Vasilić

14. februara 2012.

komentara: 8

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

 1. Jasmina Simic Miladinovic

  Moja baba Marica je iz familije Vasilic iz Korenite,opstina Loznica. Ne znam odakle potice ova familija. Da li mozda neko zna? Pozdrav!

 2. Vojislav Ananić

  VASILIĆ, prezime dosta rasprostranjeno u Srba, rijetko u Hrvata. Glavna matica im je Donje Dragačevo, srednje Polimlje, okolina Tare, gdje su brojne porodice sa ovim prezimenom registrovali srpski terenski istraživači, etnolozi, etnografi, folkloristi.
  Vasilića ima, takođe, u Kolubari i Podgorini, zatim u Jasenici i u kragujevačkom kraju. Nastanjeni su i sa lijeve strane Save – u Sremu. Ima ih u Ležimiru ispod Fruške gore i u selu Grgurevcima (ovi tvrde da su se doselili iz Crne Gore). Prezime Vasilić našlo se i u okolini Rovinja (Istra).
  Što se tiče njihove matične oblasti, zaseoci Vasilići postoje u Donjoj Kravarici u Donjem Dragačevu, kao i u selu Đurići blizu Vlasenice u Bosni.
  Patronimično je to prezime prema davnom pretku Vasiliju.
  Time je doseljavanje strigovačkih Vasilića nedvosmisleno potvrđeno; stari zavičaj im je negdje u Srbiji, jedno od nabrojanih mjesta, možda baš Donje Dragačevo ili Polimlje. Doselili su se u Krajinu, pretpostavljamo, sa drugom strujom stočara, u XVII vijeku, a možda i ranije. Slave rijetku slavu – Svetoga Evangelistu Mateju, a to je slava i srbijanskih Vasilića (25, XX, 603-604). ‘

 3. Ja sam Dusko Vasilic, moji preci sto ja znam, sedam kolena ziveli u Banjici ispod Jelice planine.slavimo Sv. JOVANA KRSTITELJA slavu (20 januar.) Danas niko ne zivi od Vasilica u Banjici kod Cacka,a tacno je da niko nije ni otudjio zemlju,dosta vasilica zivi u Cacku ,i naravno da pomenem veliki rod ,potomak koji se odselio u Sabac .lično znam dr Rada Vasilica i brata advokata Jovana Vasilic.naravno veliki pozdrav za sve Vasilice……velika familija dosta
  Fakultetskih obrazovanih ,a bogami majstora zanatlija i to bas dobrih.Radna vredna i poštena familija!!!!!!

 4. Andrej

  Prezivam se Vasilić. Svi Vasilići za koje znam žive u Krajini, opštini Mrkonjić Grad. Moja krsna Slava je Đurđevdan.

 5. Aleksandar

  Ja sam Aleksandar Vasilić, živim i rođen sam u Beogradu ali je moj otac iz sela Batkovići kod Priboja kao i mnogobrojna rodbina u samom gradu Priboju i okolini. Slavimo Svetog Đorđa tj. Đurđevdan ali takođe imam rođake koji slave i Svetog Nikolu.

 6. Aleksanda

  Ja sam Aleksandar Vasilic,zivim u Lesnici opstina Loznica.
  Slavimo svetog Nikolu.
  Ne zmam bas mnogo o poreklu Vasilica.
  Ali iz prica nekih starijih pominje se Priboj.

 7. Vuk

  Ja sam Vuk Vasilic iz Kragujevca, moji preci zadnjih 500godina (koliko otprilike spomenici datiraju) poticu iz sela Ratkovic okolina Kragujevca. A doselili smo se iz Crne Gore.
  Prica koja se u nasoj familiji provlaci je da smo prezime dobili po babi Vasiliji koja je sa svojim sinovima izvojevala pobede u borbama protiv Turaka .
  Slavimo Svetog Jovana Krstitelja.

 8. Goca

  Zanima me poreklo porodice Vasilic. Znam da je pradeda Koji se zvao Vucic dosao iz Trudova (Nova Varos) verovatno krajem 19.veka u Cerovu kod Arilja.