Порекло презимена Гачић

15. фебруар 2012.

коментара: 75

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (75)

Одговорите

75 коментара

  1. Aleksandra Gačić

    Moj pokojni deda je Zoran Gačić, slavimo Svetog Ignjatija Bogonosca, 2.januar. Uvek mi je pricao da se Gačići povezuju po slavi i da imaju tri ili cetiri slave.
    Iz Sremske Mitrovice je.
    Ja sam na ovaj sajt usla da nadjem nekog ko je poznavao moju porodicu, jer bih stvarno volela da saznam vise o potomcima i poreklu.
    Dedin tata je bio Zoran Gačić, neki pukovnik, ili tako nesto u prvom sv.ratu..toliko sam uspela da iskopam iz njegovih starih knjiga.. zvao se Milan.
    Ako neko ima nesto neka javi. Hvala. Pozdrav za sve Gacice.

    • Бранко Тодоровић

      Александра, у Просветном гласнику из 1910. године помиње се извесни Милан Ђ. Гачић, тада постављен за писара III класе епархије нишке, као практикант духовног суда епархије шабачке. На линку горе можете погледати ту информацију, а овде не би било лоше да погледате све што има у вези Гачића, неки су вероватно и ти ваши. А препоручио бих и да погледате шта се може наћи о Гачићима у књигама везаним за ваш крај које се налазе у Дигиталној библиотеци портала Порекло.

    • Aleksandra
      Moj pokojni djed Miloje i tvoj pradedaMilan Gacic su bli rodjena braca sto znaci da smo veoma bliska rodbina.
      Nasa porodica vuce korijene sa Pijesaka (selo iznad manastira Zitomislic, Hercegovina) i kao sto si rekala slavimo Sv. Ignjatija Bogonosca. Pred I svijetski rat protjerani su od strane Austrougarske iz Hercegovine i naselili se u Ljubovidji opstina Ljubovija. Koliko mi je poznato vecina hercegovackih Gacica slavi Sv. Ignjatija ili Djurdjevdan.

      Pozdrav,

      Nesa Gacic (Kanada)

    • Zorica Gacic

      Zdravo,

      Moj deda (Milan Gacic) je taj koji je bio I prvi svetski rat.

      Bio je jako posten I dobar covek. Imao je 8 dece.

    • Marko

      Vaš pradeda bio je Milan Gačić iz Donje Ljuboviđe kod Ljubovije gde i danas žive Gačići sa istom slavom. Potomstvo vodite od Gače Čobića koji je sredinom 18. veka prešao u Čitluk kod Ljubovije da bude skeledžija.
      Imate slavnog pretka kojim treba da se ponosite. Slavamu i hvala.
      https://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/gacic-milan/

    • Zorica Gacic

      Zdravo Aleksandra,

      Aka Sam dobro razumela, tvoj Tata je Zoran Gacic, a tvoj deda je Milan Gacic. Ako je tako, to znaci da smo rod. Tvoj deda je moj stric, I rodeni brat od mog Tate.

      Zorica

  2. Po prici moj djed mi je pricao da su gacici iz Zitomislica dosli iz nekog sela od Niksica za vrijeme Turske vladavine.Tu du od hiljadu osamsto i neke godine,a moga djeda Mirka prandjed Stjepan se rodio 1835 g u Zitomislicu,ozenjen od Radisica iz Dabrice.Imao je cetiri sina koja su poginuliu 1. Svjetskom ratu kao dobrovoljci Rajko i Vlado.Moj praprandjed Mirko je bacem u jamu u Hrvatsoj u Jadovno.Cetvrti Stjepanov sin Danilo je otisao kao kolonista u Aleksa Santic kod Sombora.Jos cu spomenut da je ova vlast ukinula mojeselo Zitomislice,i kao posljedica mojeselo nema imena.

  3. Горан Гачић

    По причи мога деде Драгутина, његов пра пра прадеда је дошао у околину Космаја село Сибница око 1815 год. из околине Ваљева где су се населили после II сеобе Срба. Раније за време I сеобе су се са Косова и Метохије ( околина Пећи ) раселили у три крака. Један ка Книнској Крајини, други у Херцеговину ( мислим да и данас има село Гачићи ) и трећи ка централној Србији и даље ка Ваљеву, Космају и Војводини.

  4. Marina Gacic

    Postovani, Moja porodica je poreklom iz Zaglavka (opstina Bajina Basta).Slava nam je Sveti Nikola.Srdacan pozdrav.

  5. Gačić Dragan

    Pozz.
    Ja sam iz borova djed Bogdan je pre 2gog svetskog preselio iz okoline Tesliča za borovo koliko se sećam iz čećave. Slavimo sv. Ignjatije. Secam se da mi je otac pričao da smo za vreme turaka izbegli iz crne gore koliko je do toga neznam ako neko nešto više zna nek se javi.
    Pozz

  6. Sloboda

    Pozdrav svima!
    Moja mama je devojacki Gacic, oni su poreklom iz okoline Mrkonjic Grada i slave Sv. Jovana. Koliko sam ja upoznata sa pricom, njihovo prezime je bilo Crncevic, iz Hercegovine, ali su ga promenili u Gacic za vreme Turaka (iz nekog razloga) i doselili se u okolinu Mrkonjic Grada.

  7. Nemanja Gligorić

    ja se prezivam Gligorić, iz Ljubovije sam, slava Sveti Ignjatije. potičemo od Gačića koji su se doselili u ove krajeve, prvo Srebrenicu pa Ljuboviju oko 1750. god, iz Zapadne Bosne tj ovde na sajtu piše da su zapadnobosanski rod.. da li neko zna koje bi to mesto moglo biti, spominjete Zitomislić a negde sam naišao i na selo Kremna opština Prnjavor. pozdrav svima i hvala na korisnoj i lepoj diskusiji

  8. Aleksa

    Moj otac je rođen u Mostaru, kao i njegov otac. Otac mog dede rođen je u okolini Mostara, kao i njegov otac. Brat mog dede bio je glavni tužilac u opštini Mostar, a kako sam čuo, moj daleki predak – začetnik porodice Gačić u Hercegovini dobio je takvo prezime jer je propagirao o slobodi srpskog naroda, koje je tada bilo pod vlašću Turaka, pa su mu okupatori zato dali nadimak Gaće – Gaćić, a kasnije je prezime promenjeno u Gačić. Dalje ne znam, ali znam da je slava uvek bila Sv Đorđe. Da li neko zna nešto detaljnije oko ovoga?

  9. Ђорђе

    Зорице, твој деда Милан је пореклом из Доње Љубовиђе код Љубовије, где и данас живе бројни Гачићи са славом Св. Игњатије. Његово име и прича о њему налази се у књизи Витези слободе. Вечна му слава и хвала за све што је дао отаџбини Србији! https://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/gacic-milan/

    • Boban

      Djordje, ja sam iz Donje Ljubovidje, opstina Ljubovija. Prica se da smo iz hercegovine poreklom. Ovde nas ima desetak porodica i svi slavimo sv.ignjata. Moj otac je Milan, deda Miodrag, pradeda Radojko a cukundeda Vladimir. Toliko znam o nasim korenima

    • Zodiac Gacic

      Hvala Dorde!

      Da, Tata mi je pricao da je Deda Milan iz Ljubovije, i kad se vratio kuci posle rata izgubio je sve. Mom Tata je Aleksandar naj mladi deda Milanov sin.

  10. Војислав Ананић

    ГАЧИЋ (п). у Подграђу (Бишће, Мостар), Домановићима и Локвама (Дубраве, Столац) и Житомислићима (Мостар). У Подграђе је неки Гачић дошао “на радњу” и ту се настанио. У Домановиће су дошли из Локава око 1875. године, Славе Ђурђевдан (59:240.253). Гачићи живе и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005