Poreklo prezimena Baljak

13. februar 2012.

komentara: 7

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Baljak Darko

    Poticem iz sela Brgud u blizini Benkovca , selo u kojem je zivelo iskljucivo srpsko stanovnistvo , moje prezime se pojavljuje u jos nekim selim oko Benkovca kao i u Lici ali mislim da su oni katolici . Majcino prezime je Tampolja i iz istog je sela,u selu su ziveli i Banici Uzelci Graovci Calici Matici i svi su pravoslavni srbi.

    • BALJAK MILENKO

      Milenko od oca Ilije iz sela Brgud, kod Benkovca. U selu je bilo više porodica Baljak i svi smo u krvnom srodstvu. Takođe u selu Kožlovac bilo je više porodica Baljak, koji su inače “vezani” za nas iz Brguda i takođe u srodstvu. Svi Baljci su slavili slavu Svetog Luku (31.10.), a kao preslavu, seosku slavu u Brgudu, slavili smo Lazarevu subotu.
      Po mojim saznanjima prezime Baljak se spominje i u okolini Obrovca (Muškovci i Bilišani) kao i u podnožju Dinare.
      Baljaka ima i u Lici i Republici Srpskoj.
      Moja saznanja su da pored većinskog pravoslavnog življa postoje i porodice Baljak u Hercegovini koji su se pokatoličili, kao i u okolini Zadra jedno mesto čiji Baljci su “postali” tako što se tu kod devojke doselio jedan od Baljaka i prešao u katoličanstvo zbog ljubavi – međutim porodice i danas drže do toga da na pravoslavne svece ne treba neke stvari da rade.
      Od mojih Baljaka, danas je dosta rođaka oko Beograda, po Sremu, Novom Sadu, Baču, Somboru, Riđici itd. što se tiče Srbije, a ima ih oko Banjaluke i svakako u rasejanju po čitavom svetu.
      Svi koji ovo vide rad sam im pružiti i dodatne informacije, ako mogu i upoznati ih. Moj mejl za privatne kontakte je: [email protected]

      • Anica Baljak

        Spomenuli ste to mjesto kod Zadra.
        Mislite li možda na selo Lovinac, u okolici Zadra.

      • Milena Kelesijevic

        Moj pokojni otac je Baljak Milenko rodjen u Kozlovcu od ova Vase i majke Marije.Doselio se u Pancevo kao decak i zavrsio zanat,tu se i ozenio mojom majkom i ima dvoje dece Milenu i Nenada.Moji stricevi i braca su izbegli i doselili se u selo nedaleko od Panceva.Slavimo Svetog Luku.

  2. Željko Baljak

    Ja sam Željko Baljak.Bilo nas je dosta Baljaka oko Travnika. Moji slave svetog Stefana Dečanskog a pričali su mi moji da su nekad davno doseli od Baljaka oko Kupresa. Ako neko zna više neka piše. Baljci zauvek.

  3. Nedeljko

    Baljci u Muskovcima i Bilisanima kod Obrovca slave Lazarevu Subotu a poreklo im je od Baljaka iz sela Baljci kod Skradina. Čuo sam da su Baljci i Milanci od istog plemena.

  4. Ilij

    Mi Baljci smo posebni.
    Ponosno zelim da izjavim da je nasa Nikolina Baljak osvojila titulu Miss Europe.
    Pozdrav svim Baljcima od Ilije.