Порекло презимена Вујичић

14. фебруар 2012.

коментара: 97

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВУЈИЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Вујичић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Скрађани, Шабац, Србија / огранак Вујичића из Змињака, Шабац, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

ВУЈЧИЋИ – ВУЈИЧИЋИ (Аврамије, 5-4 к), досељени од Невесиња, у Херцеговини. Доселила се браћа Вујица и Дамјан (од Дамјан су Дамјановићи и Поповићи, у Змињаку). Вујичића такође има у Змињаку и Скрађанима, један су род. Краће време су боравили у Семберији, а затим се настанили у Китогу, у Мачви.

ИЗВОР: macva.awardspace.com

____________________

Презиме Вујичић, како пише наш вредни сарадник Славко Вујчић, има основу у личном имену Вујич или у надимку (хипокористику) Вујица.

Прилог господина Вујчића објављујемо у целини:

С језичког гледишта презиме Вујичић има у основи именицу вук или хипокористик Вуја, које је изведено од имена Вук. Оно је исто као именица вук, назив дивље звери из породице паса.

Именица вук је једна од најплоднијих антропонимијских основа у српском језику, посебно у сточарском становништву динарског подручја. Ова имена су се давала деци с уверењем да ће их својом магичном моћи оснажити и штитити од разних опасности и неприлика.

Некадашње обиље заступљености основе вук сачувало се у презименима: Вуица, Вуичић, Вујичић, Вујчић…

Врло распрострањена презимена по многим областима нашег језичког подручја.

Наглашавам да ова данашња презимена (у већини случајева) нису исто као и од наших предака. Ретко је када одсељено братство задржало старо презиме. Зато морамо да имамо на уму да треба да се нађе повезница између нашег данашњег презимена, са презименом нашег старог братства. Само на тај начин може да се дође до сазнања о пореклу. Олако доносити закључке на основу данашњег презимена, а тражити корене под тим истим презименом уназад 300-400г. је неозбиљно. Има случајева где се презиме није мењало, али то је реткост.

Зато мислим да данашњи Вуичићи, Вујичићи,Вујчићи нису сви од истог рода.

Има их по свим земљама, а у већини случајева су пореклом из Старе Црне Горе, Брда и Старе Херцеговине,

Где је и веома често име Вујица.

Вујичића има од Куча, Грахова, Зубаца, Пиве, Малешеваца из Старе Херцеговине, Дробњака, Никшићана, Угреновића, Бјелопавлића и другим српским племенима, а нама остаје да нас пронађемо негде.

Треба да упитамо своје дедове, рођаке и све оне који знају приче и предања о нашем роду. Слава је уз предање најважнија повезница са пореклом (уколико није мењана).

Господин Славко нам је послао и плод свог вишегодишњег истраживања, породично стабло Вуичића, које можете погледати овде:

 

Ово су потомци Јанка Вуичића, првог сина родоначелника Вуице.

Родослов треба увеличати да би могао да се чита.

 

 

 

 

 

 

____________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ВУЈИЧИЋИ

(живе у Нинковићима и у Борју)

Вујичићи су огранак Ћетковића, а воде поријекло од Вујице Ћетковића, који је био кнез села Тепаца крајем 18. и почетком 19. вијека. Вујица је био познат у том времену и представљао је истакнуту личност, што се види из једног писма које је писао Хаџи Мехмед-паша Селмановић Вујици Ћетковићу и Гаврилу Шибалији. У писму им се он правда и тражи њихово разумијевање због смрти попа Милутина Церовића, кога је погубио у Пљевљима 1807. године. Даље, паша од њих захтијева да својим ауторитетом утичу на Дробњаке да се окане четовања против Турака и да ће онда он за њих имати разумијевања.

Вујица је имао синове Тодора-Пила и Ника. Сви данашњи Вујичићи потичу од њих.

У НОР-у 1941-1945. године из овог братства су учествовали Милорад Митров из Нинковића који је био припадник НОП-а, а од 1941. године борац Петог батаљонч Четврте црногорске пролетерске бригаде. Погинуо је на Пенезићима код Прибоја 1944. године; Крсто Миланов из Борја погинуо је на. Зеленгори 1943. године, као борац Четврте црногорске пролетерске бригаде. У овој бригади налазио се и Радоман Милошев из Нинковића, на почетку њеног оснивања, али је заједно са једном групом својих сабораца из необјашњивих разлога напустио бригаду у првим њеним ратним данима и вратио се на терен.

Живјели су у Тепцима, одакле су се иселили на љетне катуне у села Нинковиће и Борје, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (97)

Одговорите

97 коментара

  1. Дејан

    Поштовани господине Славко, прочитао сам Ваш одговор и морам ВАм рећи да ћу ових дана покушати у Архиву у Смед. Паланци да пронађем неке податке. Иначе, моје презиме је Вујичић, гледајући унаѕад и мало претражујћи колико сам у могућности у мом окружењу, дошао сам уназад до чукундее, али од њега ни макац, јер о њему немам баш никакве податке осим имена (а питање је да ли је и оно тачно). Наиме, ја сам Дејан од оца Александра рођен 1970.године, отац Александар је рођен 1943. као син Миодрага, Миодраг је рођен 1923. године од оца Драгише, Драгиша је син Михаилов, или Мијаилов, али о њему немам годину рођења, јер у МКР нема података, а на надгробној плочи, (споменику) се не види због старости, док за његовом оца Михаила или Мијаила немам баш никаквог податка осим имена које стоји на исто том споменику и које сам тако успео да протумачим.
    Срдачан поѕдрав

  2. Славко

    Дејане, Вујичић, Вуичић или Вујчић су презимена истога рода само различито написана. Ово тврдим за подручје које обрађујем. Набројао си своје претке а ниси рекао одакле си и где живиш? Поздрав.

    • Драган

      Потомство
      Прадеда Вујадин Вујчић
      Боравио у Америци са Братом Савом после Саво отишао у Русију а Вујадин други брак у Кордун после 2 С. Рата отишао за Славонију.
      Вујадин први брак у Америци морам да потражим.

      Синови:
      Јован + 1 син
      Никола + 1 син
      Душан + 0
      Миле + 1 Кћи
      Божидар (жив) + 1 син

      Кћери:
      Стана (жива) + 1 син + 1 кћи
      Милица + 1 син + 1 кћи
      Љубица + 1 кћи

      Остале податке ако треба могу проследити ако треба

  3. Славко

    Уреднику рубрике ”Порекло” послао сам молбу да ми помогне да одгонетнем, када су и одакле Вујичићи дошли у село Селевац код Смедеревске Паланке? Захтев послат 18.марта 2012. Знам да имате много захтева али покушајте. Срдачан поздрав. Славко.

  4. Поштовани Славко, нисмо заборавили на ваш захтев. Већ извесно време покушавамо да дођемо до једног од најбољих познавалаца родова и села из паланачког краја. Недавно смо направили први контакт са њим и ускоро очекујемо одговор који вас занима. Свако добро и велико хвала за ваш велики допринос садржини нашег и вашег сајта.

  5. Sarko

    Postovani Slavko znas li da nekoliko sela dalje od Selevca zivi razgranut rod Vujicic sa raznim prezimenima, slavi Djurdjic. Radi se o selu Americ pripada opstini Mladenovac. Dr. B. Drobnjakovic zabelezio je 1930 godine Vujicice u Americ.

    Stari rod Vujicici (od kojeg su: Radojkovici, Milosavljevici, Urosevici, Ivkovici, Milinkovici, Milivojevici, Gavrilovici, Jovanovici, Milicevici (ukupno 39 kuca., slave Djurdjic). Imaju rodjake u Kovacevcu I Koracici (Cokici). sela pripadaju opstini Mladenovac i u selu Vlaskoj (Marinkovici).

    Njihovo poreklo: Cokici iz Koracice ogranak Vujicica veli da su im stari doseljeni u 17. veku od Pestera, dok oni iz Kovacevca ne znaju poreklo. (Medjutim Vujicici tvrde da su im stari doseljeni od Skadra, kao i da su im rod Cokici u Kovacevcu i Koracici i Marinkovici u Vlaskoj.

    Da niste mozda od ovog roda?

  6. Славко

    Драги Сарко или Шарко. Захваљујем се на вашем труду и жељи да ми помогнеш. Ове податке имам али ако још нешто зазнате молим вас напиши ми. Нисам још сигуран да смо род али сродници сигурно јесмо јер и ја славим Ђурђица.Срдачан поздрав и још једном, хвала.

  7. Славко

    Можда нисте знали, и Исус Христос има свој родослов.
    Многи народи родословно памћење заснивају на мушким прецима, па тако и у Библији пише: „Аврам роди Исака, а Исак Јакова“, итд.

    ИСУСОВО ПОРОДИЧНО СТАБЛО има 28 колена
    Родослов по Матеју

    1. Родослов Исуса Христа, сина Давидова, Авраамова сина. 2. Авраам роди Исака. А Исак роди Јакова. А Јаков роди Јуду и браћу његову. 3. А Јуда роди Фареса и Зару с Тамаром. А Фарес роди Есрома. А Есром роди Арама. 4. А Арам роди Аминадава. А Аминадав роди Наасона. А Наасон роди салмон. 5. А Салмон роди Вооз с Рахав. А Вооз роди Овида с Рутом.А Овид роди Јесеја. 6. А Јесеј роди Давида цара. А Давид цар роди Соломона са Уријиницом. 7. А Соломон роди Рово. А Ровоам роди Авију. А Авија роди Асу. 8. А Аса роди Јосафата. А Јосафат роди Јорама. А Јорам роди Озију. 9. А Озија роди Јоатама. А Јоатама роди Ахаза. А Ахаз роди Језек. 10. А Језекија роди Манасију. А Манасија роди Амона. А Амон роди Јосију. 11. А Јосија роди Јехона и браћу његову, у сеоби вавилонској.12. А по сеоби вавилонској, Јехонија роди Салатила. А салатил роди Зоровавељом. 13. А Зоровавељом роди Авиуд. А Авиуд роди Елиаким. А Елиаким роди Азора. 14. А Азор роди Садока. А Садок роди Ахима. А Ахим роди Елиуда. 15. А Елиуд роди Елеазара. А Елеазар роди Матана. А Матан роди Јакова. 16. А Јаков роди Јосифа, мужа Марије, од које се роди Исус звани Христос. 17. Свега, дакле, колена од Авраама до Давида, колена четрнаест, а од Давида до сеобе вавилонске кољена четрнаест, и од сеобе вавилонске до Христа, колена четрнаест. Матеј.И.1-17

    Родослов по Луки

    23. И сам Исус имаше око тридесет година кад поче; и бјеше, као што се мишљаше, син Јосифа, сина Илије, 24. Сина Матата, сина Левија сина Мелхијева, сина мјесиц, сина Јосифова, 25. Сина Мататије, сина Амосова, сина Наумова, сина Еслимова, сина Нагејева, 26. Сина Маата, сина Мататије, сина семеј, сина Јосифова, сина Јудиног, 27. Сина Јоанан, сина Рисајева, сина Зоровавељом, сина Салатиилова, сина Ниријева, 28. Сина Мелхијева, сина Адија, сина косама, сина Елмодамова, сина ирови, 29. Сина Јосијина, сина Елиезера, сина Јоримова, сина Матата, сина Левијева, 30. Сина Симеонова, сина Јудиног, сина Јосифова, сина Јонан, сина Еликимова, 31. Сина Мелејева, сина Маинанова, сина Мататина, сина Натанова, сина Давидова, 32.Сина Јесејева, сина Овидове, сина Вооз сина Салмона, сина Наасонова, 33. Сина Аминадавова, сина Арама, сина Јорамова, сина Есрома, сина Фарес, сина Јудиног, 34. Сина Јаковљева, сина Исакова, сина Авраамова, сина Тарина, сина Нахоровог, 35. Сина Серух, сина Рагавова, сина Фалек, сина Евера, сина Салина, 36. Сина Каинан, сина Арфаксад, сина Симова, сина Нојева, сина Ламехове, 37. Сина Матусалем, сина Енохова, сина Јареда, сина Малелеилова, сина Каинан, 38. Сина Еноса, сина ситова, сина Адамова, сина Божијега. Лука ИИИ ,23-38

    По ‘Лукином’ родослову ЈОСИФ (муж БОГОРОДИЧИН) води порекло од Натана, трећег Давидовог сина, а по ‘Матејином’ он порекло води преко Соломона, ИВ сина Давидова

  8. Брано

    Поштовани г. Славко,

    живим у БиХ у Сарајеву и моје презиме је Вујичић. Према предању мојих предака знамо да водимо поријекло из Црне Горе из Грахова (околина Никшића). По одласку из Црне Горе насељавамо предио око Тјентишта,а потом свјеверније предио тзв. Мрежице (села Унковићи и Пјевац). У селу Унковићи су са Вујичићима живјели и Вујичићи који су доселили из Херцеговине. Сви ово Вујичићи славе св. Петку.
    Мој чукунђед Лука је из Унковића доселио на Пјевац гдје су живјеле четири генерације и потом се почетком 1950-тих година досељавају у Сарајево. Ја сам почев од Луке направио позамашно породично стабло, укључујући и предке моје мајке која се дјевојачки презива Драшковић (који су сличног поријекла као Вујичићи). Уколико желите да погледате моје породично стабло пошаљите ми свој е-маил да Вас региструјем на веб страницу нашег породичног стабла. Срдачан поздрав! Б. В.

  9. Славко

    Драги мој Брано,
    Драго ми је да се још неко бави презименом Вујичић или Вујчић. По вашој слави ви сте од Бјелопавлића, али не мора да значи. Ја славим Св. Ђурђица а нисам сигуран ком племену припадам. Највероватније да моји и ваши преци нису дошли под тим презименом. Е, ту лежи кључ решења. Иначе, моје и ваше презиме је до пред крај IXX века било Вуичић, а после 1867. Вујичић и Вујчић од зависности да ли је свештеник или матичар чуо оно ”и” или не. Према томе, они који како кажу инсистирају на оно ”и” су незналице или обојени неким предрасудама. Жељно очекујем да видим ваше породично стабло. [email protected] Срдачно.

  10. Славко

    Слична презимена

    Вујичић
    Вујачић
    Војичић
    Вујчин
    Вујчић
    Вујичин
    Вуичић
    Вучић
    Вучинић
    Вучевић
    Вујић
    Вујовић
    Вукотић
    Вукић
    Вукеља
    Вукчевић
    Wolfson
    Wolfsohn
    Wójcik
    Вучетић
    Вукмировић
    Вукоичић
    Вукосављевић
    Вуковић
    Вукчић
    Вучићевић
    Вуксановић
    Вукшић
    Вучуровић
    Вуисић
    Вујисић
    Вујанић
    Вучко
    Вучковић
    Вучо
    Вуица
    Вујица
    Вучкић
    Војчић
    Вуић
    Вучелић
    Вукелић
    Вукојевић