Poreklo prezimena Vujičić

14. februar 2012.

komentara: 97

[toggle title=”TESTIRANI VUJIČIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Vujičić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Skrađani, Šabac, Srbija / ogranak Vujičića iz Zminjaka, Šabac, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

VUJČIĆI – VUJIČIĆI (Avramije, 5-4 k), doseljeni od Nevesinja, u Hercegovini. Doselila se braća Vujica i Damjan (od Damjan su Damjanovići i Popovići, u Zminjaku). Vujičića takođe ima u Zminjaku i Skrađanima, jedan su rod. Kraće vreme su boravili u Semberiji, a zatim se nastanili u Kitogu, u Mačvi.

IZVOR: macva.awardspace.com

____________________

Prezime Vujičić, kako piše naš vredni saradnik Slavko Vujčić, ima osnovu u ličnom imenu Vujič ili u nadimku (hipokoristiku) Vujica.

Prilog gospodina Vujčića objavljujemo u celini:

S jezičkog gledišta prezime Vujičić ima u osnovi imenicu vuk ili hipokoristik Vuja, koje je izvedeno od imena Vuk. Ono je isto kao imenica vuk, naziv divlje zveri iz porodice pasa.

Imenica vuk je jedna od najplodnijih antroponimijskih osnova u srpskom jeziku, posebno u stočarskom stanovništvu dinarskog područja. Ova imena su se davala deci s uverenjem da će ih svojom magičnom moći osnažiti i štititi od raznih opasnosti i neprilika.

Nekadašnje obilje zastupljenosti osnove vuk sačuvalo se u prezimenima: Vuica, Vuičić, Vujičić, Vujčić…

Vrlo rasprostranjena prezimena po mnogim oblastima našeg jezičkog područja.

Naglašavam da ova današnja prezimena (u većini slučajeva) nisu isto kao i od naših predaka. Retko je kada odseljeno bratstvo zadržalo staro prezime. Zato moramo da imamo na umu da treba da se nađe poveznica između našeg današnjeg prezimena, sa prezimenom našeg starog bratstva. Samo na taj način može da se dođe do saznanja o poreklu. Olako donositi zaključke na osnovu današnjeg prezimena, a tražiti korene pod tim istim prezimenom unazad 300-400g. je neozbiljno. Ima slučajeva gde se prezime nije menjalo, ali to je retkost.

Zato mislim da današnji Vuičići, Vujičići,Vujčići nisu svi od istog roda.

Ima ih po svim zemljama, a u većini slučajeva su poreklom iz Stare Crne Gore, Brda i Stare Hercegovine,

Gde je i veoma često ime Vujica.

Vujičića ima od Kuča, Grahova, Zubaca, Pive, Maleševaca iz Stare Hercegovine, Drobnjaka, Nikšićana, Ugrenovića, Bjelopavlića i drugim srpskim plemenima, a nama ostaje da nas pronađemo negde.

Treba da upitamo svoje dedove, rođake i sve one koji znaju priče i predanja o našem rodu. Slava je uz predanje najvažnija poveznica sa poreklom (ukoliko nije menjana).

Gospodin Slavko nam je poslao i plod svog višegodišnjeg istraživanja, porodično stablo Vuičića, koje možete pogledati ovde:

 

Ovo su potomci Janka Vuičića, prvog sina rodonačelnika Vuice.

Rodoslov treba uveličati da bi mogao da se čita.

 

 

 

 

 

 

____________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

VUJIČIĆI

(žive u Ninkovićima i u Borju)

Vujičići su ogranak Ćetkovića, a vode porijeklo od Vujice Ćetkovića, koji je bio knez sela Tepaca krajem 18. i početkom 19. vijeka. Vujica je bio poznat u tom vremenu i predstavljao je istaknutu ličnost, što se vidi iz jednog pisma koje je pisao Hadži Mehmed-paša Selmanović Vujici Ćetkoviću i Gavrilu Šibaliji. U pismu im se on pravda i traži njihovo razumijevanje zbog smrti popa Milutina Cerovića, koga je pogubio u Pljevljima 1807. godine. Dalje, paša od njih zahtijeva da svojim autoritetom utiču na Drobnjake da se okane četovanja protiv Turaka i da će onda on za njih imati razumijevanja.

Vujica je imao sinove Todora-Pila i Nika. Svi današnji Vujičići potiču od njih.

U NOR-u 1941-1945. godine iz ovog bratstva su učestvovali Milorad Mitrov iz Ninkovića koji je bio pripadnik NOP-a, a od 1941. godine borac Petog bataljonč Četvrte crnogorske proleterske brigade. Poginuo je na Penezićima kod Priboja 1944. godine; Krsto Milanov iz Borja poginuo je na. Zelengori 1943. godine, kao borac Četvrte crnogorske proleterske brigade. U ovoj brigadi nalazio se i Radoman Milošev iz Ninkovića, na početku njenog osnivanja, ali je zajedno sa jednom grupom svojih saboraca iz neobjašnjivih razloga napustio brigadu u prvim njenim ratnim danima i vratio se na teren.

Živjeli su u Tepcima, odakle su se iselili na ljetne katune u sela Ninkoviće i Borje, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (97)

Odgovorite

97 komentara

  1. Nemanja

    Poštovanje Vujičići nisam uspeo da pronađem svoje ovde ni u osnovnom tekstu ni u komentarima rođen sam u Novom Sadu i tu će nas i u buduće biti, a otac mi je iz Tovariševa kod Bačke Palanke gde su mi kolonizirani baba i deda iz Bosne iz dela koje zovu Livansko polje(između Livna i Bosanskog Grahova) selo Vrbica zaseok Seline. Slavimo Svetog Nikolu i tu su mi pokopani svi preci pradeda,čukundeda….

    • Biljana Vujicic

      Postovananje svima ovdje. Mene takodje zanima porijeklo ovog prezimena i odakle smo mogli goci. Mi smo Prijedor BiH. Slavimo Sv.Jovana.
      I takodje ne mogu otvoriti ovaj PDF.da pogledam. Hvala svima

    • Dušan V.

      Majka mi je rođena Vujičić, u Sirigu. Njeni su iz okoline Grahova, slave Sv.Nikolu.

  2. Vujicic

    Jel moze neko nesto da mi kaze o poreklu Vujicica koji poticu iz sela Seljance,KOSOVSKA MITROVICA.Slava nam je SVETI JOVAN MILOSTIVI 25.11

  3. Dfagan

    Poštovani gospdine Slavko
    Informacije koje tražim
    Vujadina Vujčića
    Njegovu porodično stablo i njegove roditelje pa ću nekako spojiti sve skupa i doći do rešenja.

    Svako dobro i veliko hvala vama i ostalima na trudu i na veri u drvo života.

  4. Vojislav Ananić

    VUJIČIĆ (p), u Babjoj Glavi i Zalužju (Rast, Nevesinje). Doselili su u ova mjesta iz “Graovca” (Grahovo, Nikšić) oko 1850. godine. Slave Petkovicu (59:230). Pominju se i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Milan Vujičić

    Postovani Slavko,da li mozete d me kontaktirate na moj mail [email protected] .Moj deda se iz Kolasina preselio u Sarajevo dvadesetih godina proslog veka.Sa njim su se preselila i braca i sestre koji nisu imali potomke.Moj pokojni otac i njegova sestra su isli za Kolasin pokusavajuci da nadju neki trag i deo nase familije ,ali su svestenici u cekvi rekli da su sve rodne knjige zapalili partizani1944-1945.Slavimo Sv.Nikolu.Hvala unapred

  6. Milos

    Postovani,
    koju Slavu slave VUJICIC-i iz Like? Vrelo kraj Korenice!!!
    Milos

  7. ZORAN

    Po mojim istraživanjima otac iz okoline Sjenice je poslao sina sa Karađorđem u Topolu-Božurnju. Posle više kolena moj predak Vujica-po njemu smo u Božurnji VUJIČIĆI-kod Topole-Oplenac