Порекло презимена Вучинић

14. фебруара 2012.

коментара: 16

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ВУЧИНИЋИ

Вучинићи су огранак Милошевића. Не зна се када су се одвојили од главног стабла. Вјероватно је то било веома давно. Живјели су у Доњој Бијелој и у Милошевићима, гдје су оставили трага у називима „Вучинића гора“, „Вучинића њиве“ и „Вучинићи“.

Око 1730. године Перко Вучинић се из Доње Бијеле одсели у село Орах, код Билеће, гдје се настанио и оженио. Имао је сина Тома, а Томо Гујана, Тодора и још двојицу, од којих се један одсели у Невесиње, а други у Сарајево. Неки се из Ораха преселе у сусједно село Паник. Они тамо славе Ђурђевдан.

Посљедњи од Вучинића из Доње Бијеле исели се негдје око 1750. у околину Пљеваља, гдје и данас живе њихови потомци. Један од ових из околине Пљеваља одсели се у околину Даниловграда око 1875. године, гдје и данас живе његови потомци.

__________________

ВУЧИНИЋИ

(у Жабљаку)

Станко Дмитров Вучинић из Гојаковића код Мојковца дошао је 1955. године у Жабљак као милиционер на рад у Станицу милиције. У Жабљаку се оженио од братства Караџића и остао ту да живи. Има сина Новака-Бата који живи и ради у Београду.

Славе Мратињдан (Краљевдан).

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

__________________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Google acc

    Ja sam pročitala da su Vučinići stara porodica iz Humske zemlje i da su porijeklom iz Rudina