Порекло презимена Балаћ

13. фебруара 2012.

коментара: 7

Презиме Балаћ се појављује у Херцеговини и Лици.

Према књизи “Херцеговачка презимена” Риста Милићевића, Балаћи из Мостара су огранак старе породице Кукавичић из Волујца код Требиња, а даљом старином потичу од породице Ђурђевић из Конавала. Презиме Балаћ је заправо надимак за њихове претке.

Један огранак ове требињске породице одселио је у Лику и настанио се у селу Мекињар.

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Војислав Ананић

  БАЛАЋ (п), у Мостару, Огранак су старе породице Кукавичић из Волујца код Требиња, а даљом старином од породице Ђурђевић из Конавала. Презиме Балаћ је заправо надимак за њихове претке. Један огранак ове требињске породице одселио је у Лику и настанио се у насељу Мекињари, а други у Мостару. (Погледати податке о презимену Кукавичић).

  Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  • Ima Balaca i u Dalmaciji.
   Mi potičemo iz Dalmacije.

  • Milos Balac

   porijeklo prezimena Balac potice iz mjesta Balacevac kod Pristine bjezeci od turskog zuluma posle kosovskog boja Balaci su otisli prema zapadu vecinom su se nastanili u dalmationskoj krajini Bosni i Lici a Balaci u Mostar su dosli iz Dalmacije sela Kistanje 1923 godine veliki ogranak Balaca zivio je u selu Peulje kod Bos Grahova

   • Слободан Зрнић

    Господине Балаћ, то да су Балаћи дошли из Балаћевца код Приштине је неко смислио на основу сличности назива. Не постоје никакви писани извори који би то потврдили,а и нема шта да се потврђује. Једноставно, плод маште.

 2. Vojvoda

  Ima Balaća i kod Bosanskog Grahova , selo Donje Peulje . Slavimo Đurđevdan .

 3. Slavko

  Balaći u Ličkom Petrovom Selu doseljeni su poslije mira u Svištovu 1791 godine.Prema knjizi Vladičanstva gornjekarovačkog i drugim izvorima doselilo se pet porodica 1792 godine. Slava nam je Aranđelovdan.Prema kazivanju starijih, Balaći tu smo doselili iz Mišljenovca kod Donjeg Lapca.Više saznanja nemamo, osim zapisa Rista Milićevića.

  • Božo Balać

   Moji su iz Mišljenovca… Slava Sv.Arhandjel…… očev otac Stevan Balać… majka mu Mika Raić… otišli iz like 70-tih… živimo u S.Palanci kod Smedereva… imam stričevu porodicu u Apatinu… Tetkinu u Bihaću (Marjanović)… Tetkinu u S.Palanci (Obradović)… i tako… neke u Engleskoj… Bedford… periferija Londona… otišli davno tamo… 45 te… heheee…