Порекло презимена Вучић

14. фебруара 2012.

коментара: 10

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВУЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Вучић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Мостар, Херцеговина

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. Фамилије-презимена Вучић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

  -Јовац (Доњи)
  -Ивковачки Прњавор
  -Беочић
  -Ракитово

 2. Фамилије-презимена Вучић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Нови Аџибеговац (Ново Село), уз Јовањце
  -Нови Аџибеговац (Ново Село), уз Никољце
  -Бадњевац
  -Брзан
  -Марковац

 3. Anja

  Postovani,prezime mi je Vucic. Ali nije oduvek bilo tako. Zbog krvne osvete u kojoj su ubili popa u Crnoj Gori moji preci, dva brata, su pobegli u selo Vraka u Albaniji,tu su promenili prezime u Vucic,da bi se kasnije vratili u Crnu Goru.Jedan od ta dva brata se zvao Vuk,prezime je bilo na P ali ne znam koje..Inace sam rod sa Senicima,Martinovicima…slavim krsnu slavu SVETI VRACI KOZMA I DAMJAN 14. Novembra… hvala unapred!!!

  • Jovan

   E ovako… Prije no su doselili u Šestane živjeli su u Bjelopavliće, selo Bare Šumanovića. Ne znam odakle su tu došli ali čitajući po raznim internet sajtovima (ne znam koliko je tačno) valjda iz Bajica, opština Cetinje. Nakon toga, da bi se sakrili od knjaza Crnogorskog Danila, njih 3 brata prelaze u Šestane, selo Dračevica. Tamo i mijenjaju prezime da bi malo sakrili trag u Šestan. Tada se okumljuju sa plemeno Ceklić, kumstvo jos uvijek traje, koji su takodje zbog krvne osvete promijenili prezime a bili su Matanović. Zauzeli su jedno manje ostrvo na koje su skladisti stvari i držali stoku sve dok jedan pop nije došao i tražio da mu se prepusti ostrvo. Tada ga je najjstariji od braće ubio, Jova. Dva brata se nijesu dugo zadržala tamo i prelaze u Vraku, selo Omara dok jedan od njih ostaje da čuva kuće za slučaj da se oni vrate. Imena 2 brata sto su presla za Vraku su bila Jova i Ćepa (nijesam siguran kako mu je pravo ime bilo), a ime brata sto je ostao u Dračevici ne znam ali mislim daje blo Ilija. Od tog sto je ostao u Dračevici su danas Vučići iz Bara. Jova dalje ima 1 sina, Nika a Ćepa 2, Tomu i Panta. Jovini nastavljaju da zive u Vraki sve do 1991 godine kada dolazi do otvaranja granice prelaska oko 1500 Vračana u Crnu Goru. Njegovi potomci danas zive jedna familija u Danilovgradu i dvije familije u Zeti. Ćepini potomci, Tomina unučad prelaze takodje 1991 godine za Crnu Goru i zive u Zeti, danas 3 familije, dok Pantovi potomci 1948 godine prelaze na Kosovo, od njega su danas Vučići u Beogradu.

  • Jovan

   Praštaj zaboravih da napomenem. Dok su bili u Vraki (Vraci), pod presijom drzave, morali su da promijene prezime i to u “Nikaj” Jovini potomci (uzeli prezime po pretku Niku, Jovinom sinu gore navedenom) i “Jugu”, Ćepini potomci. Sve do devedesetih su zadržali ta prezimena kad su prešli za Crnu Goru i vratili pravo tj “Vučić”.

  • Jovan

   Samo mala ispravka, nijesu Pantovi potomci u Beogradu danas, nego Tomini. Toma je imao tri sina Laza, Vida i Spasa. Vido i Spaso su posli u Beograd i Majdanpek dok je Lazo ostao u Vraku i od Laza su danas 3 kuce. A Panto je imao 3 kcerke.

 4. Војислав Ананић

  ВУЧИЋ (п,к). Вучићи (п), у Зијемљу (Мостар) и Равчићима (Бијело Поље, Мостар). У Равчиће су доселили из Љубомира (Требиње), а у Зијемља из Равчића. Славе Никољдан (59:235,247). Некада су живјели и у Дврсници (Попово). Према једној причи, двојица Вучића (Марко и Перо) пластили су сијено на Царинама код Драчева и слагали у снопове. Наишао паша на коњу и упитао: “Чије је то, Влаше? – Моје и твоје, свијетли пашо” – одговори Перо. “А, аферим, синак! – додаде паша, а затим се обрати Марку: “А шта ти рече? Моје више ничије!” – одбруси му Марко. Паша потегну сабљу, а Марко бјежи око стогова. Кад је видио да ће га сустићи и посјећи, Марко се окрену, замахну косом и прекоси пашу на двије поле. Послије овога Перо је побјегао у Далмацију, а по Марка дођоше дванаест заптија, и Турци им “дигоше чаире у Царинама” (84:165). Вучићи (к). у Пробоју и Радишићима (Љубушки) и Љутом Доцу (Широки Бријег). У ова мјеста доселили су из Блатнице у Броћну, гдје се спомињу 1743. и 1768. године (59:295.297: 189:32).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 5. Djordje

  Anja, Vučići u Vraki su iz Dračevice, pleme Šestani, pa su jedno vreme nosili prezime Šestan ,po plemenu odakle su došli u Vraku, pa su se vratili na staro prezime Vučić. Zadnja koja je živela u Dračevici je Anđa Vučić, umrla pre 25-30 godina, a brat Božo je živeo u Sutomore . Ovi Vučići su u Majdanpek, Beograd, Železnik….

 6. Nemanja

  Prezivam se Vučić, deda Luka je sa bratom Nikolom i majkom Andjom u kolonizaciji posle II Sv rata, iz Vrapčića (Mostar) preseljen u Gajdobru (okolina Novog Sada). Moj pradeda Risto je stradao u Jasenovcu. Slavimo Nikoljdan. Voleo bih da saznam nesto vise o poreklu. Ako nesto znate ili znate gde bih mogao da trazim, molim vas da me kontakturate. Svaka saznanje mi je jako vredno. [email protected]