Poreklo prezimena Vučinić

14. februar 2012.

komentara: 33

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

VUČINIĆI

Vučinići su ogranak Miloševića. Ne zna se kada su se odvojili od glavnog stabla. Vjerovatno je to bilo veoma davno. Živjeli su u Donjoj Bijeloj i u Miloševićima, gdje su ostavili traga u nazivima „Vučinića gora“, „Vučinića njive“ i „Vučinići“.

Oko 1730. godine Perko Vučinić se iz Donje Bijele odseli u selo Orah, kod Bileće, gdje se nastanio i oženio. Imao je sina Toma, a Tomo Gujana, Todora i još dvojicu, od kojih se jedan odseli u Nevesinje, a drugi u Sarajevo. Neki se iz Oraha presele u susjedno selo Panik. Oni tamo slave Đurđevdan.

Posljednji od Vučinića iz Donje Bijele iseli se negdje oko 1750. u okolinu Pljevalja, gdje i danas žive njihovi potomci. Jedan od ovih iz okoline Pljevalja odseli se u okolinu Danilovgrada oko 1875. godine, gdje i danas žive njegovi potomci.

__________________

VUČINIĆI

(u Žabljaku)

Stanko Dmitrov Vučinić iz Gojakovića kod Mojkovca došao je 1955. godine u Žabljak kao milicioner na rad u Stanicu milicije. U Žabljaku se oženio od bratstva Karadžića i ostao tu da živi. Ima sina Novaka-Bata koji živi i radi u Beogradu.

Slave Mratinjdan (Kraljevdan).

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

__________________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (33)

Odgovorite

33 komentara

  1. Google acc

    Ja sam pročitala da su Vučinići stara porodica iz Humske zemlje i da su porijeklom iz Rudina

  2. Slobodan

    Postovani,
    Moja baka (oceva majka ) je od Vucinica iz Nevesinja. Da li neko ima bilo kakve podatke o toj porodici i da li se neko od Vucinica testirao (Kojoj Halpogroupi pripadaju) ?
    Mozete li mi javiti gdje ste procitali da je ta porodica iz humske zemlje i da su poreklom iz Rudina?
    Hvala

    • Vučinić

      Slobodane moji su Vučinići iz Nevesinja, selo Koleško, i znam da ih se dosta odselilo neki u Sarajevo neki u Srbiju, a ima ih koji su se pokatolicili u Vučine i zive u Metkovićima!

    • Marko

      Zdravo Slobodan,
      Moji su Vucinic is sela Koleska, Gaj u Nevesinju.
      Pisem porodicko stablo i probam povezat sve bilo bi fino da se cujemo mozda nesto povezemo. Moj je email [email protected] ako zelis poslat poruku.
      Pozdrav

  3. Ognjen Vučinić

    Da li neko zna odakle su Vučinići iz Dubrovnika? Sećam se da mi je baba pričala da je dedin otac došao iz Splita u Dubrovnik, a deda posle u Srbiju, ali više od toga ne znam i nemam koga da pitam.

  4. Marko

    Malo od Profesora Nikola Lakete koji je pisao knjigu Morine u Hercegovini, on je meni poslo ovako…

    Marko,evo ti par rečenica o selu Kolešku i porodici VUČINIĆ koja se prvo pominje kao VUČINA kod popa Toma Bratića iz Fojnice a sve u opsu sela Koleška. ” Nekada je Koleško bilo čisto muslimansko selo,pa su kuge istrijebile sve osim Šikala i Đulimana koji su starinci. Stogodišnjak JOVO VUČINA pričao je g.1897. ispitivaču g. T.Bratiću,da je upamtio kada u Kolešku nije bilo više od 7. pravoslavnih kuća. Razlikujemo starije i mlađe doseljenike . Stariji su VUČINE,prije sto godina doselili su iz Vratkovića u Gacku.Najprije su stanovali u Crgovu,pa su prešli u Gaj. Ima ih 7 kuća,slave Jovanjdan”. Otprilike prije više od 200 godina tvoje Vučine,kasnije VUČINIĆI doseli su u selo Gaj. Odatle su se raseli po Jugaslaviji i svijetu. Marko toliko od mene,pozdrav tebi i tvojoj porodici ! Prof. Nikola Vladov Laketa

  5. Vučinić Žiča

    Pozdrav

    Ja sam od Vučinića iz Žiče kod Kraljeva.
    Poreklo nam vuče iz Hercegovine iz Nevesinja, slavi mi Mitrovdan

  6. Milovan Vučinić

    Moj otac je rođen kod Prokuplja, inače moj deda je napustio Panik posle 1918, morali su da prodaju sve i da beže zbog osvete jer neko iz familije je bio hajduk. Posle su skoro svi prešli u Kraljevo. Slavimo Đurđevdan.