Бугарин

12. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. sasa

    Prezime Bugarin, potice od Prezimena Nikolic koji su se preselili na ILIDZU kod SARAJEVA , krsna slava SVETI NIKOLA.

  2. Војислав Ананић

    БУГАРИН (п), у Улогу (Борач). За ову породицу Дедијер каже: „Бугарин (Хаџиђорђевић) је дошао из Бугарске као теразија. Нема славе” (59:318). Презиме је, очигледно, настало по земљи из које је доселио.

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  3. Саша Панчевачки

    У Црепаји живи породица Бугарин-Ћирић (Свети Никола). По неким ауторима сматра се да је у Црепају породица Бугарин дошла из Сефкерина, одатле је дошла из Панчева а у Панчево из Арада . Заправо, породица Бугарин је пореклом из Банатског Новог Села, а то се види о појави најстаријих имена из породице Бугарин у Црепаји у матичним књигама (Димитрије и Ана, Марко, Симеон,Николај) и у матицама Банатског Новог Села. Најстарији предак ове породице је Кирил(о)-Ћира Бугарин (?-1829) из Банатског Новог Села (Neudorf). Иако Ердељановић сматра да су шпицнамет Ћирић добили по томе што су ушли у кућу Ћирића по досељавању у Црепају ипак то није тачно већ је први који је прешао у Црепају био Марко Бугарин (1797-1854) од оца Ћире-Кирила. Марко Бугарин Учествовао је 1848.године у Црепаји као члан Црепајачког Подоодбора-везано за српски устанак у Аустро-Угарској. Марко Бугарин се пре 1818.године преселио у Црепају.
    У књизи Душана Ј. Поповића-Срби у Банату у 18.веку наводи се у попису Црепаје око 1800.године Димитрије Бугарин.

    Имена породице Бугарин у Банатском Новом Селу веома су карактеристична па она могу говорити о пореклу из јужних српских крајева. У питању су имена Кирил(о)-Ћира, Параскев, Јерусалим/Русалин, Султана, Марко, Нестор, Кузман, Тимотеј, Симеон, Милош, Константин, Марта, Лазар, Јован, Илија, Стефан, Георгије, Димитрије.
    У Сефкерину и Иланџи живе такође породице са овим презименом и обе породице славе Светог Николу.
    Бугарин-Јеремијин/Николчин/Ташин (Св.Никола) из Иланџе сматра се да су пореклом из Старе Србије (Македоније).
    У Сефкерину и дан-данас иста породица носи надимак Орбулов тј. Орбуљев.

  4. Саша Панчевачки

    У Војци у Срему такође постоји породица Бугарин. Њихова крсна слава је Свети Никола, мада постоји и други огранак који слави Митровдан.

    Арсеније Бугарин из Војке се у аустријским војним пописима од 1850-1861.године наводи као oberllieutenants, а од 1861-1875. је био haupleupte 1. et 2.classe.
    На попису 9.Петроварадинске регименте 1819.године јављају се Софроније и Васа Бугарин са кућниим бројем 166.
    На попису Војке из 1749.године јавља се Марко Бугарин !
    Пре тога се ова породица не јавља на ранијим пописима Војке (1736,1722.године).
    Marko Bugarin се наводи на попису Weschanijе (Бежаније)- 1722.godine, па постоји шанса да је из Бежаније прешао у Војку и ту основао породицу.

    • aleksandar bugarin

      Prezime Bugarin postoji u selima Gardinovci, Sajkas i Mosorin u Backoj. Slava je Sv Luka. U Gardinovcima dosta je preslo na Bugarski, mada ih seljani sve zovu Bugarski, tako da su neki promenuli prezime u Bugarski.

  5. Ana Bugarin

    Postoje par nasih porodica u branicevskom okrugu.. A postoje dosta i u crnoj gori..

  6. Jelena Bugarin

    Porodica nastanjena u Vojki krajem 17. veka. Krsna slava Mitrovdan.
    U 13. veku dolaze iz Soluna na Kosovo. Kako su se u Grčkoj prezivali ne znam, ali na Kosovu uzimaju prezime Vojinović koje koriste do polovine 18. veka, kada nadimak koji su dobili (Bugarin) uzimaju za prezime.
    U Vojku dolaze u vreme Velike seobe Srba. Uradila sam porodično stablo koje obuhvata osam generacija i želela bih još više da saznam, ukoliko neki “izgubljeni rođak 😂” ima neke informacije, neka ostavi u komentaru. Hvala! 🙂

    • Mile Zorić

      Prezime moje babe sa očeve strane je Vojnović. U Mazinu (Lika) ove Vojnoviće su razlikovali od drugih po nadimku Bugarin. Da li postoji neka veza sa Vojinovićima-Bugarinima koje Vi pominjete, ne znam. U svakom slučaju, zanimljiva podudarnost.