Порекло презимена Баљак

13. фебруар 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Baljak Darko

    Poticem iz sela Brgud u blizini Benkovca , selo u kojem je zivelo iskljucivo srpsko stanovnistvo , moje prezime se pojavljuje u jos nekim selim oko Benkovca kao i u Lici ali mislim da su oni katolici . Majcino prezime je Tampolja i iz istog je sela,u selu su ziveli i Banici Uzelci Graovci Calici Matici i svi su pravoslavni srbi.

    • БАЉАК МИЛЕНКО

      Миленко од оца Илије из села Бргуд, код Бенковца. У селу је било више породица Баљак и сви смо у крвном сродству. Такође у селу Кожловац било је више породица Баљак, који су иначе “везани” за нас из Бргуда и такође у сродству. Сви Баљци су славили славу Светог Луку (31.10.), а као преславу, сеоску славу у Бргуду, славили смо Лазареву суботу.
      По мојим сазнањима презиме Баљак се спомиње и у околини Обровца (Мушковци и Билишани) као и у подножју Динаре.
      Баљака има и у Лици и Републици Српској.
      Моја сазнања су да поред већинског православног живља постоје и породице Баљак у Херцеговини који су се покатоличили, као и у околини Задра једно место чији Баљци су “постали” тако што се ту код девојке доселио један од Баљака и прешао у католичанство због љубави – међутим породицe и данас држe до тога да на православне свеце не треба неке ствари да раде.
      Од мојих Баљака, данас је доста рођака око Београда, по Срему, Новом Саду, Бачу, Сомбору, Риђици итд. што се тиче Србије, а има их око Бањалуке и свакако у расејању по читавом свету.
      Сви који ово виде рад сам им пружити и додатне информације, ако могу и упознати их. Мој мејл за приватне контакте је: [email protected]

      • Anica Baljak

        Spomenuli ste to mjesto kod Zadra.
        Mislite li možda na selo Lovinac, u okolici Zadra.

      • Milena Kelesijevic

        Moj pokojni otac je Baljak Milenko rodjen u Kozlovcu od ova Vase i majke Marije.Doselio se u Pancevo kao decak i zavrsio zanat,tu se i ozenio mojom majkom i ima dvoje dece Milenu i Nenada.Moji stricevi i braca su izbegli i doselili se u selo nedaleko od Panceva.Slavimo Svetog Luku.

  2. Željko Baljak

    Ja sam Željko Baljak.Bilo nas je dosta Baljaka oko Travnika. Moji slave svetog Stefana Dečanskog a pričali su mi moji da su nekad davno doseli od Baljaka oko Kupresa. Ako neko zna više neka piše. Baljci zauvek.

  3. Nedeljko

    Baljci u Muskovcima i Bilisanima kod Obrovca slave Lazarevu Subotu a poreklo im je od Baljaka iz sela Baljci kod Skradina. Čuo sam da su Baljci i Milanci od istog plemena.

  4. Ilij

    Mi Baljci smo posebni.
    Ponosno zelim da izjavim da je nasa Nikolina Baljak osvojila titulu Miss Europe.
    Pozdrav svim Baljcima od Ilije.