Порекло презимена Бараћ

13. фебруар 2012.

коментара: 6

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БАРАЋ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Бараћ

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Подлапача, Лика, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Војислав Ананић

    БАРАЋ (к), у Турчиновићима, Куљића Бригу, Дубоком Мокром, Черигају и у Расну (Широки Бријег). Има их и у околини Љубушког. Даљом су старином од Умчана у Далмацији, “одатле су се раселили на разне стране”. У Љуботићима се помињу први пут 1743. године. У Турчиновиће и остала мјеста дошли су из Черигаја. За Бараће у Черигају Дедијер наводи да су дошли прије 150 година из Кашћа (Љубушки) “због сиромаштва”. Звали су се Савићи и били су православне вјере (188:75,78,79,81.84). За вријеме Дедијерових истраживања Бараћи су живјели у Радишићима, Отоку. Студенцима, Приваљу… У Оток су се “прочедили” из Кашћа, одакле им је дјед дошао “на ширину”, У Приваљ који се прије доласка Турака звао Мали Мисир, Бараћи су дошли “прије 70 година од оних из Черигаја”. Славили су Ивањдан (59:296. 298,352).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  2. Nikola Barać

    Moja porodica je iz okoline Raške.Baraći su nastanjeni u selu Kamenica kod Jarinja.Po pričama starijih tu su se naselili iz Crne Gore, iz Andrijevice a potomci smo plemena Kuči.

  3. Milorad Barać, [email protected]

    Moje prezime po predanju potice sa sjevera C.Gore ili sjevera Kosova i Metohije (Leposavic, planina Rogozna) Selili su se po predanju odatle u podrucje oko rjeke Usore u BiH.Odatle du dosli u Krajinu oko Dubice u danasnjoj Republici Srpskoj.Moj djed je sa roditeljima i jos nekim familijama iz Dubice doselio u Svračkovo selo kod Udbine u Lici.Do 1991.u Svračkovom selu bilo je jos osim moje familije 10 familija Barać.Svi slave slavu sv.Nikola