Веланац

14. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Luka Velanac

    Веланци су се доселили у Голово (село у златиборској општини Чајетина) деведесетих година 18. века из Бистрице код Нове Вароши, а матично порекло је Никшићка жупа.

    Најпре су дошли Аћимовићи, од којих су се касније одвојили: Жиловићи, Зрњевићи, Веланци и Дедићи, што значи да имају заједничко порекло. Славе Лучиндан (31. октобра).

    У првом генералном попису становништва у Србији, 1863. године, налазимо три домаћинства са презименом Веланац, што не значи да ни тада нека домаћинства нису уписана матичним презименом Аћимовић.

    Прегледом турских тефтера из 1823. до 1840. није пронађено ни једно презиме Веланац, што не значи да их није било. Ако знамо да њихово порекло долази оод фамилије Аћимовић и да су доскора извесни Веланци носили њихово презиме, можемо закључити да се у турским тефтерима крије једно или више имена предака ове фамилије, свакако са презименом Аћимовић. Не треба искључити ни друга презимена, будући да су се она формирала на основу имена родитеља или пак других блиских предака у фамилији.

    Ако се може веровати предању, Веланци су своје презиме добили по засеоку који је за време турске владавине држао извесни Турчин Велан-бег.

    Подаци су преузети из књиге ,,Рудине и Голово хроника”, коју су написали Драгутин Жиловић и Симо Жиловић.