Порекло презимена Вучинић

14. фебруар 2012.

коментара: 33

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ВУЧИНИЋИ

Вучинићи су огранак Милошевића. Не зна се када су се одвојили од главног стабла. Вјероватно је то било веома давно. Живјели су у Доњој Бијелој и у Милошевићима, гдје су оставили трага у називима „Вучинића гора“, „Вучинића њиве“ и „Вучинићи“.

Око 1730. године Перко Вучинић се из Доње Бијеле одсели у село Орах, код Билеће, гдје се настанио и оженио. Имао је сина Тома, а Томо Гујана, Тодора и још двојицу, од којих се један одсели у Невесиње, а други у Сарајево. Неки се из Ораха преселе у сусједно село Паник. Они тамо славе Ђурђевдан.

Посљедњи од Вучинића из Доње Бијеле исели се негдје око 1750. у околину Пљеваља, гдје и данас живе њихови потомци. Један од ових из околине Пљеваља одсели се у околину Даниловграда око 1875. године, гдје и данас живе његови потомци.

__________________

ВУЧИНИЋИ

(у Жабљаку)

Станко Дмитров Вучинић из Гојаковића код Мојковца дошао је 1955. године у Жабљак као милиционер на рад у Станицу милиције. У Жабљаку се оженио од братства Караџића и остао ту да живи. Има сина Новака-Бата који живи и ради у Београду.

Славе Мратињдан (Краљевдан).

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

__________________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (33)

Одговорите

33 коментара

  1. Небојша Новаковић

    Према Ј. Дедијеру, Вучинићи из Ораха (Билећа) воде порекло из Црне Горе, тачније из Задубља.

    Пре него што су прешли у ово место живели су у Гоњеву (Згоњеву) крај Требиња. Звали се једно време Рађени. Од њих су муслимани Рађени у требињском крају.

    Има их и у Панику, а славе Ђурђевдан.

    Не знам одакле овај податак да су пореклом из Дробњака, од братства Милошевића. Ово би днк анализа решила. Милошевићи/Новљани по свему судећи припадају хаплогрупи I1.

    Задубље је близу Дробњака, па може бити да постоји нека веза.

  2. Jelena

    Vučinići iz sela Vuča, opština Leposavić, Kosovo i Metohija, slave Svetu Petku?

    • Миљана Миливојевић

      Здраво Јелена.Моја мајка је из Вучинића.Колико ја знам и по дединим причама они су стари митровчани,из Косовске Митровице на Косову и Метохији.Вучинићи нису Црногорци како неки кажу,већ Херцеговци.Драго ми је да се неко јавио са Косова.Велики поздрав!

  3. Pljevlja

    Ja sam Vučinić iz Pljevalja (selo Brvenica ) Srpska Crna Gora! Slavimo Đurđevdan 6.maja. Potičemo od Ćetka Vučinića iz okoline Danilovgrada.Ima nas i u Sivcu (Vojvodina) većinom ljudi koji su kolonirali tokom silnih ratova.Veliki pozdrav za sve VUČINIĆE ŽIVI MI BILI! <3

  4. Vucic

    Ja sam vucinic iz peci,metohija…deda mi je iz sekulara,crna gora..pozdrav iz beograda ?

  5. Fina

    Postovanje,

    Ja sam Vucinic i moji su porijeklom iz Gorskog Kotara! Zna li se odakle su dosli Vucinici u Gorski Kotar (i kada?)? Hvala…

    • Ja sam Svetlana Vučinić-Čanković, od oca Ignjatije Vučinića rođenog u Srpskim Moravicama 25.4.1928.A od tatinog strica sam čula da su naši stari iz plemena Pipera u Crnoj gori, i da su zbog krvne osvete ili pak da je nebi bilo napustili rodnu grudu.Kako je po sredi bila nekakva svađa oko toga da li će se od novca skupljenog od naroda u tom kraju graditi škola ili crkva. Pop je bio Jakšić, a u Srpskim Moravicama ima i Jakšića ne samo Vučinića.

  6. Војислав Ананић

    ВУЧИНИЋ (п), у Ораху и Панику (Билећа) и Дврсници (Попово). Живјели су неко вријеме на Моску и у Засађу код Требиња. Старином су из Задубља у Црној Гори, одакле су дошли у Згоњево. Из Згоњева су одселили у Орах и Паник (59:132). Славе Ђурђевдан. Вучинићи у Дврсници поријеклом су из Озринића (Никшић). Славе Аранђеловдан (8*1:166]. Из Паника потиче народни херој Владо Вучинић (1907- 1942). Одмах у почетку устанка 1941, у билећком крају пришао је устаницима и истакао се у борбама против усташа и домобрана. Априла 1942. постављен је за команданта Билећког партизанског батаљона. Приликом повлачења партизанских јединица из Херцеговине упао је у засједу црогорских четника. Храбро се борио док је имао муниције. “Посљедњи метак, 30. маја 1942., испалио је себи у чело” (169:364,365).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Zdravo mi smo vucinici u nevesinju iz sela kolesko, mjesto gaj. Pricaju svi djedovi da je stari Jovo Vucinic tada se prezivo “Vucina” doso iz stare hercegovine (crna gora) 1700 i neka ima zapisano. Znali iko ista vise da mi pomogne ili imali nedje da se more vise saznat.
    Hvala pozdrav!

  8. Pljevlja

    Поздрав Марко. Коју славу славите ви у Невесињу?

  9. Небојша

    Има ли неко информацију одакле потичу Вучинићи из Црниљева код Коцељеве?

  10. Aleksandar Vučinić

    Ima li neko informacija više o Vučinićima iz sela Rajetiće kod planine Rogozne??