Бјелајац

12. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Miroslav Bjelajac

    Rodjen sam u selu Svinica, Banija, sada u Hrvatskoj. Moj djed je porijeklom iz Donje Velesnje, isto Banija. Krsna slava nase loze Bjelajaca je Sveti Nikola. Neznam nista o porijeklu naseg prezimena.
    Do sada sam cuo pricu da su negdje u tursko doba tri familije Zivkovica i mislim Jovanovica iz turske krajine, Bjelajskog polja preslo Savu i stiglo u Zapadnu Slavoniju, tada Austro-Ugarska. Lokalni su ih po mestu porijekla krstili Bjelajcima. Dve od tri familije slavile su Sv. Nikolu a za trecu se ne secam. Jedni ce ostati u Slavoniji a jedni odlaze u Liku. Iz Like opet jedan deo stize na Baniju. Tu su vjerojatno i moji. Posle neke bune protiv Austrije neke porodice Bjelajac prelaze opet u tursku krajinu na prostor Bosanske Kostajnice i dalje. Eto to je prica koju sam ja cuo. Sada nas ima po cijelom svijetu. Znam za neke u US koji su sa Banije (podaci iz Ancestry i My Heritage) koji su promijenili i prezime ali su ostali vezani za srpske zajednice. Neki su mijenjali i vjeru.
    Volio bi cuti i druge price vezane za prezime Bjelajac. Unapred hvala svima. Miroslav.

  2. Војислав Ананић

    БЈЕЛАЈАЦ. У Мало Двориште и Огригову доселили су се од Петровца и Унца. Породично презиме су добили по Бјелају, дуго година успутном станишту сеоба с југа. Раније презиме им је непознато. Славе Јовањдан.

  3. Горан Бјелајац

    Колико је мени познато Бјелајаца има по целој Босанској крајини, Кордуну, Славонији и Лици.
    Моји су из села Равница покрај Новог града. Слава нам је Св.Јован. Наводно смо се некад презивали Адамовић.
    Нажалост данас у Равницама више нема ни једна кућа Бјелајаца, Многи су настрадали од 42 до 45, а после рата преживели су се расули по свету. Старих глава више нема тако да ми млађи немамо никаквих информација о нашем пореклу.