slave Đuđevdan (59:132.154, 201,213; 75:1226,1228). Ima ih u Glavatičevu (Konjic) i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Darko Petrik

    Moja pokojna majka je od Glogovaca.Moj deda Lazar rođen je u selu Panik kod Bileće.Selo je potopljeno za potrebe akumulacionog jezera kod Bileće.Znam da mi se pradeda zvao Gavrilo i da je i on bio iz Panika i da je imao dosta braće i sestara.Moji Glogovci slave Đurđevdan.Prema porodičnom predanju moji preci su živeli u Mačvi i nosili prezime Jurišić.U vreme turske vladavine teško se živelo u Mačvi , pa je pala krvna osveta i moji preci su prebegli u Hercegovinu u okolinu Bileće.Pretpostavlja se da su došli iz sela Glogovac , koje se nalazi pokraj Crne Bare u Mačvi, poznatom hajdučkom kraju, opisanom od strane Bore Stankovića.Nagađam, ali moguje da mojim Glogovcima nije slučajno slava Đurđevdan, ako se zna da je to poznata hajdučka slava kod hajduka u Srbiji.Bilo je i nekih priča da su Jurišići davno došli u Mačvu iz Rusije.Uglavnom u Hercegovini su moji Glogovci živeli negde do 1924-1926 godine, a onda su prešli na Kosovo u selo Marevce između Štimlja i Uroševca.Selo je spaljeno od strane balista za vreme Drugog svetskog rata, kao i naša porodična kuća.Moj rođeni ujak Milan Glogovac ubijen je na Šar planini u okršaju balista i partizana , pa su moji morali da beže sa Kosova u selo Obrež kod Varvarina.Nakon rata prodali su ledinu koja je ostala i došli u Vojvodinu u Belu Crkvu na rumunskoj granici i tu pronašli svoj mir.Ova velika porodica se skroz ugasila jer nema muških potomaka u životu.Znam da imamo nešto dalje rodbine u Srbiji i stare porodice u samoj Bileći.Inače, dosta Glogovaca ima u Južnom Banatu, kao i u Beogradu.Pozdrav svim Glogovcima gde god bili !

    • Stefan

      Pozdrav od Glogovaca iz Beograda,sve si tacno rekao…Moji su iz banata dosli u Beograd.

      • Aleksandar

        Na Smederevskom groblju naiđoh na spomenik Glogovca. Glogovac Dušan 1910-1986, Glogovac Ružica 1919-2002, Glogovac Koviljka 1921-1995. Pa ako neko nešto zna o Glogovcima iz Smedereva…

    • Dejan

      Poštovani da li je Vaša majka zvala Vukosava -Vuka,a njeni roditelji Lazar i Vasa. Ida li se sećate Boža i Krstinje

      • Darko Petrik

        Jeste Dejane, naravno da se sećam moga deda Bože i baba Krstinje. Božo je rođeni brat moga dede Lazara Glogovca, a baba Krstinja je bila od Janjića, ako se ne varam iz okoline Ljubinja. U Drugom svetskom ratu ustaše su pobile dosta njenih rođaka u Hercegovini. Božo je izučio kovački zanat u Trstu, ali se nikada nije bavio tim poslom. u jednom periodu radio je kao direktor hotela na Kosovu. Mi smo ga svi voleli zbog blage naravi, svoju decu nije imao, ali je uvek voleo Lazarevu decu i unuke. Njega se bolje sećam nego Lazara jer je živeo preko 90 godina, a baba Krstinja je preminula šest meseci nakon njegove smrti, bukvalno od tuge.