Bugarin

12. februar 2012.

komentara: 10

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. sasa

    Prezime Bugarin, potice od Prezimena Nikolic koji su se preselili na ILIDZU kod SARAJEVA , krsna slava SVETI NIKOLA.

  2. sasa

    DOLAZAK IZ PIROTA,dopuna.

    • Marija Čanković

      Poštovani,
      Nasla sam svog navrdedu S. Laza Bugarin, doselio se u Stepojevac, blizu Beograda. Priča se da su došli iz Niša. Ima li više informacija o njegovom poreklu.
      Hvala

  3. Vojislav Ananić

    BUGARIN (p), u Ulogu (Borač). Za ovu porodicu Dedijer kaže: „Bugarin (Hadžiđorđević) je došao iz Bugarske kao terazija. Nema slave” (59:318). Prezime je, očigledno, nastalo po zemlji iz koje je doselio.

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  4. Saša Pančevački

    U Crepaji živi porodica Bugarin-Ćirić (Sveti Nikola). Po nekim autorima smatra se da je u Crepaju porodica Bugarin došla iz Sefkerina, odatle je došla iz Pančeva a u Pančevo iz Arada . Zapravo, porodica Bugarin je poreklom iz Banatskog Novog Sela, a to se vidi o pojavi najstarijih imena iz porodice Bugarin u Crepaji u matičnim knjigama (Dimitrije i Ana, Marko, Simeon,Nikolaj) i u maticama Banatskog Novog Sela. Najstariji predak ove porodice je Kiril(o)-Ćira Bugarin (?-1829) iz Banatskog Novog Sela (Neudorf). Iako Erdeljanović smatra da su špicnamet Ćirić dobili po tome što su ušli u kuću Ćirića po doseljavanju u Crepaju ipak to nije tačno već je prvi koji je prešao u Crepaju bio Marko Bugarin (1797-1854) od oca Ćire-Kirila. Marko Bugarin Učestvovao je 1848.godine u Crepaji kao član Crepajačkog Podoodbora-vezano za srpski ustanak u Austro-Ugarskoj. Marko Bugarin se pre 1818.godine preselio u Crepaju.
    U knjizi Dušana J. Popovića-Srbi u Banatu u 18.veku navodi se u popisu Crepaje oko 1800.godine Dimitrije Bugarin.

    Imena porodice Bugarin u Banatskom Novom Selu veoma su karakteristična pa ona mogu govoriti o poreklu iz južnih srpskih krajeva. U pitanju su imena Kiril(o)-Ćira, Paraskev, Jerusalim/Rusalin, Sultana, Marko, Nestor, Kuzman, Timotej, Simeon, Miloš, Konstantin, Marta, Lazar, Jovan, Ilija, Stefan, Georgije, Dimitrije.
    U Sefkerinu i Ilandži žive takođe porodice sa ovim prezimenom i obe porodice slave Svetog Nikolu.
    Bugarin-Jeremijin/Nikolčin/Tašin (Sv.Nikola) iz Ilandže smatra se da su poreklom iz Stare Srbije (Makedonije).
    U Sefkerinu i dan-danas ista porodica nosi nadimak Orbulov tj. Orbuljev.

  5. Saša Pančevački

    U Vojci u Sremu takođe postoji porodica Bugarin. Njihova krsna slava je Sveti Nikola, mada postoji i drugi ogranak koji slavi Mitrovdan.

    Arsenije Bugarin iz Vojke se u austrijskim vojnim popisima od 1850-1861.godine navodi kao oberllieutenants, a od 1861-1875. je bio haupleupte 1. et 2.classe.
    Na popisu 9.Petrovaradinske regimente 1819.godine javljaju se Sofronije i Vasa Bugarin sa kućniim brojem 166.
    Na popisu Vojke iz 1749.godine javlja se Marko Bugarin !
    Pre toga se ova porodica ne javlja na ranijim popisima Vojke (1736,1722.godine).
    Marko Bugarin se navodi na popisu Weschanije (Bežanije)- 1722.godine, pa postoji šansa da je iz Bežanije prešao u Vojku i tu osnovao porodicu.

    • aleksandar bugarin

      Prezime Bugarin postoji u selima Gardinovci, Sajkas i Mosorin u Backoj. Slava je Sv Luka. U Gardinovcima dosta je preslo na Bugarski, mada ih seljani sve zovu Bugarski, tako da su neki promenuli prezime u Bugarski.

  6. Ana Bugarin

    Postoje par nasih porodica u branicevskom okrugu.. A postoje dosta i u crnoj gori..

  7. Jelena Bugarin

    Porodica nastanjena u Vojki krajem 17. veka. Krsna slava Mitrovdan.
    U 13. veku dolaze iz Soluna na Kosovo. Kako su se u Grčkoj prezivali ne znam, ali na Kosovu uzimaju prezime Vojinović koje koriste do polovine 18. veka, kada nadimak koji su dobili (Bugarin) uzimaju za prezime.
    U Vojku dolaze u vreme Velike seobe Srba. Uradila sam porodično stablo koje obuhvata osam generacija i želela bih još više da saznam, ukoliko neki “izgubljeni rođak 😂” ima neke informacije, neka ostavi u komentaru. Hvala! 🙂

    • Mile Zorić

      Prezime moje babe sa očeve strane je Vojnović. U Mazinu (Lika) ove Vojnoviće su razlikovali od drugih po nadimku Bugarin. Da li postoji neka veza sa Vojinovićima-Bugarinima koje Vi pominjete, ne znam. U svakom slučaju, zanimljiva podudarnost.