Velanac

14. februar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Luka Velanac

    Velanci su se doselili u Golovo (selo u zlatiborskoj opštini Čajetina) devedesetih godina 18. veka iz Bistrice kod Nove Varoši, a matično poreklo je Nikšićka župa.

    Najpre su došli Aćimovići, od kojih su se kasnije odvojili: Žilovići, Zrnjevići, Velanci i Dedići, što znači da imaju zajedničko poreklo. Slave Lučindan (31. oktobra).

    U prvom generalnom popisu stanovništva u Srbiji, 1863. godine, nalazimo tri domaćinstva sa prezimenom Velanac, što ne znači da ni tada neka domaćinstva nisu upisana matičnim prezimenom Aćimović.

    Pregledom turskih teftera iz 1823. do 1840. nije pronađeno ni jedno prezime Velanac, što ne znači da ih nije bilo. Ako znamo da njihovo poreklo dolazi ood familije Aćimović i da su doskora izvesni Velanci nosili njihovo prezime, možemo zaključiti da se u turskim tefterima krije jedno ili više imena predaka ove familije, svakako sa prezimenom Aćimović. Ne treba isključiti ni druga prezimena, budući da su se ona formirala na osnovu imena roditelja ili pak drugih bliskih predaka u familiji.

    Ako se može verovati predanju, Velanci su svoje prezime dobili po zaseoku koji je za vreme turske vladavine držao izvesni Turčin Velan-beg.

    Podaci su preuzeti iz knjige ,,Rudine i Golovo hronika”, koju su napisali Dragutin Žilović i Simo Žilović.