Порекло презимена Бубало

14. фебруар 2012.

коментара: 28

БУБАЛО (п.к.м). Бубали (п) живе у Мијонићима (Шума требињска), Волујцу и Придворцима код Требиња. Бубали у Мијонићима сматрају да су поријеклом из Влаховића (Љубиње) и да им је старо презиме Влаисевић. Према предању били су властела, а неки њихов „војвода“ учествовао је у боју на Косову. По доласку Турака у Херцеговину Бубали су „посрнули и осиромашили“. Једна њихова породица преселила се из Мијонића на Арсланагића Мост код Требиња. Доцније су им Турци „за неке услуге“ дали земљу у Мијонићима, гдје се и населе око 1620. године. Славе Ђурђевдан. У Волујац су дошли из Придвораца. „Стара им је слава Ђуђевдан, а сада славе Аранђеловдан“ (75:1176,1226,1228). Бубали (к) у Радишићима и Хумцу (Љубушки), Турчиновићима (Широки Бријег), Требижату (Чапљина), Мостару и још неким мјестима Херцеговине. Према Дедијеру, старином су из Хумца гдје се за њих прича да су се вјечито сељакали по ближим селима“. Из Радишића су селили у Ардомиље, а са Бухова су побјегли у Турчиновиће „због једног сукоба са Турцима“, Славили су Никољдан и престали да славе око 1880. године (59:296,307, 303.347). За Бубале у Турчиновићима М. Петрић каже да су одавна у селу, а даљим су поријеклом из Црвеног Грма код Љубушког. На „лиштичком подручју“ први пут се помињу у пописима из 1743. године у Татама, Јарама, Бухову и Мокропољу. У Турчиновићима: Љуботићима налазили су се 1768. године. Данас их на „подручју Лиштице има само у Турчиновићима“ (188:75.76). Бубали (м), у Грушчи (Коњиц). Старином су из Јара и Бухова (Широки Бријег) и Хумца код Љубушког. Сматра се да су „исламизирани католици“. Из наведних села су „као муслимани“ доселили у Бијело Поље код Мостара, а одатле, послије куге 1814, у Грушћу (90:135). Има их настањених у Коњицу, Мостару и Потоцима код Мостара.

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (28)

Одговорите

28 коментара

  1. milan

    ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА БУБАЛО

    САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

    1.- БУБАЛО, Ђурђевдан, ВЛАИСАВЉЕВИЋ (све варијанте)
    …………………………………………….
    2.- БУБАЛО, Јовањдан, БОГУНОВИЋ и
    …………………………..
    3.- БУБАЛО, Алимпијевдан, ПИЛИПОВИЋ
    ………………………………

    ПРЕЗИМЕ ЈЕ ОЧЕВ БИЉЕГ,
    А ИМЕ ЈЕ МАЈЧИНА НАДА.

    МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
    Нови Сад, књига у рукопису

  2. Славко Бубало

    Занима ме порекло мог презимена Бубало. Славимо Ђурђевдан, а моји родитељи потичу из Лике из околине Личког Петровог Села. Отац је из Араповог Дола, а мајка из Крста. Према мојим скромним сазнањима у Араповом долу има много породица са презименом Бубало иако по причи нису у роду. Тако је моја баба и пре удаје била Бубало. Постоје нека сазнања, иако непоуздана, да потичемо са Косова и да смо преко Дубровника и Босне доспели до Лике. Преци су ми се наводно бавили продајом биволам што је интересантно мада можда и нема никакве везем бивол се на латинском каже бубалус. Захваљујем.

    • Небојша Новаковић

      Део српског становништва из овог краја води порекло са потеза Брувно – Зрмања. Остали су “староседеоци”.

      Бубале (Ђурђевдан) помиње и етнолог Милан Карановић:

      “Вероватно су од Херцеговине и Бубале 18 кућа у 6 насеља ове области, јер их има са истом славом Св. Ђурђа тамо у Херцеговини.

      Њима су сродници: Медићи 62 кућа у 21 насеља и од њих Глувајићи 4 к., Јелаче 17 к. у 7 н. и Цимеше 7 к. у 4 н.”

      (Поуње у Босанској Крајини, 1925)

      Пожељна днк анализа.

      http://www.poreklo.rs/2015/09/14/danas-je-srpski-dnk-dan-i-trogodisnjica-srpskog-dnk-projekta/

  3. Bogdan Bubalo

    Slavko, verovatno smo rodbina 🙂

    Moji poticu iz Lickog Petrovog Sela, slavimo Djurdjevdan i doselili smo se 1919. u Banat.

    Pozdrav.

  4. Владимир Бубалов

    Мој деда Милан Бубало је из Личког Петровог Села (Арапов Дол). Дошао је у Македонију крајем двадесетих година, његови отац и мајка Раде Бубало и Ева Прица су отишли у Америку 1902 и никад се нису видели пошто је преминуо млад. Тако да не знам за родбину коју је прадеда Раде оставио у Лици.

  5. Ljiljana Bubalo Kovacevic

    Mi smo Bubalo od oca Bogdana i majke Dofije(Vrebac) Djed nam je bio cuveni Mane Bubalo a baka Latinka Bubalo rodj. KUGA.

    • Zoran Bubalo

      Pozdrav, da li bi mogli da mi kažete po čemu je Mane Bubalo bio poznat i u kom periodu je živeo, jer u mom stablu takođe postoji Mane Bubalo koji je bio poznat, ali nisam bas siguran po čemu?

  6. Ljiljana Bubalo Kovacevic

    Mi imamo uradjeno porodicno stablo. Ima nas oko 200 u Srbiji Americi Sustraliji Luxembourgu i da ne nabrajam.

  7. Славко Бубало

    У Зрењанину имам брата од стрица, који се зове Богдан. Моји родитељи, као и стриц Сава доселили су у Бачку након Другог светског рата возом без возног реда. Отац се вратио у Хрватску и запослио се у Борову. Недавно је први пут након Другог рата поново био у родном селу араповом Долу. Вратио се разочаран оним што је видео. Опустело и запуштено село, зарасло у шикару. Само шест кућа је још читаво.

  8. Zoran Bubalo

    Moj pradeda Milan Bubalo je u Srem došao iz Ličkog Petrovog Sela nakon Drugog svetskog rata. Slavimo Đurđevdan. Kao što je neko već spomenuo i ja sam čuo priču da smo u Liku došli sa Kosova. Pored toga sam čuo priču da smo pre prezimena Bubalo imali prezime Davidov ili Davidović.

    U mom porodičnom stablu sam “stigao” do Bubalo Maneta koji je 5 koleno od mene. Takođe, i jedan moj predak je putovao u Ameriku početkom 20 veka, ali nisam siguran da li je u pitanju Mane.

  9. Ћорће [Ђуро] Бубало

    Лепа тема и веома корисна за оне који долазе иза нас.Мој допринос се надовезује на Љуљин коментар али и остале коментаре а везане за Бубале Арапов До- Решетар- Петрово село-Заклопача-Бугар као и једна породица Бубало [ Породица Ђуре нама познатог ксо Ђуро млинар] имао је млинове на реци Корани.
    Љиљин деда Мане имао је браћу.
    Драгића [мој деада] Дане,Урош сестре Милицу и Стоку сви рођени у Араповом Долу где сам и ја рођен у истој кући.
    Мој и Љиљин прадеда Мићо Бубало је рођен такођер у Араповом долу у много чланој породицу такоћер Бубало, баш одавде су се разгранале и размножиле породице Бубало тако да нас данас има поред Европских држава У Аустралији, Америци, и Канади.
    За многе Бубале који такођер имају корене у Араповом долу а нису сигурни дали су део Бубала о којима ја говорим они су а у то сам убеђен део породице Вубало који имају везу с Кућом Јовице Бубало, Дружан Бубало и мој деда с очеве стране Пане Бубало то су куће и кућишта у самом врху Араповог Дола.Баш од ових Бубала су Вубали насељени у Заклопачи и Бугару у Босни недалеко Ваганца!!
    Ако постоје додатни податци или сам ја негде некога изоставио било би ми драго да се такоћер јави и допуни ово што сам је написао, такођер би замолио ове млађе а порекло им је од једног од горе наведених Бубала да поставе колико је то могуће што тачније податке на ”Vikipedia platformu”

    • Nikola Bubalo

      Moji su isto iz Resetara,Arapov Dol.
      Prvi put sam bio sa stricem tamo 2016 god.
      Moji preci”pra deda” Nikola Bubalo je 1929 god otisao na Kosovo volovima. U to vreme je Aleksandar Karadjordjevic naseljavao Kosovo Srbima koji su bili sa tih prostora zbog preke naravi i urodjenog ratnickog duha.licani su bili granicari i Austrougarski vojnici na prvoj liniji fronta sa Turskom.
      To je bila politika da bi se Kosovo sacuvalo.
      1946 god kada je bila kolonizacija za Vojvodinu,odlaze u Banatski Karlovac. Beze glavom bez obzira sa Kosova zbog kako je moja baba govorila ,nemogucnosti da se naviknu na takav mentalitet.
      U drugom svetskom ratu su bili muceni od strane siptara jer su bili pripadnici partizanskog odreda.
      Pra deda Nikola je od poslesica siptarskih batina umro u bolnici u Pancevu sa 54 godine.
      Nikolin brat Stojan je ostao da zivi u Arapovom Dolu i medju prvima stradao od Ustasa 1941 god. Odveden u Jadovno i bacen u jamu.
      Ustase su u Lickom Peteovom selu samo 1941 godine zverski ubile 1245 lickog Petrovog sela sa svojom zaseocima.
      Teska sudbina tog namucenog naroda .
      To svi trebaju znati kakav je genocid nad Srbima ucinjen u Lickom kraju.

    • Djordje Bubalo

      Pozdrav imenjace 🙂

      I moj pradeda se zvao Mićo. Imao je izmecu petoro i devetoro dece. Najmladji je bio moj deda, nedeljko. Ja znam jako malo o svom poreklu, ali cini mi se da je Mićo bio iz Lickog Petrovog Sela. Vrlo moguce da smo rod.

  10. Rade Bubalo

    Moj deda Rade Bubalo je iz Nebljusa blizu Donjeg Lapca,slavimo svetog Djordja. Posle prvog svetskog rata otisao je za Slavoniju te se tamo i ozenio tako da ne poznajem nikog od rodjaka iz Like.Moj otac kaze da imamo rodjake oko Nakova (Kikinda) ali ja nikada nikog nisam upoznao.Rekao mi je da smo se nekad prezivali Novakovic ali ne zna tacno odakle poticemo.
    Takodje sam razgovarao s jednim poznanikom koji se preziva Skoric i on tvrdi da smo rodjaci,nazalost ja malo toga znam o poreklu i rodbinskim vezama pa ako neko ima bilo kakvih saznanja bilo bi lepo da saznam jos nesto blize o poreklu.