Порекло презимена Вукић

14. фебруар 2012.

коментара: 48

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВУКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Вукић

Хаплогрупа: E1b род Орловића

Порекло: Сански Мост, Босна и Херцеговина

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

  1. Dalibor

    Vukica danas ima jednim delom u Vojvodini, tacnije u Banatu. Ova linija Vukica se doselila iz sela Otpocivaljka koje se nalazi kod Prnjavora u Republici Srpskoj tako sto su kolonizovani nakon 2. svetskog rata. A u Otpocivaljku su dosli iz sela Drugovici koje se nalazi takodje u okolini Prnjavora. Slava scih Vukica u ovoj liniji je sveti Trifun.
    Ako imate kakve podatke u poreklu u vekovima unazad, koje se porodice srodne nama i da li ima kakavih poznatih licnosti, molim vas da mi pisete.
    Pozdrav, Dalibor

  2. Jelena

    Prezime u Vukic ima u vojvodjanskom selu Žitište . Neki dosli pre, a neki za vreme rata u Bosni. Ziveli u Sanskom mostu, selo Dabar. Slave Blagočasne verige apostola Petra.

  3. Biljana

    Vukić, Vorsko Selo, Dobrska Župa i Popratnica (Rijeka Crnojevića), grana Dobrilovića, koji su se doselili od Peći (Metohija); Krnjice (Primorska Krajina), potomci Vuka oko 1750. god.; Igalo, Herceg-Novi, po nahočetu; Ubla i Kuti, Herceg-Novi; Stažilko (Piva); Karuč (Crmnica) 1521. god.; Cetinje; Budimlja (Berane) 1485. god. ogranak Račića (Novakovića). Od njih su u Krnjicama, Krutama i Leskovcu (Ulcinj); Mojkovac i područna Polja, ogranak Dabetića iz Sutivana (Bijelo Polje); Orahovica (Bijelo Polje); Nikšić
    Vukić selo Krnjice u Crmnici
    ( sa sajta CGAUTENTIK@COM )

    U Sremu, tacnije u Novoj Pazovi zivi porodica Vukic, krsna slava Sveti Jovan, koja se tu naselila 1950-tih godina dosavsi iz okoline Banja Luke, opstina Srbac, selo Lilic gde i danas zivi jedan deo porodice.
    Poznato mi je i da u Staroj Pazovi zivi jedna ili dve porodice Vukic, a koji su 1990-tih godina dosli sa podrucja Hrvatske.

  4. Vojislav Petrovic

    U Republici Srpskoj postoji zaselak Vukići u selu Pilici opština Zvornik. Trenutno ih ima desetak porodica, ali raseljenih porodica , ono što ja znam, ima desetak puta više. O dnjih potiču prezimena dodijeljena nakon aneksije B i H Austrougarskoj: Stevanovići , Petrovići, Lazarevići. Nova prezimena su dodjeljena na prvom popisu stanovništva u Austrougarskoj . Svi oni i Vukići i ostali sa novim prezimenima slave Sv. Jovana krstitelja 20.1. u godini. Matične knjige vođene su u crkvi Manastira Tavna u graničnoj općini Bijeljina. Manastir je spalje na početku drugog svjetskog rata ( u julu 41.), a poslije je ponovo 1943. kada je uništena sva crkvena i manastirska dokumentacija pa nije moguće ući u trag porijeklu. Desetak generacija unatrg se može zadovoljavajuće tačno utvrditi da su upravo tu postojali, ali odakle su tu došli ? Pokušavam povezati ih sa nekim drugim Vukićima koji slave Sv. Jovana, a nalaze se na ptevima migracija iz doba prije 200 do 250 godin koliko su vjervatno na istom mjestu. Kako je krsna slav oduvijek bila konstanta identiteta porodice, nadam se da će neko povezati neke druge vukiće, koji slave tu slavu, a pouzdano znaju porijeklo, po mogućnost du izvorišta prezimena. Hvala za trud svima, koji se jave.

  5. Петар

    Моје презиме Вукић је из Госпођинаца код Новог Сада славе Ђурђевдан … Вукићи су већ од 1850 године у Госпођинцима … можда и од раније .

  6. DALIBOR

    POSTOJI VELIKA VEROVATNOCA DA JE VECINA VUKICA OR RODA VASOJEVICA VASOJEVICA IZ CRNE GORE PA SE ODATLE SIRE.KA BOSNI I HERCEGOVINI, KOSOVU I DALJE NA SEVER.
    BILO BI DOBRO DA SE ISTRAZI POREKLO SVIH VUKICA NA OVIM PROSTORIMA. TO BI ZNACILO SVIM NOSIOCIMA OVOG PREZIMENA.

  7. Vukic Nedja

    Tacno….svi smo iz plemena Vasojevica.

  8. Vukic Nikola

    Svi Vukici koje ste gore naveli su od Vasove loze (Vasojevici). Ako nekom treba mogu I Stablo Vukica da mu posaljem pocevsi od Vasa pa do mog imena 🙂 Veliki Pozdrav

  9. Dejan

    Vukica ima i u Donjoj gradini opstina Kozarska Dubica i u Sremskoj Mitrovici koji su tu dosli iz Donje gradine slava im je Djurdjic

  10. Vukic

    Vukica je do zadnjeg rata bilo u selu Bijela kod Daruvara. Verovatno najcesce prezime u tom selu, krsna slava nam je Sv. Jovan Krstitelj, dvadeseti januar.

    Meni poznata migracija, po prici starijih, obrnuto hronoloski :

    Bijela -Zapadna Slavonija;
    okolina Bijeljine – Gornje podrinje,
    Stara Hercegovina – Donje podrinje,
    okolina Kolasina – Crna Gora,
    okolina Peci – Metohija