Порекло презимена Бакмаз

13. фебруар 2012.

коментара: 6

БАКМАЗ (п), у Кијев-Долу, Седларима и Дријењанима (Попово), а има их и у Пожарном (Бобани). У Кијев-До су дошли из Пожарног око 1800. године. У Седларе су „давно доселили“, такође из Пожарног. У Дријењане су дошли из Кијев-Дола. Бакмази из Дријењана одселили су послије Другог свјетског рата у Гајдобру код Бачке Паланке. Славе Св. Врачи (84:145,172).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. BAKI SOKOLAC

    BAKMAZI PRAVOSLAVCI ZIVE NA ROMANIJI ODNOSNO SOKOCU I ROGATICI SLAVE SV.DJORDJA A PRISLAVA JE SV.JOVAN KRSTITRLJ 11.SEPTEMBRA.O PORIJEKLU PREZIMENA NEZNAM ALI IZ PRICA VODIMO PORIJEKLO IZ CRNE GORE KAO I DRUGE ROMANINSKE FAMILIJE.OD DAVNINA SMO U RODJACKIM VEZAMA SA ROMANISKIM FAMELIJAMA KNEZEVIC.BIJELJANIN.RACKOVIC,TRIVKOVIC SLAVIMO ISTU SLAVU PA PRETPOSTAVLJAM DA SU NAM ISTI KORJENI.BAKMAZA KAKO SAZNAJEM IMA U TREBINJU I NOVOM SADU.POZNATI NOSICI OVOG PREZIMENA SU LAZO BAKMAZ NOVINAR I POKOJNI NARODNI GUSLAR RADISAV BAKMAZ.

  2. млађо

    Књига ”Херцеговачка презимена -Ристо Милићевић”, за Бакмазе се каже следеће:

    Цитат (страна 218):

    ”БАКМАЗ (п), у Кијев-Долу. Седларима и Дријењанима (Попово), а има их и у Пожарном (Бобани). У Кијев-До су дошли из Пожарног око 1800. године. У Седларе су ”давно доселили”, такође из Пожарног. У Дријењене су дожли из Кијев-Дола. Бакмази из Дријењина одеселили су прије Другог свјетског рата у Гајдобру код Бачке Паланке. Славе св. Врачи (84:145.172).”

  3. BAKI SOKOLAC

    MLADJO HVALA ZA OVAJ PODATAK O BAKMAZIMA IZ HERCEGOVINE!

  4. Ana

    Bakmazi porijeklom iz Sedlara slave sv. Stefana kao i ostale porodice iz tog sela. Vecina Bakmaza iz Novog Sada je porijeklom iz Sedlara.

  5. Lazo

    Bakmazi iz Sedlara su slavili Đurđev dan, ali su prije 200 godina, uz vladikin blagoslov, prihvatili Sv.Stefana. Moja baba Ane mi je pricala da je osnovni razlog tome bilo da ne bi gubili radne dane u polju, pocetkom maja. Svaki izgubljeni dan u tom periodu značio bi manji prinos na njivama, ne rijetko i glad…
    Inače, bakmaz je riječ turskog korijena i znači kovanicu koju je moguće prevesti na više načina: nevidljiv, neuhvatljiv, slijep, ne gledaj me … Bakmazi u Hrvatskoj su katolici, u BiH i Vojvodini(porijeklom iz BiH) su Srbi pravoslavci, a na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji i Turskoj su muslimani.
    Bakmazi u Americi i u Zapadnoj Evropi ni sami ne znaju ni ko su ni sta su.