Poreklo prezimena Vučinić

14. februar 2012.

komentara: 33

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

VUČINIĆI

Vučinići su ogranak Miloševića. Ne zna se kada su se odvojili od glavnog stabla. Vjerovatno je to bilo veoma davno. Živjeli su u Donjoj Bijeloj i u Miloševićima, gdje su ostavili traga u nazivima „Vučinića gora“, „Vučinića njive“ i „Vučinići“.

Oko 1730. godine Perko Vučinić se iz Donje Bijele odseli u selo Orah, kod Bileće, gdje se nastanio i oženio. Imao je sina Toma, a Tomo Gujana, Todora i još dvojicu, od kojih se jedan odseli u Nevesinje, a drugi u Sarajevo. Neki se iz Oraha presele u susjedno selo Panik. Oni tamo slave Đurđevdan.

Posljednji od Vučinića iz Donje Bijele iseli se negdje oko 1750. u okolinu Pljevalja, gdje i danas žive njihovi potomci. Jedan od ovih iz okoline Pljevalja odseli se u okolinu Danilovgrada oko 1875. godine, gdje i danas žive njegovi potomci.

__________________

VUČINIĆI

(u Žabljaku)

Stanko Dmitrov Vučinić iz Gojakovića kod Mojkovca došao je 1955. godine u Žabljak kao milicioner na rad u Stanicu milicije. U Žabljaku se oženio od bratstva Karadžića i ostao tu da živi. Ima sina Novaka-Bata koji živi i radi u Beogradu.

Slave Mratinjdan (Kraljevdan).

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

__________________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (33)

Odgovorite

33 komentara

  1. Nebojša Novaković

    Prema J. Dedijeru, Vučinići iz Oraha (Bileća) vode poreklo iz Crne Gore, tačnije iz Zadublja.

    Pre nego što su prešli u ovo mesto živeli su u Gonjevu (Zgonjevu) kraj Trebinja. Zvali se jedno vreme Rađeni. Od njih su muslimani Rađeni u trebinjskom kraju.

    Ima ih i u Paniku, a slave Đurđevdan.

    Ne znam odakle ovaj podatak da su poreklom iz Drobnjaka, od bratstva Miloševića. Ovo bi dnk analiza rešila. Miloševići/Novljani po svemu sudeći pripadaju haplogrupi I1.

    Zadublje je blizu Drobnjaka, pa može biti da postoji neka veza.

  2. Jelena

    Vučinići iz sela Vuča, opština Leposavić, Kosovo i Metohija, slave Svetu Petku?

    • Miljana Milivojević

      Zdravo Jelena.Moja majka je iz Vučinića.Koliko ja znam i po dedinim pričama oni su stari mitrovčani,iz Kosovske Mitrovice na Kosovu i Metohiji.Vučinići nisu Crnogorci kako neki kažu,već Hercegovci.Drago mi je da se neko javio sa Kosova.Veliki pozdrav!

  3. Pljevlja

    Ja sam Vučinić iz Pljevalja (selo Brvenica ) Srpska Crna Gora! Slavimo Đurđevdan 6.maja. Potičemo od Ćetka Vučinića iz okoline Danilovgrada.Ima nas i u Sivcu (Vojvodina) većinom ljudi koji su kolonirali tokom silnih ratova.Veliki pozdrav za sve VUČINIĆE ŽIVI MI BILI! <3

  4. Vucic

    Ja sam vucinic iz peci,metohija…deda mi je iz sekulara,crna gora..pozdrav iz beograda ?

  5. Fina

    Postovanje,

    Ja sam Vucinic i moji su porijeklom iz Gorskog Kotara! Zna li se odakle su dosli Vucinici u Gorski Kotar (i kada?)? Hvala…

    • Ja sam Svetlana Vučinić-Čanković, od oca Ignjatije Vučinića rođenog u Srpskim Moravicama 25.4.1928.A od tatinog strica sam čula da su naši stari iz plemena Pipera u Crnoj gori, i da su zbog krvne osvete ili pak da je nebi bilo napustili rodnu grudu.Kako je po sredi bila nekakva svađa oko toga da li će se od novca skupljenog od naroda u tom kraju graditi škola ili crkva. Pop je bio Jakšić, a u Srpskim Moravicama ima i Jakšića ne samo Vučinića.

      • Boris Vučinić

        Moji su isto iz Srpskih Moravica… Verovatno smo rod. Moj pradeda je bio Jovica Vučinić

        • Svetlana+Vučinić+Čanković

          Moji Vušinići slave Svetog Nikolu. Deda mi se zvao Nikola, a pradeda Pavle. Tata je imao strarijeg brata Miletu, sestru Martu (Maca), mlađeg brata Petra.

  6. Vojislav Ananić

    VUČINIĆ (p), u Orahu i Paniku (Bileća) i Dvrsnici (Popovo). Živjeli su neko vrijeme na Mosku i u Zasađu kod Trebinja. Starinom su iz Zadublja u Crnoj Gori, odakle su došli u Zgonjevo. Iz Zgonjeva su odselili u Orah i Panik (59:132). Slave Đurđevdan. Vučinići u Dvrsnici porijeklom su iz Ozrinića (Nikšić). Slave Aranđelovdan (8*1:166]. Iz Panika potiče narodni heroj Vlado Vučinić (1907- 1942). Odmah u početku ustanka 1941, u bilećkom kraju prišao je ustanicima i istakao se u borbama protiv ustaša i domobrana. Aprila 1942. postavljen je za komandanta Bilećkog partizanskog bataljona. Prilikom povlačenja partizanskih jedinica iz Hercegovine upao je u zasjedu crogorskih četnika. Hrabro se borio dok je imao municije. “Posljednji metak, 30. maja 1942., ispalio je sebi u čelo” (169:364,365).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Zdravo mi smo vucinici u nevesinju iz sela kolesko, mjesto gaj. Pricaju svi djedovi da je stari Jovo Vucinic tada se prezivo “Vucina” doso iz stare hercegovine (crna gora) 1700 i neka ima zapisano. Znali iko ista vise da mi pomogne ili imali nedje da se more vise saznat.
    Hvala pozdrav!

    • Vučinić

      Marko moji su iz Koleska selo Gaj, a slavimo Jovanj dan, a Vucine su od Vucinica koji su se pokatolicili u Metkovicima i sa njima smo drugi rodjaci bar moja porodica. Pozdrav a deda mi je tvoj imenjak!

  8. Pljevlja

    Pozdrav Marko. Koju slavu slavite vi u Nevesinju?

  9. Nebojša

    Ima li neko informaciju odakle potiču Vučinići iz Crniljeva kod Koceljeve?

  10. Aleksandar Vučinić

    Ima li neko informacija više o Vučinićima iz sela Rajetiće kod planine Rogozne??