Poreklo prezimena Barać

13. februar 2012.

komentara: 6

[toggle title=”TESTIRANI BARAĆ NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Barać

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Podlapača, Lika, Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BARAĆ (k), u Turčinovićima, Kuljića Brigu, Dubokom Mokrom, Čerigaju i u Rasnu (Široki Brijeg). Ima ih i u okolini Ljubuškog. Daljom su starinom od Umčana u Dalmaciji, “odatle su se raselili na razne strane”. U Ljubotićima se pominju prvi put 1743. godine. U Turčinoviće i ostala mjesta došli su iz Čerigaja. Za Baraće u Čerigaju Dedijer navodi da su došli prije 150 godina iz Kašća (Ljubuški) “zbog siromaštva”. Zvali su se Savići i bili su pravoslavne vjere (188:75,78,79,81.84). Za vrijeme Dedijerovih istraživanja Baraći su živjeli u Radišićima, Otoku. Studencima, Privalju… U Otok su se “pročedili” iz Kašća, odakle im je djed došao “na širinu”, U Privalj koji se prije dolaska Turaka zvao Mali Misir, Baraći su došli “prije 70 godina od onih iz Čerigaja”. Slavili su Ivanjdan (59:296. 298,352).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  2. Nikola Barać

    Moja porodica je iz okoline Raške.Baraći su nastanjeni u selu Kamenica kod Jarinja.Po pričama starijih tu su se naselili iz Crne Gore, iz Andrijevice a potomci smo plemena Kuči.

  3. Milorad Barać, [email protected]

    Moje prezime po predanju potice sa sjevera C.Gore ili sjevera Kosova i Metohije (Leposavic, planina Rogozna) Selili su se po predanju odatle u podrucje oko rjeke Usore u BiH.Odatle du dosli u Krajinu oko Dubice u danasnjoj Republici Srpskoj.Moj djed je sa roditeljima i jos nekim familijama iz Dubice doselio u Svračkovo selo kod Udbine u Lici.Do 1991.u Svračkovom selu bilo je jos osim moje familije 10 familija Barać.Svi slave slavu sv.Nikola