Poreklo prezimena Biševac

12. februar 2012.

komentara: 43

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (43)

Odgovorite

43 komentara

  1. lesak kim

    Meni je poznato da je moj predak dosao u selo Ostrace podno Kopaonika sa dva sina negde oko 1850-te godine.Prezivali smo se Milicevici dok smo bili u selu Bisevo u CG,slavimo Sv.Stefana Decanskog.U srodstvu smo sa prezimenima Vukadinovic,Josovic,Kulizic i Sovrlic u opstini Leposavic.Svi su zajedno dosli na ovaj kraj i svi slave Sv.Stefana Decanskog.

    • Luka

      RAZLIČITI istorijski vetrovi vekovima su duvali prostorom današnje Srbije i na njih “nanosili” različite ljude i nacije. Svako je sa sobom donosio svoje običaje i tradicije, pa se sve to potom mešalo sa onim što se zateklo na ovom podneblju. Dođoši bi se ukrštali sa domaćim stanovništvom, a po zakonu većih brojeva, odnosno dominantnijeg naroda, postepeno bi se utapali među domaće žitelje i običaje, menjajući svoje navike.
      Međutim, i danas u Srbiji postoje etničke i druge grupe koje čuvaju običaje vekovima stare, koje su doneli iz dalekih prvobitnih postojbina. Mnogi ni sami ne znaju odakle im takve navike, jer su odavno zaboravili pretke od kojih potiču.
      Na jedne od njih, rudare Sase, podseća etnolog Radomir Rakić, dovodeći ih u vezu sa Mratindanom, slavom koja se obeležava 24. novembra.
      – U “Žitijima svetih”, sveti Nikolaj Žički za ovaj dan spominje svetog Minu, Minu Viktora i Vikentija đakona, svetog mučenika Viktora i Stefanicu, prepodobnog Teodora Studita, svetog Urošicu kneza srpskog i svetog mučenika Stefana Dečanskog, ali ne i svetog Martina! – kaže Rakić. – U narodu je uobičajeno da se pominje sveti Mrata, iako će većina reći da im je slava “Sveti Stefan Dečanski”.

    • Luka

      Prilikom ispitivanja naselja i porekla stanovništva u Podibru i Gokčanici (u leto 1926), zabeleženo je u selu Kovačima kod Kraljeva (Rankovićeva) među izumrlim rodovima i Kulize. Slavili su sv. Mragu (11/24 novembra). U selima Crvnju i Dobroj Bukvi u Gokčanici žive Ponorci što slave sv. Mratu. Za njih i njihove raselice kaže se da su Kulize (Kulize su „potomci starih rudara Sasa“).. Tako u Podibru i Gokčalici, prema narodnom shvatanju, Kulize su svi rodovi što slave sv. Mratu. Kulize (Milićevići, sv. Mrata) u selu Biševu u Rožaju (na gornjem Ibru). Danas u selu su samo četiri kuće, a ranije su naseljavali „celo selo“. Davno su se doselili iz Kuča u Crnoj Gori. Njihovi srodiici koji su se odavde iselili pre osamdeset godina u Mitrovu (u Štavici) nazivaju se Kulizama. Iz Biševa Kulize su se selile „od zuluma“ na sve strane: u Štavicu, okolinu Novoga Pazara, Ibarski Kolašin, Srbiju“. U Ibarskom Kolalšnu i Štavici nazivaju se Biševcima. Nadimak, prezime izvedeno je od imena selu iz koga su se doselili. )

    • Aca

      Dodaj rodbinskim prezimenima i prezime Tanaskovic koji su u istom periodu oko 1850-te godine se doselili u selo Detane kod Tutina i Veselinovice koji su bili u Godovu, takodje okolina Tutina

    • Sve Biševace koje ja poznajem slave svetog kralja stefana Dečanskog i ja sam iz Ostraća

  2. aco

    Koliko sam se ja raspitivao da su u Godovu kod Tutina bili Bisevci koji su jednim delom pobijeni 1900 moji su tada prebegli u selo Vracevo jedan deo je poturcen a jedan deo je promenio prezime Bisevac u Tanaskovic.Uglavnom bisevaca srba u godovu vise nema.u svakom slucaju uvazavam svacije misljenje i drago mi je da nas ima sve vise da ovako komentarisemo

  3. Dragomir

    poštovan
    prezime bisevac ubisevu ne postoji kada je reč o pravoslavnima To prezime ima van Biševa po Sbiji iono je po Biševu koje su napustili NJihovo prezime je bilo MILIĆEVIĆ slave Svetog kralja STEFANA dEČANSKOG sina kralja Milutina a oca cara Dušana i najveći broj Biševaca je zadržalo tu slavu Mnoge zovu Biševac a imaju druga prezimena Najveće selo je T enkovo na Goliji a ima ih kod Leška Ostraće Neki su zadržali prezime Milićević Naj poznatiji Biševac je za sada Milan Biševac iz Ostraća fudbaler Lions i Srpske reprezentacije

  4. Anđela

    Ja sam čula priču od mojih starijih da su bila tri brata od kojih su dva ostala u Kolašiu odn. u selu Jabuka a jedan u Novom Pazaru gde se morao poturčiti. Očigledno je da je to narod pravoslavne vere. 🙂 Pozdrav za sve moje Biševce! 🙂

  5. Mi smo se doselili u Bisevo 1687 god sa Meduna kod Podgorice, u Medunu smo primili Islam 1458 godine od POPOVICA u REDZOVIC. TAKO DA SMO U BISEVO NAJSTARIJE PLEME pored OMEROVICA ,TAHIROVICA,SINANOVICA i MUKOVIACA, pored ovih prezimena u srostvu smo sa COLOVICIMA isto iz BISEVA,

    • Luka

      Pre vas u Donje Biševo su se doselili starokuči – kulize, 6 kuća (udova Radina, Radko, Niko, Petar i Miloš) koji su se, po vašem dolasku raselili kao Biševci. Što znači, da smo iz istog plemana Kuči ali ne i isto bratstvo.

  6. srecko

    Intresuje me poreklo Milovanovica ja sam iz zubinog potoka, selo Donje varage.Moji stari su pricali da smo se doselili u ibarski kolasin pre 150 godina zbog krvne osvete iz Decana i tada menjali prezime u Cvetnic, tako da nas sada ima i jednih i drugih.Tada kada smo dosli u ibarski kolasin dosla su sedam braca petoro je ostalo u u ibarski kolasin a dvoje otislo u Beloljin Toplicki kraj.Voleo bih kada bih mi nesto vise rekli o mom poreklu.

  7. Luka

    U pravu je Krim2. I Srbi i Muslimani su doseljeni u Biševo iz plemana KUČI ali iz različitih bratstava. Prvo su se doselili Srbi u Donje Biševo od starih Kuča iz bratstva Čuljkovića ali kao KULIZE, odnosno SASI a zatim su došli Muslimani sa MEDUNA u Gornje Biševo. Svi Biševci slave sv. Martina, Mratu ili Minu (Mratindan, 24. novebra) saksonskog sveca, osim onih koji su promenili slavu. Sledeći dokaz da smo Kulize je i taj što prezime Biševac postoji kod Srba, Muslimana, Hrvata i Crnogoraca, jer su Kulize primale veroispovest po mestu naseljavanja. Prezme BIŠEVAC je nastalo ili po geografskom pojmu (Biševo kod Rožaja, Biševački Rid kod Preševa, Biševina na Skadarskom jezeru, ostrvo Biševo u Hrvatskoj) ili po staroslovenskoj – crnogorskoj reči “BIŠE” (Biše vina rumenoga – u narodnoj pesmi) ili po latinskoj reči Biš – kravar (čuvar stoke) ili od nemačkim reči Bishop, Bishof (episkop).

  8. Slavisa

    Gde su srbi koji su ziveli na podrucju danasnje Srbije. Kad vecina veze poreklo sa Crnom gorom.

    • Branko Todorović

      Srbi sa prostora Stare Srbije raseljavali su se prema severu, njihovi tragovi se danas nalaze od Dunava i Save sve do Budima, Sent Andreje i Užgoroda. Te krajeve su posle naseljavali drugi Srbi iz pasivnih krajeva Severne Albanije, Crne Gore i Hercegovine, da ne govorimo o seobama posle Drugog svetskog rata i Građanskog rata u Jugoslaviji, kada su Srbiju naseljavali Srbi poreklom od Istre do Baranje, nekih prostora gde su živeli duže nego možda većina Srba u Srbiji koje su tamo susreli. Ali to su seobe, npr. Slavonija je većinom naseljena iz Bosne, današnja istočna Bosna uglavnom iz Hercegovine i Crne Gore. Naše narodno jezgro smešteno je na tim prostorima i ne čudi što su sve krajeve naselili neki Crnogorci ili neki Hercegovci. Ako možda o njima i vladaju neki stereotipi, to je valjda tako u svim velikim narodima, ali bez te Crne Gore i bez te Hercegovine, mi bismo odavno iščezli sa istorijske scene.

  9. Ocigledna komplikacija

    Nekada davno sam citao o ovome i nasao vrlo dobru podelu( koja se poklapala sa informacijama koje sam direktno dobio) ali sada ne vidim svoj deo price. Imam tu srecu (moze se tako reci) da sam mladji od svog pradede 151 godinu (nije greska) i da je tako bilo i pre (direktna linija je poslednji sin poslednjeg sina …) …tako da se nadam da ce ovo neko bolje obraditi , da naglasim mi smo promenili prezime (pre oko 200 godina) u tom periodu se premestili sa Kopaonika u okolinu Z.Potoka i da slavimo sv. Petku ….

  10. Nenad Bisevac

    Pozdrav svima,citajuci porekla prezimena svako prezime nosi neku junacku velicinu,sad vidim I naše,ubili muslimane pa morali da promene.Podsetio bih Vas na istoriju,da na svakog junaka ide po trojica izdajnika,I da ti koji prave podele su I doveli do ovih ratova I velikih stradanja radi ostvarivanja tudjih ciljeva I slabljenje u ekonomskom Smislu.