Порекло презимена Вујичић

14. фебруара 2012.

коментара: 93

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВУЈИЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Вујичић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Скрађани, Шабац, Србија / огранак Вујичића из Змињака, Шабац, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

ВУЈЧИЋИ – ВУЈИЧИЋИ (Аврамије, 5-4 к), досељени од Невесиња, у Херцеговини. Доселила се браћа Вујица и Дамјан (од Дамјан су Дамјановићи и Поповићи, у Змињаку). Вујичића такође има у Змињаку и Скрађанима, један су род. Краће време су боравили у Семберији, а затим се настанили у Китогу, у Мачви.

ИЗВОР: macva.awardspace.com

____________________

Презиме Вујичић, како пише наш вредни сарадник Славко Вујчић, има основу у личном имену Вујич или у надимку (хипокористику) Вујица.

Прилог господина Вујчића објављујемо у целини:

С језичког гледишта презиме Вујичић има у основи именицу вук или хипокористик Вуја, које је изведено од имена Вук. Оно је исто као именица вук, назив дивље звери из породице паса.

Именица вук је једна од најплоднијих антропонимијских основа у српском језику, посебно у сточарском становништву динарског подручја. Ова имена су се давала деци с уверењем да ће их својом магичном моћи оснажити и штитити од разних опасности и неприлика.

Некадашње обиље заступљености основе вук сачувало се у презименима: Вуица, Вуичић, Вујичић, Вујчић…

Врло распрострањена презимена по многим областима нашег језичког подручја.

Наглашавам да ова данашња презимена (у већини случајева) нису исто као и од наших предака. Ретко је када одсељено братство задржало старо презиме. Зато морамо да имамо на уму да треба да се нађе повезница између нашег данашњег презимена, са презименом нашег старог братства. Само на тај начин може да се дође до сазнања о пореклу. Олако доносити закључке на основу данашњег презимена, а тражити корене под тим истим презименом уназад 300-400г. је неозбиљно. Има случајева где се презиме није мењало, али то је реткост.

Зато мислим да данашњи Вуичићи, Вујичићи,Вујчићи нису сви од истог рода.

Има их по свим земљама, а у већини случајева су пореклом из Старе Црне Горе, Брда и Старе Херцеговине,

Где је и веома често име Вујица.

Вујичића има од Куча, Грахова, Зубаца, Пиве, Малешеваца из Старе Херцеговине, Дробњака, Никшићана, Угреновића, Бјелопавлића и другим српским племенима, а нама остаје да нас пронађемо негде.

Треба да упитамо своје дедове, рођаке и све оне који знају приче и предања о нашем роду. Слава је уз предање најважнија повезница са пореклом (уколико није мењана).

Господин Славко нам је послао и плод свог вишегодишњег истраживања, породично стабло Вуичића, које можете погледати овде:

 

Ово су потомци Јанка Вуичића, првог сина родоначелника Вуице.

Родослов треба увеличати да би могао да се чита.

 

 

 

 

 

 

____________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ВУЈИЧИЋИ

(живе у Нинковићима и у Борју)

Вујичићи су огранак Ћетковића, а воде поријекло од Вујице Ћетковића, који је био кнез села Тепаца крајем 18. и почетком 19. вијека. Вујица је био познат у том времену и представљао је истакнуту личност, што се види из једног писма које је писао Хаџи Мехмед-паша Селмановић Вујици Ћетковићу и Гаврилу Шибалији. У писму им се он правда и тражи њихово разумијевање због смрти попа Милутина Церовића, кога је погубио у Пљевљима 1807. године. Даље, паша од њих захтијева да својим ауторитетом утичу на Дробњаке да се окане четовања против Турака и да ће онда он за њих имати разумијевања.

Вујица је имао синове Тодора-Пила и Ника. Сви данашњи Вујичићи потичу од њих.

У НОР-у 1941-1945. године из овог братства су учествовали Милорад Митров из Нинковића који је био припадник НОП-а, а од 1941. године борац Петог батаљонч Четврте црногорске пролетерске бригаде. Погинуо је на Пенезићима код Прибоја 1944. године; Крсто Миланов из Борја погинуо је на. Зеленгори 1943. године, као борац Четврте црногорске пролетерске бригаде. У овој бригади налазио се и Радоман Милошев из Нинковића, на почетку њеног оснивања, али је заједно са једном групом својих сабораца из необјашњивих разлога напустио бригаду у првим њеним ратним данима и вратио се на терен.

Живјели су у Тепцима, одакле су се иселили на љетне катуне у села Нинковиће и Борје, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (93)

Одговорите

93 коментара

 1. Nemanja

  Poštovanje Vujičići nisam uspeo da pronađem svoje ovde ni u osnovnom tekstu ni u komentarima rođen sam u Novom Sadu i tu će nas i u buduće biti, a otac mi je iz Tovariševa kod Bačke Palanke gde su mi kolonizirani baba i deda iz Bosne iz dela koje zovu Livansko polje(između Livna i Bosanskog Grahova) selo Vrbica zaseok Seline. Slavimo Svetog Nikolu i tu su mi pokopani svi preci pradeda,čukundeda….

 2. Vujicic

  Jel moze neko nesto da mi kaze o poreklu Vujicica koji poticu iz sela Seljance,KOSOVSKA MITROVICA.Slava nam je SVETI JOVAN MILOSTIVI 25.11

 3. Дфаган

  Поштовани госпдине Славко
  Информације које тражим
  Вујадина Вујчића
  Његову породично стабло и његове родитеље па ћу некако спојити све скупа и доћи до решења.

  Свако добро и велико хвала вама и осталима на труду и на вери у дрво живота.

 4. Војислав Ананић

  ВУЈИЧИЋ (п), у Бабјој Глави и Залужју (Раст, Невесиње). Доселили су у ова мјеста из “Граовца” (Грахово, Никшић) око 1850. године. Славе Петковицу (59:230). Помињу се и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 5. Милан Вујичић

  Postovani Slavko,da li mozete d me kontaktirate na moj mail [email protected] .Moj deda se iz Kolasina preselio u Sarajevo dvadesetih godina proslog veka.Sa njim su se preselila i braca i sestre koji nisu imali potomke.Moj pokojni otac i njegova sestra su isli za Kolasin pokusavajuci da nadju neki trag i deo nase familije ,ali su svestenici u cekvi rekli da su sve rodne knjige zapalili partizani1944-1945.Slavimo Sv.Nikolu.Hvala unapred

 6. Milos

  Postovani,
  koju Slavu slave VUJICIC-i iz Like? Vrelo kraj Korenice!!!
  Milos