Порекло презимена Вучинић

14. фебруар 2012.

коментара: 33

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ВУЧИНИЋИ

Вучинићи су огранак Милошевића. Не зна се када су се одвојили од главног стабла. Вјероватно је то било веома давно. Живјели су у Доњој Бијелој и у Милошевићима, гдје су оставили трага у називима „Вучинића гора“, „Вучинића њиве“ и „Вучинићи“.

Око 1730. године Перко Вучинић се из Доње Бијеле одсели у село Орах, код Билеће, гдје се настанио и оженио. Имао је сина Тома, а Томо Гујана, Тодора и још двојицу, од којих се један одсели у Невесиње, а други у Сарајево. Неки се из Ораха преселе у сусједно село Паник. Они тамо славе Ђурђевдан.

Посљедњи од Вучинића из Доње Бијеле исели се негдје око 1750. у околину Пљеваља, гдје и данас живе њихови потомци. Један од ових из околине Пљеваља одсели се у околину Даниловграда око 1875. године, гдје и данас живе његови потомци.

__________________

ВУЧИНИЋИ

(у Жабљаку)

Станко Дмитров Вучинић из Гојаковића код Мојковца дошао је 1955. године у Жабљак као милиционер на рад у Станицу милиције. У Жабљаку се оженио од братства Караџића и остао ту да живи. Има сина Новака-Бата који живи и ради у Београду.

Славе Мратињдан (Краљевдан).

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

__________________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (33)

Одговорите

33 коментара

  1. Google acc

    Ja sam pročitala da su Vučinići stara porodica iz Humske zemlje i da su porijeklom iz Rudina

  2. Slobodan

    Postovani,
    Moja baka (oceva majka ) je od Vucinica iz Nevesinja. Da li neko ima bilo kakve podatke o toj porodici i da li se neko od Vucinica testirao (Kojoj Halpogroupi pripadaju) ?
    Mozete li mi javiti gdje ste procitali da je ta porodica iz humske zemlje i da su poreklom iz Rudina?
    Hvala

  3. Ognjen Vučinić

    Da li neko zna odakle su Vučinići iz Dubrovnika? Sećam se da mi je baba pričala da je dedin otac došao iz Splita u Dubrovnik, a deda posle u Srbiju, ali više od toga ne znam i nemam koga da pitam.

  4. Marko

    Malo od Profesora Nikola Lakete koji je pisao knjigu Morine u Hercegovini, on je meni poslo ovako…

    Марко,ево ти пар реченица о селу Колешку и породици ВУЧИНИЋ која се прво помиње као ВУЧИНА код попа Тома Братића из Фојнице а све у опсу села Колешка. ” Некада је Колешко било чисто муслиманско село,па су куге истријебиле све осим Шикала и Ђулимана који су старинци. Стогодишњак ЈОВО ВУЧИНА причао је г.1897. испитивачу г. Т.Братићу,да је упамтио када у Колешку није било више од 7. православних кућа. Разликујемо старије и млађе досељенике . Старији су ВУЧИНЕ,прије сто година доселили су из Вратковића у Гацку.Најприје су становали у Цргову,па су прешли у Гај. Има их 7 кућа,славе Јовањдан”. Отприлике прије више од 200 година твоје Вучине,касније ВУЧИНИЋИ досели су у село Гај. Одатле су се расели по Југаславији и свијету. Марко толико од мене,поздрав теби и твојој породици ! Проф. Никола Владов Лакета

  5. Vučinić Žiča

    Pozdrav

    Ja sam od Vučinića iz Žiče kod Kraljeva.
    Poreklo nam vuče iz Hercegovine iz Nevesinja, slavi mi Mitrovdan

  6. Milovan Vučinić

    Moj otac je rođen kod Prokuplja, inače moj deda je napustio Panik posle 1918, morali su da prodaju sve i da beže zbog osvete jer neko iz familije je bio hajduk. Posle su skoro svi prešli u Kraljevo. Slavimo Đurđevdan.