Poreklo prezimena Balać

13. februar 2012.

komentara: 9

Prezime Balać se pojavljuje u Hercegovini i Lici.

Prema knjizi “Hercegovačka prezimena” Rista Milićevića, Balaći iz Mostara su ogranak stare porodice Kukavičić iz Volujca kod Trebinja, a daljom starinom potiču od porodice Đurđević iz Konavala. Prezime Balać je zapravo nadimak za njihove pretke.

Jedan ogranak ove trebinjske porodice odselio je u Liku i nastanio se u selu Mekinjar.

KRSNA SLAVA:

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BALAĆ (p), u Mostaru, Ogranak su stare porodice Kukavičić iz Volujca kod Trebinja, a daljom starinom od porodice Đurđević iz Konavala. Prezime Balać je zapravo nadimak za njihove pretke. Jedan ogranak ove trebinjske porodice odselio je u Liku i nastanio se u naselju Mekinjari, a drugi u Mostaru. (Pogledati podatke o prezimenu Kukavičić).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

    • Ima Balaca i u Dalmaciji.
      Mi potičemo iz Dalmacije.

    • Milos Balac

      porijeklo prezimena Balac potice iz mjesta Balacevac kod Pristine bjezeci od turskog zuluma posle kosovskog boja Balaci su otisli prema zapadu vecinom su se nastanili u dalmationskoj krajini Bosni i Lici a Balaci u Mostar su dosli iz Dalmacije sela Kistanje 1923 godine veliki ogranak Balaca zivio je u selu Peulje kod Bos Grahova

      • Slobodan Zrnić

        Gospodine Balać, to da su Balaći došli iz Balaćevca kod Prištine je neko smislio na osnovu sličnosti naziva. Ne postoje nikakvi pisani izvori koji bi to potvrdili,a i nema šta da se potvrđuje. Jednostavno, plod mašte.

  2. Vojvoda

    Ima Balaća i kod Bosanskog Grahova , selo Donje Peulje . Slavimo Đurđevdan .

  3. Slavko

    Balaći u Ličkom Petrovom Selu doseljeni su poslije mira u Svištovu 1791 godine.Prema knjizi Vladičanstva gornjekarovačkog i drugim izvorima doselilo se pet porodica 1792 godine. Slava nam je Aranđelovdan.Prema kazivanju starijih, Balaći tu smo doselili iz Mišljenovca kod Donjeg Lapca.Više saznanja nemamo, osim zapisa Rista Milićevića.

    • Božo Balać

      Moji su iz Mišljenovca… Slava Sv.Arhandjel…… očev otac Stevan Balać… majka mu Mika Raić… otišli iz like 70-tih… živimo u S.Palanci kod Smedereva… imam stričevu porodicu u Apatinu… Tetkinu u Bihaću (Marjanović)… Tetkinu u S.Palanci (Obradović)… i tako… neke u Engleskoj… Bedford… periferija Londona… otišli davno tamo… 45 te… heheee…

    • Đ0rđe Balać

      Želeo bih da uspostavimo kontakt.Moj otac(Petar Balać) i njegov otac(Vujo Balać) su takođe iz Ličkog Petrovog sela zbog čega me i interesuju podaci o poreklu Balaća.

  4. Balać

    Familija Balać iz Donjeg Lipnika kod Sanskog Mosta,doselili su se u Vojvodinu pre 60-tak godina petoro braće…ja sam unuk.Želeo bih da saznam više o istoriji moje porodice i da upoznam ostale Balaće koji su mi možda u srodstvu.Slava nam je Aranđelovdan.