Poreklo prezimena Bubalo

14. februar 2012.

komentara: 28

BUBALO (p.k.m). Bubali (p) žive u Mijonićima (Šuma trebinjska), Volujcu i Pridvorcima kod Trebinja. Bubali u Mijonićima smatraju da su porijeklom iz Vlahovića (Ljubinje) i da im je staro prezime Vlaisević. Prema predanju bili su vlastela, a neki njihov „vojvoda“ učestvovao je u boju na Kosovu. Po dolasku Turaka u Hercegovinu Bubali su „posrnuli i osiromašili“. Jedna njihova porodica preselila se iz Mijonića na Arslanagića Most kod Trebinja. Docnije su im Turci „za neke usluge“ dali zemlju u Mijonićima, gdje se i nasele oko 1620. godine. Slave Đurđevdan. U Volujac su došli iz Pridvoraca. „Stara im je slava Đuđevdan, a sada slave Aranđelovdan“ (75:1176,1226,1228). Bubali (k) u Radišićima i Humcu (Ljubuški), Turčinovićima (Široki Brijeg), Trebižatu (Čapljina), Mostaru i još nekim mjestima Hercegovine. Prema Dedijeru, starinom su iz Humca gdje se za njih priča da su se vječito seljakali po bližim selima“. Iz Radišića su selili u Ardomilje, a sa Buhova su pobjegli u Turčinoviće „zbog jednog sukoba sa Turcima“, Slavili su Nikoljdan i prestali da slave oko 1880. godine (59:296,307, 303.347). Za Bubale u Turčinovićima M. Petrić kaže da su odavna u selu, a daljim su porijeklom iz Crvenog Grma kod Ljubuškog. Na „lištičkom području“ prvi put se pominju u popisima iz 1743. godine u Tatama, Jarama, Buhovu i Mokropolju. U Turčinovićima: Ljubotićima nalazili su se 1768. godine. Danas ih na „području Lištice ima samo u Turčinovićima“ (188:75.76). Bubali (m), u Grušči (Konjic). Starinom su iz Jara i Buhova (Široki Brijeg) i Humca kod Ljubuškog. Smatra se da su „islamizirani katolici“. Iz navednih sela su „kao muslimani“ doselili u Bijelo Polje kod Mostara, a odatle, poslije kuge 1814, u Grušću (90:135). Ima ih nastanjenih u Konjicu, Mostaru i Potocima kod Mostara.

Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (28)

Odgovorite

28 komentara

  1. milan

    POREKLO PREZIMENA BUBALO

    SADAŠNJE PREZIME, krsna slava, STARO PREZIME

    1.- BUBALO, Đurđevdan, VLAISAVLJEVIĆ (sve varijante)
    …………………………………………….
    2.- BUBALO, Jovanjdan, BOGUNOVIĆ i
    …………………………..
    3.- BUBALO, Alimpijevdan, PILIPOVIĆ
    ………………………………

    PREZIME JE OČEV BILJEG,
    A IME JE MAJČINA NADA.

    MILAN DIVJAK LIČKI, LIČKI BILJEZI (sadašnja i stara prezimena),
    Novi Sad, knjiga u rukopisu

  2. Slavko Bubalo

    Zanima me poreklo mog prezimena Bubalo. Slavimo Đurđevdan, a moji roditelji potiču iz Like iz okoline Ličkog Petrovog Sela. Otac je iz Arapovog Dola, a majka iz Krsta. Prema mojim skromnim saznanjima u Arapovom dolu ima mnogo porodica sa prezimenom Bubalo iako po priči nisu u rodu. Tako je moja baba i pre udaje bila Bubalo. Postoje neka saznanja, iako nepouzdana, da potičemo sa Kosova i da smo preko Dubrovnika i Bosne dospeli do Like. Preci su mi se navodno bavili prodajom bivolam što je interesantno mada možda i nema nikakve vezem bivol se na latinskom kaže bubalus. Zahvaljujem.

  3. Bogdan Bubalo

    Slavko, verovatno smo rodbina 🙂

    Moji poticu iz Lickog Petrovog Sela, slavimo Djurdjevdan i doselili smo se 1919. u Banat.

    Pozdrav.

  4. Vladimir Bubalov

    Moj deda Milan Bubalo je iz Ličkog Petrovog Sela (Arapov Dol). Došao je u Makedoniju krajem dvadesetih godina, njegovi otac i majka Rade Bubalo i Eva Prica su otišli u Ameriku 1902 i nikad se nisu videli pošto je preminuo mlad. Tako da ne znam za rodbinu koju je pradeda Rade ostavio u Lici.

  5. Ljiljana Bubalo Kovacevic

    Mi smo Bubalo od oca Bogdana i majke Dofije(Vrebac) Djed nam je bio cuveni Mane Bubalo a baka Latinka Bubalo rodj. KUGA.

    • Zoran Bubalo

      Pozdrav, da li bi mogli da mi kažete po čemu je Mane Bubalo bio poznat i u kom periodu je živeo, jer u mom stablu takođe postoji Mane Bubalo koji je bio poznat, ali nisam bas siguran po čemu?

  6. Ljiljana Bubalo Kovacevic

    Mi imamo uradjeno porodicno stablo. Ima nas oko 200 u Srbiji Americi Sustraliji Luxembourgu i da ne nabrajam.

  7. Slavko Bubalo

    U Zrenjaninu imam brata od strica, koji se zove Bogdan. Moji roditelji, kao i stric Sava doselili su u Bačku nakon Drugog svetskog rata vozom bez voznog reda. Otac se vratio u Hrvatsku i zaposlio se u Borovu. Nedavno je prvi put nakon Drugog rata ponovo bio u rodnom selu arapovom Dolu. Vratio se razočaran onim što je video. Opustelo i zapušteno selo, zaraslo u šikaru. Samo šest kuća je još čitavo.

  8. Zoran Bubalo

    Moj pradeda Milan Bubalo je u Srem došao iz Ličkog Petrovog Sela nakon Drugog svetskog rata. Slavimo Đurđevdan. Kao što je neko već spomenuo i ja sam čuo priču da smo u Liku došli sa Kosova. Pored toga sam čuo priču da smo pre prezimena Bubalo imali prezime Davidov ili Davidović.

    U mom porodičnom stablu sam “stigao” do Bubalo Maneta koji je 5 koleno od mene. Takođe, i jedan moj predak je putovao u Ameriku početkom 20 veka, ali nisam siguran da li je u pitanju Mane.

  9. Ćorće [Đuro] Bubalo

    Lepa tema i veoma korisna za one koji dolaze iza nas.Moj doprinos se nadovezuje na Ljuljin komentar ali i ostale komentare a vezane za Bubale Arapov Do- Rešetar- Petrovo selo-Zaklopača-Bugar kao i jedna porodica Bubalo [ Porodica Đure nama poznatog kso Đuro mlinar] imao je mlinove na reci Korani.
    Ljiljin deda Mane imao je braću.
    Dragića [moj deada] Dane,Uroš sestre Milicu i Stoku svi rođeni u Arapovom Dolu gde sam i ja rođen u istoj kući.
    Moj i Ljiljin pradeda Mićo Bubalo je rođen također u Arapovom dolu u mnogo članoj porodicu takoćer Bubalo, baš odavde su se razgranale i razmnožile porodice Bubalo tako da nas danas ima pored Evropskih država U Australiji, Americi, i Kanadi.
    Za mnoge Bubale koji također imaju korene u Arapovom dolu a nisu sigurni dali su deo Bubala o kojima ja govorim oni su a u to sam ubeđen deo porodice Vubalo koji imaju vezu s Kućom Jovice Bubalo, Družan Bubalo i moj deda s očeve strane Pane Bubalo to su kuće i kućišta u samom vrhu Arapovog Dola.Baš od ovih Bubala su Vubali naseljeni u Zaklopači i Bugaru u Bosni nedaleko Vaganca!!
    Ako postoje dodatni podatci ili sam ja negde nekoga izostavio bilo bi mi drago da se takoćer javi i dopuni ovo što sam je napisao, također bi zamolio ove mlađe a poreklo im je od jednog od gore navedenih Bubala da postave koliko je to moguće što tačnije podatke na ”Vikipedia platformu”

    • Nikola Bubalo

      Moji su isto iz Resetara,Arapov Dol.
      Prvi put sam bio sa stricem tamo 2016 god.
      Moji preci”pra deda” Nikola Bubalo je 1929 god otisao na Kosovo volovima. U to vreme je Aleksandar Karadjordjevic naseljavao Kosovo Srbima koji su bili sa tih prostora zbog preke naravi i urodjenog ratnickog duha.licani su bili granicari i Austrougarski vojnici na prvoj liniji fronta sa Turskom.
      To je bila politika da bi se Kosovo sacuvalo.
      1946 god kada je bila kolonizacija za Vojvodinu,odlaze u Banatski Karlovac. Beze glavom bez obzira sa Kosova zbog kako je moja baba govorila ,nemogucnosti da se naviknu na takav mentalitet.
      U drugom svetskom ratu su bili muceni od strane siptara jer su bili pripadnici partizanskog odreda.
      Pra deda Nikola je od poslesica siptarskih batina umro u bolnici u Pancevu sa 54 godine.
      Nikolin brat Stojan je ostao da zivi u Arapovom Dolu i medju prvima stradao od Ustasa 1941 god. Odveden u Jadovno i bacen u jamu.
      Ustase su u Lickom Peteovom selu samo 1941 godine zverski ubile 1245 lickog Petrovog sela sa svojom zaseocima.
      Teska sudbina tog namucenog naroda .
      To svi trebaju znati kakav je genocid nad Srbima ucinjen u Lickom kraju.

    • Djordje Bubalo

      Pozdrav imenjace 🙂

      I moj pradeda se zvao Mićo. Imao je izmecu petoro i devetoro dece. Najmladji je bio moj deda, nedeljko. Ja znam jako malo o svom poreklu, ali cini mi se da je Mićo bio iz Lickog Petrovog Sela. Vrlo moguce da smo rod.

  10. Rade Bubalo

    Moj deda Rade Bubalo je iz Nebljusa blizu Donjeg Lapca,slavimo svetog Djordja. Posle prvog svetskog rata otisao je za Slavoniju te se tamo i ozenio tako da ne poznajem nikog od rodjaka iz Like.Moj otac kaze da imamo rodjake oko Nakova (Kikinda) ali ja nikada nikog nisam upoznao.Rekao mi je da smo se nekad prezivali Novakovic ali ne zna tacno odakle poticemo.
    Takodje sam razgovarao s jednim poznanikom koji se preziva Skoric i on tvrdi da smo rodjaci,nazalost ja malo toga znam o poreklu i rodbinskim vezama pa ako neko ima bilo kakvih saznanja bilo bi lepo da saznam jos nesto blize o poreklu.