Порекло презимена Глоговац

15. фебруара 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Dosadasnji komentari o prezimenu GLOGOVAC su netacni. Ja sam iz sela Mosko kod Trebinja. Stari ljudi iz ovog sela i susjednog Ljubomira znali su porijeklo imena, a to je ovako: i danas na Kosovu postoji selo Glogovac gdje su pretci zivjeli i tamo ubise neke turske osvajace. Silna osveta je krenula tada svi izbjegnu u c.g. a potom se nasele i osnuju selo Miruse ispod Bilece gdje bijahu uspjesni i postovani od susjeda. Na Kosovu su imali drugo prezime koje nemamo zapisano. Kad su rekli komsijskim selima odakle su dosli tako ih i prozvase. U tom selu Glogovac su sve siptari osim jedne srbske kuce. Otprilike prije 350-400 godina naidje kuga koja unisti skoro pola sela, tada cijelo selo se iseli prema Trebinju, Mosku, Bileci, Gacku i Nevesinju. Poslije te epidemije druga plemena se tu nasele. Krsna slava nam je Sv. Georgije. Po predanju znamo da su danasnji Glogovci od pretka RISTA koji je imao 3 sina: Djuro,Peso i Trifko i tako danas ima Glogovaca po cijelom svijetu. Na kraju bih zahvaio akademiku i pjesniku Bozidaru Glogovcu na ogromnom trudu i izradi rodoslova Glogovaca kada rece: kakvi smo da smo dabogda se hiljadili -hvala rodjo na mnogaja ljeta, amin

  • Slava Glogovac

   Poštovani Ilija, javlja vam se Slava Glogovac Bogdanović iz Nevesinja. Bila bih vam zahvalna kada bi mi pomogli da dođem do rodoslova porodice Glogovac. Odnosno da dođem do informacije kada se dio naše porodice doselio u Nevesinje. Lijep pozdrav.

 2. Natasa Butulija

  I moja baka je bila Glogovac. Udla se za Bozu Butuliju. Na zalost oboje su umrli je dok je moj otac bio mali tako da nemam puno informacija osim da su sa Moska.

 3. Војислав Ананић

  ГЛОГОВАЦ (п), породице овог презимена настањене су у разним крајевима Херцеговине: у Зарјечју и Мирушама (Билећа), Дражељеву и Грачаници (Гацко), Братачу (Невесиње), Придворцима и Волујцу (Требиње). Живјели су и у гатачкој Церници, одакле су преселили у Дражељево које је било “катун Глоговаца”. У Мирушама мисле да су Глоговци “најстарији становници општине”. Из Мируша су се расељавали у Зарјечје, Братач и друга мјеста. У Волујац су дошли половином 19. вијека из Придвораца. Славе Ђуђевдан (59:132.154, 201,213; 75:1226,1228). Има их у Главатичеву (Коњиц) и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 4. Дарко Петрик

  Моја покојна мајка је од Глоговаца.Мој деда Лазар рођен је у селу Паник код Билеће.Село је потопљено за потребе акумулационог језера код Билеће.Знам да ми се прадеда звао Гаврило и да је и он био из Паника и да је имао доста браће и сестара.Моји Глоговци славе Ђурђевдан.Према породичном предању моји преци су живели у Мачви и носили презиме Јуришић.У време турске владавине тешко се живело у Мачви , па је пала крвна освета и моји преци су пребегли у Херцеговину у околину Билеће.Претпоставља се да су дошли из села Глоговац , које се налази покрај Црне Баре у Мачви, познатом хајдучком крају, описаном од стране Боре Станковића.Нагађам, али могује да мојим Глоговцима није случајно слава Ђурђевдан, ако се зна да је то позната хајдучка слава код хајдука у Србији.Било је и неких прича да су Јуришићи давно дошли у Мачву из Русије.Углавном у Херцеговини су моји Глоговци живели негде до 1924-1926 године, а онда су прешли на Косово у село Маревце између Штимља и Урошевца.Село је спаљено од стране балиста за време Другог светског рата, као и наша породична кућа.Мој рођени ујак Милан Глоговац убијен је на Шар планини у окршају балиста и партизана , па су моји морали да беже са Косова у село Обреж код Варварина.Након рата продали су ледину која је остала и дошли у Војводину у Белу Цркву на румунској граници и ту пронашли свој мир.Ова велика породица се скроз угасила јер нема мушких потомака у животу.Знам да имамо нешто даље родбине у Србији и старе породице у самој Билећи.Иначе, доста Глоговаца има у Јужном Банату, као и у Београду.Поздрав свим Глоговцима где год били !