Poreklo prezimena Bakmaz

13. februar 2012.

komentara: 6

BAKMAZ (p), u Kijev-Dolu, Sedlarima i Drijenjanima (Popovo), a ima ih i u Požarnom (Bobani). U Kijev-Do su došli iz Požarnog oko 1800. godine. U Sedlare su „davno doselili“, takođe iz Požarnog. U Drijenjane su došli iz Kijev-Dola. Bakmazi iz Drijenjana odselili su poslije Drugog svjetskog rata u Gajdobru kod Bačke Palanke. Slave Sv. Vrači (84:145,172).

Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. BAKI SOKOLAC

    BAKMAZI PRAVOSLAVCI ZIVE NA ROMANIJI ODNOSNO SOKOCU I ROGATICI SLAVE SV.DJORDJA A PRISLAVA JE SV.JOVAN KRSTITRLJ 11.SEPTEMBRA.O PORIJEKLU PREZIMENA NEZNAM ALI IZ PRICA VODIMO PORIJEKLO IZ CRNE GORE KAO I DRUGE ROMANINSKE FAMILIJE.OD DAVNINA SMO U RODJACKIM VEZAMA SA ROMANISKIM FAMELIJAMA KNEZEVIC.BIJELJANIN.RACKOVIC,TRIVKOVIC SLAVIMO ISTU SLAVU PA PRETPOSTAVLJAM DA SU NAM ISTI KORJENI.BAKMAZA KAKO SAZNAJEM IMA U TREBINJU I NOVOM SADU.POZNATI NOSICI OVOG PREZIMENA SU LAZO BAKMAZ NOVINAR I POKOJNI NARODNI GUSLAR RADISAV BAKMAZ.

  2. mlađo

    Knjiga ”Hercegovačka prezimena -Risto Milićević”, za Bakmaze se kaže sledeće:

    Citat (strana 218):

    ”BAKMAZ (p), u Kijev-Dolu. Sedlarima i Drijenjanima (Popovo), a ima ih i u Požarnom (Bobani). U Kijev-Do su došli iz Požarnog oko 1800. godine. U Sedlare su ”davno doselili”, takođe iz Požarnog. U Drijenjene su dožli iz Kijev-Dola. Bakmazi iz Drijenjina odeselili su prije Drugog svjetskog rata u Gajdobru kod Bačke Palanke. Slave sv. Vrači (84:145.172).”

  3. BAKI SOKOLAC

    MLADJO HVALA ZA OVAJ PODATAK O BAKMAZIMA IZ HERCEGOVINE!

  4. Ana

    Bakmazi porijeklom iz Sedlara slave sv. Stefana kao i ostale porodice iz tog sela. Vecina Bakmaza iz Novog Sada je porijeklom iz Sedlara.

  5. Lazo

    Bakmazi iz Sedlara su slavili Đurđev dan, ali su prije 200 godina, uz vladikin blagoslov, prihvatili Sv.Stefana. Moja baba Ane mi je pricala da je osnovni razlog tome bilo da ne bi gubili radne dane u polju, pocetkom maja. Svaki izgubljeni dan u tom periodu značio bi manji prinos na njivama, ne rijetko i glad…
    Inače, bakmaz je riječ turskog korijena i znači kovanicu koju je moguće prevesti na više načina: nevidljiv, neuhvatljiv, slijep, ne gledaj me … Bakmazi u Hrvatskoj su katolici, u BiH i Vojvodini(porijeklom iz BiH) su Srbi pravoslavci, a na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji i Turskoj su muslimani.
    Bakmazi u Americi i u Zapadnoj Evropi ni sami ne znaju ni ko su ni sta su.