Порекло презимена Баждар

13. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Poštovani,

    moje djevojačko prezime je Baždar. Djed i baka umrli su za vrijeme 2.sv rata , a tata je umro dok sam bila jako mlada , tako da ne znam puno o porodici Baždar. Pretražujući porijeklo prezimena , vidim da ima dosta Baždara u BiH i to muslimanske vjeroispovjesti, ali moj otac je bio pravoslavac , a krsna slava mu je bila Đurđevdan. Otac je rođen u selu Bijele Vode u općini Glina, a živio je u selu Banski Drenovac, kasnije u Zagrebu. Moj djed Jovan Baždar bio je oženjen s Maricom rođ Kovarbašić , a njegov otac se zvao Ostoja (moj pradjed).

    Prema pričanjima došli su iz Crne Gore preko BiH na Baniju.

    Nisam sigurna, ali mi se čini da mi je tata rekao da smo mi Petrovići, ali…. tada sam ja imala 6 ili 7 godina pa me takve stvari baš i nisu zanimale. Znači, ovaj podatak nije vjerodostojan.

    Sjećam se vrlo jasno, a potvrdili su i još živući rođaci da smo došli s “tromeđe” iz Crne Gore i sasvim je izvjesno da je krsna slava Baždara Đurđevdan. Bilo bi mi drago, ako imate kakve podatke da ih saznam.Po hrvatskim portalima koji istražuju porijeklo porodica, prezime Baždar se nastoji prikazati kao hrvatsko , ali ja znam da je naše porijeklo srpsko.

    Baždara ima u : Sjenici, Foči, Goraždu, u selu Borova (BiH), Dubrovniku, Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima .

    Na Baniji gdje su se moji preci najprije doselili, Baždara ima u Glini i selima: Borovita, Obljaj, Bijele Vode, B. Drenovac, Vlaović ( Vlahović) , sve u općini Glina.

    Što se tiče Kovarbašića ( vjerojatno greškom kasnije pisano Kovarbošić) , jedna članica obitelji je bila majka feldmaršala Boroevića. Živjeli su po istim selima kao i Baždari.

    Ostala prezimena u nabrojanim selima: Novaković, Čavić, Gaćeša,Crevar, Petrović, Babić, Jovčić, Sužnjević, Demić itd.

    Unaprijed hvala i lijepi pozdrav,

    Judita